Kristian Lunds blog
Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser

Lungesagen skyder sig selv i foden

Skrevet af Kristian Lund d. 17. oktober 2017 i Samfund

Lungesagen befinder sig i en ondskabsfuld krydsild netop mens et kontingent af lungekræftlæger befinder i til WCLC i Yokohama.

Hjemme i Danmark har debatten om landets rygerproblemer nemlig fået ny næring. Og i Japan er også masser af sessioner netop om, hvordan man kan afgifte nationer på tobaksområdet. Alt det kan man kun støtte.

Men samtidig trækker det op til Danmarks store Knæk Cancer kampagner med Vild med Dans og alle mulige andre aktiviteter, og bliver det ligesom de foregående år, vil det være klinisk renset for temaer om lungekræft. Dertil er strategerne bag kræftens store kampagner for kloge – der er for længst besluttet at undgå enhver henvisning til lungekræften, hvor danskerne jo allerede har bestemt, at den sygdom er patienternes egen skyld. 

Hidtil har der heller ikke været de samme positive og livsbekræftende meldinger om helbredelse. 

Ved sin tavshed bekræfter Kræftens Bekæmpelse den antagelse, og det er dybt beklageligt og også dybt problematisk, at et af de største kræftområder slet ikke deltager endsige synliggøres i den enorme kampagne.

På WCLC diskuteres andre landes succesfulde indgreb mod rygning, f.eks. Japan, som netop har formået at reducere antallet af rygere betragteligt ved en offensiv indsats, som Danmark kunne lære af. Og herhjemme kører den debat også på de høje nagler. Eksempelvis er Kræftens Bekæmpelse netop nu i gang med en kampagne mod pensionsselskaber som investerer i tobaksindustriens virksomheder.

Rygestop er relevant. Det er diskussionen om, hvordan vi får danskerne til at holde op med at ryge også. 

Men desværre bidrager alle disse velmente initiativer til at svække lungesagen. Man skyder sig selv i foden.

Fokus på rygestop dækker for de mange positive behandlingstiltag, der sker i disse år. For en patientgruppe, hvor der tidligere stort set ikke har været meget andet at gøre end at ærgre siger over, at de har røget, taler lægerne nu om gennembrud i behandlingen, der ligefrem vil kunne føre til, at lungekræft bliver en sygdom man dør med i stedet for at dø af den.

Ligesom brystkræft. Og nu dukker de historier op blandt lungekræftpatienterne, som egner sig til positiv morgen-TV. Nu burde det være lungekræftpatienternes tur til at dele deres håb med befolkningen.

Formanden for Patientforeningen Lungekræft Lisbeth Søbæk Hansen er taget med til Yokohama – og det er første gang nogensinde, at foreningen deltager, og dér er synspunktet dette: ”Vi håber, at vi kan påvirke politikerne i Danmark, så der bliver sat lige så meget ind på lungekræftområdet som på eksempelvis bryst- og tarmkræftområdet. De sidste to år har vi holdt møder på Christiansborg, men der dukker kun to-tre politikere op. Det er ærgerligt.”.

Se, det er en underdrivelse af rang.

Men lige nu er det en alvorlig svækkelse af lungesagen, at alt handler om rygestop – når nyhederne om nye lægemidler dukker op fra Japan.

Om skribenten

Kristian Lund

Kristian Lund

Kristian Lund er redaktør på Onkologisk Tidsskrift, tidligere chefredaktør på Dagens Medicin og en af landets mest vidende debattører på sundhedsområdet.

Kommenter

Please login to leave a comment.

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

MS Tidsskrift