Kristian Lunds blog
Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser

Nye lægemidler, glem det - økonomiaftale nedprioriterer sundhed

Skrevet af Kristian Lund d. 05. juni 2018 i Politik

Mens kræftlægerne på ASCO i Chicago dagligt præsenteres for nye muligheder for at forbedre behandlingen, så går det desværre den modsatte vej hjemme i København. I nat blev årets økonomiaftale nemlig forhandlet på plads, og den levner ikke plads til udvidede medicinbudgetter.

Man skal være partikammerater for at synes, at årets økonomiaftale er en gevinst for patienterne. Men det er finansminister Kristian Jensen (V), sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) og regionernes formand Stephanie Lose så også, og derfor er de simpelt hen så tudebegejstrede for det netop indgåede økonomiaftale, at det nærmest er pinligt.

”Det vigtigste for mig i denne her aftale er, at vi bliver ved med at investere i sundhed og velfærd. Og at det er en aftale, der kigger fremad. Vi sikrer en milliard kroner ekstra til bedre kvalitet og bedre behandling,” sagde finansminister Kristian Jensen, da aftalen blev offentliggjort efter nattens forhandlinger.

“Et gedigent løft af sundhedsvæsenet,” kaldte Stephanie Lose det, og sundhedsminister Ellen Trane Nørby kalder ligefrem aftalen for ”banebrydende”, og dér er det lige før, at man må give hende ret, bare ikke på den positive side.

Årets aftale er nemlig alt andet end god – den er derimod direkte fedtet, når den øger regionernes sundhedsbudget med en mia. kr., til nu 114 mia. kr., altså et løft på under en procent. 

Med denne aftale reduceres sundhedsudgifternes andel af landets husholdning, som heldigvis vokser noget hurtigere end én procent, og det er altså lykkes de to partikammerater fra Venstre at forhandle sig frem til en aftale, som klart nedprioriterer sundhedsindsatsen.

Man er nødt til at minde om, at den selvsamme regering for kort tid siden forhandlede sig frem til overenskomster med væsentligt højere stigninger, og de er selvsagt nu stemt hjem med piber og trommer af lønmodtagerne, og nu kan man så se, at patienterne skal betale prisen for de gyldne overenskomster.

Det er jo ikke fair og heller ikke klogt. Venstre-regeringens sundhedsindsats begynder at minde om regeringens såkaldte kamp for miljøet.

Af den nye milliard er 200 mio. kr. øremærket til psykiatrien, og selv det fremstilles som en sejr, men psykiatriske sundhedsvæsen fylder jo nærmest 20 procent, så det er tæt på den andel, som psykitarien har ret til.

Det er ubegribeligt, at vores regering ikke kan svinge sig op til større investeringer i sundheden end det her.

Om skribenten

Kristian Lund

Kristian Lund

Kristian Lund er redaktør på Onkologisk Tidsskrift, tidligere chefredaktør på Dagens Medicin og en af landets mest vidende debattører på sundhedsområdet.

Kommenter

Please login to leave a comment.

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

MS Tidsskrift