Kristian Lunds blog
Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser

Partikelkanon debuterer - men projektet udstiller regionerne

Skrevet af Kristian Lund d. 04. februar 2019

Så skete det. Den første patient er behandlet med på Dansk Center for Partikelterapi. Danmark er i gang og det er en kolossal gevinst.

Fantastisk.

Selve centeret har kostet 800 mio. kr., som blev finansieret af staten og regionen, mens A. P. Møller Fonden har betalt broderparten af selve protonacceleratoren.

 

Nu er det planen at blive fortrolig med teknikken, så man fra april kan begynde at behandle børn og unge med kræft. Derefter er det forventningen at centeret kan behandle alle danskere som har behov for partikelterapi – og så skal danske patienter ikke længere sendes til udlandet for at få så avanceret terapi. 

Den fortælling er fantastisk – det er lige før, man glemmer forhistorien, og den er da også så pinlig, at den velsagtens er det bedste eksempel på, hvorfor regionerne nu er truet på livet.

Tilbage i 2013, da beslutningen om at lokalisere centeret skulle træffes, udbrød der krig mellem Region Hovedstaden og Region Midtjylland. Sundhedsstyrelsen, som har det sidste ord i sådanne beslutninger, valgte at invitere en ekspertgruppe til at hjælpe sig, og de to regioner, som var kandidater til at blive hjemsted for projektet, blev involveret i udpegningen af eksperterne og i den metode de skulle anvende. 

I den fase fungerede regionerne og det danske sundhedsvæsen perfekt – parterne var enige om fremgangsmåden.

Den enighed sluttede brat, da Rigshospitalet blev forbigået og eksperterne pegede på en placering i Aarhus, og den afgørelse lagde Sundhedsstyrelsen sig op ad.

Men Region Hovedstaden lagde sig ikke fladt ned. Her var ingen dybfølte lykønskninger til konkurrenten. Nej, regionens daværende formand Vibeke Storm Rasmussen (S) kæmpede først for at få beslutningen omgjort - og senere fulgte hendes efterfølger Sophie Hæstorp-Andersen (S) trop. Sundhedsstyrelsens afgørelse var useriøs. Siden påstod regionen, at tiden var løbet fra den valgte teknologi. Hovedstadsregionens topfolk såede også tvivl om finansieringen, som først faldt på plads, da lokaliseringen var besluttet.

Alt blev gjort for at skade projektet, og da alt håb var ude for at få beslutningen omgjort, så ville Region Hovedstaden etablere et konkurrerende center på Rigshospitalet – og så ville økonomien i projektet i Aarhus simpelt hen falde fra hinanden. 

Forløbet afslørede ubønhørligt, at regionerne aldrig kunne enes om større tiltag, og det blev siden bekræftet, da Region Hovedstaden valgte at satse på sundhedsplatformen og lokkede Region Sjælland med på projektet, eller da Region Hovedstaden gik enegang med sin akuttjeneste 1813.

Efter den ubehagelige rivalisering, er det svært at tro på, at regionerne nogensinde skal kunne finde effektive og omkostningsbevidste løsninger i fællesskab. Hvis den tillid forsvinder, bliver det nærliggende at satse på et nationalt sundhedsvæsen, som jo netop er kernen i regeringens sundhedsreform. 

Sagen om Dansk Center for Partikelterapi kan derfor – hvor lykkeligt den end ender – vise sig at blive et søm i regionernes ligkiste.

Om skribenten

Kristian Lund

Kristian Lund

Kristian Lund er redaktør på Onkologisk Tidsskrift, tidligere chefredaktør på Dagens Medicin og en af landets mest vidende debattører på sundhedsområdet.

Kommenter

Please login to leave a comment.

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

MS Tidsskrift

Diagnostisk Tidsskrift