Kristian Lunds blog
Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser

Medicinrådet burde betale for at være med til ESMO

Skrevet af Kristian Lund d. 09. september 2017 i Medicinrådet, Samfund

Det risler medicinalindustrien koldt ned ad ryggen, når der hviskes biosimilære lægemidler. Så ved man, at priserne bliver presset i bund, og indkøberne jubler.

Hidtil har kræftområdet ikke oplevet biosimilære lægemidler på klos hold, men i år er industriens mareridt ikke desto mindre et tema på ESMO, og forklaringen er, at nogle af de moderne kræftlægemidler nu løber af patent. 

På ESMO omtales fænomenet ligefrem som "The incoming wave of biosimilars in oncology." og emnet skal diskuteres på en session på åbningsdagen. Der burde Medicinrådet være tilstede. De to formænd, Steen Werner Hansen og Jørgen Schiøler Kristensen, skulle sidde dér på første række, og ved deres side burde klinisk farmakolog Hanne Rolighed sidde og lytte med.

Nok så vigtigt - igen i en dansk kontekst, så Hanne Rolighed kan fatte det - er, at uden dyre lægemidler kommer ingen billige lægemidler.

Kristian Lund

Man forstår godt industriens bekymring for biosimilære lægemidler. I det seneste år er kvalificerede lægemidler indenfor reumatologi løbet af patent og Danmark har med overraskende hast formået at skifte til de biosimilære alternativer, og det har sparet Danmark for enorme million-beløb. Det er bare et eksempel. Mere er på vej.

Det er der grund til at minde om, og ganske særligt i en dansk kontekst: Efter dyre lægemidler kommer billigere lægemidler. Nok så vigtigt - igen i en dansk kontekst, så Hanne Rolighed kan fatte det - er, at uden dyre lægemidler kommer ingen billige lægemidler. Så har patienterne ingenting.

Sådan er logikken, og den er god at kende, når ESMO nu går i gang. Det er nemlig her nye lægemidler måles og vejes - og vinder eller taber. ESMO er affyringsrampen for terapier, som kan gavne patienter, måske ligefrem helbrede patienter - men det er også endestationen for lægemidler, der ikke leverer eller leverer for lidt. I givet fald hældes investeringer i milliard-klassen direkte ud i toilettet. 

Når de nye lægemidler når frem til Danmark, er de med garanti dyre, ofte hammerdyre, men det betaler udviklingen af dem, foruden afdækningen af lægemidlernes sikkerhed. Den slags er dyrt. Men medicinen bliver før eller siden billig, og det skal indgå i alle beregninger af lægemidlernes økonomi.

Imens er vi mange, der krydser mange fingre for, at ESMO kommer til at levere varerne. Forventningerne er store, og alt tyder på, at der faktisk er betydningsfulde lægemidler undervejs. De kan komme til at betyde alverden for patienterne - og en gang bliver de billige.

Good luck, ESMO.

Om skribenten

Kristian Lund

Kristian Lund

Kristian Lund er redaktør på Onkologisk Tidsskrift, tidligere chefredaktør på Dagens Medicin og en af landets mest vidende debattører på sundhedsområdet.

Comments (1)

 • Hanne Rolighed Christensen

  Hanne Rolighed Christensen

  09 september 2017 at 15:14 |
  Kære Kristian Lund,
  Så er det jo godt, at jeg bl.a er med til at anbefale ibrugtagning af rigtig meget dyr medicin og er med til at sikre, at dette blive tilbudt ens på tværs af regionerne, så alle patienter i Danmark får glæde af ny dyr effektiv behandling. Så snart det er på markedet og endda undertiden før.
  Med venlig hilsen Hanne Rolighed Christensen.

  reply

Kommenter

Please login to leave a comment.

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

MS Tidsskrift