Kristian Lunds blog
Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser

PACIFIC-resultater bør rykke ved fordommene

Skrevet af Kristian Lund d. 18. oktober 2017 i Kræft

Den slags er dømt til at blive mere udbredt – studier af hvordan moderne kræftlægemidler påvirker patienternes livskvalitet.

Nye data fra studiet PACIFIC blev i går fremlagt på WCLC i Yokohama, og man kan ikke undgå at spærre øjnene op. Det bliver med garanti ikke sidste gang at den type resultater lægges frem – ja, det kan meget vel blive et krav ved fremtidig lægemiddelgodkendelse.

På dette års ESMO dokumenterede studiet en markant forbedret progressionsfri overlevelse for patienter med stadie 3 NSCLS. Nu hører vi patienternes svar på, hvordan det påvirker livskvaliteten at være i behandling.

I PACIFIC har et hold forskere anført af Dr. Rina Hui fra University of Sydney og Westmead Hospital randomiseret NSCLC-patienter, der havde modtaget standardbehandlingen med kemo og stråler og som ikke havde oplevet sygdomsprogression. Patienterne blev inddelt i to grupper, én gruppe blev behandlet med durvalumab i op til tolv måneder, mens kontrolgruppen blev behandlet med placebo.

Derefter rapporterede patienterne selv, hvordan behandlingen påvirkede deres livskvalitet i forhold til en baselinemåling.

Resultaterne af undersøgelsen viser, at patienter, der blev behandlet med durvalumab, ikke oplevede forværring af sundhedsrelateret livskvalitet, i forhold til de patienter, der fik placebo. Derfor dokumenterer undersøgelsen også, at denne immunterapi – i modsætning til at alle mulige andre behandlinger – ikke gør det vanskeligere for patienterne.

Det er altså muligt at sætte patienter i behandling uden at forringe deres livsvilkår, og det er altså en øjenåbner, når man tænker på, hvordan mange andre typer af kræftbehandling virkelig svækker patienterne i deres dagligdag.

Derfor giver det ikke længere mening, at Danske Regioner og diverse læger holder fast i historien om, at kræftbehandling ødelægger patienternes liv, og at det ikke giver mening at fortsætte en dyr behandling, der bare giver en marginal forlængelse af patienternes liv – og til med en forlængelse i helvede. 

Sådan er det altså ikke – længere.

For durvalumab er denne del af PACIFIC-studiet et stærkt og anderledes kort i bestræbelserne på at udbrede anvendelsen af lægemidlet. Men mon ikke disse resultater vil blive taget til indtægt for andre immunterapier, og det bekræfter altså, at immunterapi kan anvendes uden at ødelægge eller svække patienternes muligheder for at leve et liv.

Om skribenten

Kristian Lund

Kristian Lund

Kristian Lund er redaktør på Onkologisk Tidsskrift, tidligere chefredaktør på Dagens Medicin og en af landets mest vidende debattører på sundhedsområdet.

Kommenter

Please login to leave a comment.

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

MS Tidsskrift