Kristian Lunds blog
Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser

Konturer af en skandale tegner sig i sag om bugspytkirtel-operationer

Skrevet af Kristian Lund d. 20. november 2018

Endnu er det for tidligt at kalde sagen om de manglende operationer af patienter med bugspytkirtelkræft i Aarhus og Aalborg for en skandale. Men vi nærmer os.

I dag ved vi, at der er kolossal forskel på adgangen til bugspytkirtelkræft-kirurgi i forskellige egne af landet. Af landets fire centre er Rigshospitalet og Odense Universitetshospital langt mere parate til anvende operation, end man er på Aarhus Universitetshospital og i Aalborg.

Forskellen er så stor, at de to store står for 80 procent af operationerne, og de to andre altså for 20 procent, og så store forskelle er der trods alt ikke på populationerne.

Det kan måske synes en beskeden ting. Vi har trods alt set enorme regionale forskelle i behandlingen af mange sygdomme. Mange af dem er tilmed helt og aldeles uforståelige, og bag nogle af forskellene står faktisk de regionale lægemiddelkomiteer, som ikke gør tingene på samme måde. Men netop denne forskel er dødelig. Kendsgerningen er nemlig, at patienter, som afvises til operation, som hovedregel dør inden fem år efter diagnosen, mens alle med lang overlevelse, nærmest uden undtagelse, har fået kirurgi.
 
Og de steder, som opererer få, mangler formodentlig kompetencer til at operere, fordi de netop opererer få. Sundhedspolitisk direktør i Danske Regioner formulerer det sådan her: "Hvilke kompetencer, der præcist mangler i forhold til den store operation på de to hospitaler med færrest patienter, beskriver rapporten ikke, men gør opmærksom på, at det udover kirurgiske kompetencer også kan være kompetencemangler i forbindelse med de postoperative opgaver – for eksempel ’failure of rescue”."  
 
Derfor tegner der sig her konturerne af en regulær skandale, og det bestyrkes af den kendsgerning, at disse regionale forskelle har være kendte i årevis. I de relevante faglige kredse er de også blevet drøftet længe, sikkert også meget højlydt, men tilsyneladende uden noget som helst er sket. Nu aktualiseres sagen af en undersøgelse, som Kræftens Bekæmpelse står bag, og som netop er offentliggjort i Ugeskrift for Læger.
 
Dermed er der lagt yderligere byggesten til det, der ligner en skandale, og den bliver reelt fuldbyrdet, hvis ikke Aarhus og Aalborg har virkelig gode grunde til deres adfærd.
 
På Aalborg Universitetshospital forstår man ikke kritikken. Her siger lægefaglig direktør, Michael Brüner Schmidt: "Vi kan ikke genkende det billede, som tegnes i Kræftens Bekæmpelses undersøgelse og i Onkologisk Tidsskrifts artikel om kræft i bugspytkirtlen (Onkologisk Tidsskrift er søstersite til Propatienter, red.). Derfor er vi på nuværende tidspunkt ved at dykke ned i data, så vi er helt sikre på, hvad der er op og ned i den her sag.”

På Aarhus Universitetshospital har lægefaglig direktør Jørgen Schøler Kristensen tidligere oplyst, at forskellene kan skyldes afvigende måder at registrere pancreascancer på. Men i den aktuelle situation har Jørgen Schøler Kristensen, der er den ene at to formænd for Medicinrådet, og som også er formand for lægemiddelkomiteen i Region Midtjylland, ingen kommentarer til Kræftens Bekæmpelses undersøgelse.

Sundhedsstyrelsen følger sagen tæt, oplyser Helene Probst, centerchef i Sundhedsstyrelsen. Hun hæfter sig ved, at de fire centre skulle have arbejdet med fælles nationale MDT-konferencer. Men andre kilder fortæller, at netop disse konferencer ikke længere fungerer.  
 
Danske Regioner har allerede bekendtgjort, at denne sag skal tages alvorligt, og her afventer Erik Jylling, sundhedspolitisk direktør, forklaringer på, hvordan forskellene kan være opstået. Allerede sidste år gik regionerne i samtale med de fire centre, åbenbart uden resultat.
 
Utvivlsomt følger Kræftens Bekæmpelse også denne sag tæt.

Om skribenten

Kristian Lund

Kristian Lund

Kristian Lund er redaktør på Onkologisk Tidsskrift, tidligere chefredaktør på Dagens Medicin og en af landets mest vidende debattører på sundhedsområdet.

Comments (1)

 • Kåre Sunesen

  Kåre Sunesen

  22 november 2018 at 08:05 |
  Odense og Rigshospitaler dækker et optageområde på 70% af befolkningen.... så er 80% af operationerne vel næppe et udtryk for stor forskel på tilgangen til operation??? Aalborg dækker 10% og operede 10%... Aarhus operede noget mindre end forventet. Odense havde en 1 års dødelighed på 30% i det omtalte studie, så en 1 års dødelighed på kun 25% i Aalborg vel acceptabel, iøvrigt det samme som på Rigshospitalet.
  At der bliver opereret for få patienter på alle centre er mange enige i. Kompetencerne skal centraliseres og der bør reelt set kun være et enkelt sted i landet, der operer. Det virker logisk, men det er altså bare ikke understøttet af dette studie.

  reply

Kommenter

Please login to leave a comment.

NYHEDSANALYSE:

Fem vigtige input til MDT-konferencer

Intet er så godt at det ikke kan - og bør - forbedres. Det gælder også det multidisciplinære arbejde med kræftpatienter, hvilket reelt er blevet den vigtigste organisatoriske udvikling af kræftindsatsen i de senere år. Men ærligt talt, så er det projekt slet ikke i mål med de rigtige organisatoriske løsninger.

Læs mere ...

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

MS Tidsskrift

Diagnostisk Tidsskrift