Kristian Lunds blog
Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser

Præcisionsmedicin er det nye på ASCO - men er Medicinrådet klar

Skrevet af Kristian Lund d. 02. juni 2018 i Samfund

På årets ASCO betegnes begrebet 'Personlig Medicin' nu også som 'Præcisionsmedicin', og det er signalet om, at fænomenet handler om farmakologi, og ikke om alt muligt andet.

Det forandrer bare ikke, at fænomenet simpelthen er omdrejningspunktet for en voldsom stor andel af præsentationerne på ASCO.

Og det bæres frem af sin egen logik, lægemidlerne får stadigt smallere indikationer, de raffineres til at ramme bestemte molekyler, og det er åbenlyst vejen frem.

Men herhjemme i Danmark kan man i høj grad frygte, at vi ikke er parate til den nye æra. Politikerne har ganske vist sat en portion penge af til formålet, og vores sundhedsvæsen er skam i gang med at udvikle sig på området. Så er det straks mere problematisk med godkendelse af de nye lægemidler.

De nye lægemidler, som er kommet - og som er på vej - er og bliver ekstremt smalle, og ret sandsynligt indsnævres indikationer så meget, at der er tale om Sjældne Sygdomme, uagtet at den betegnelse ikke omfatter kræft. Formelt set defineres sjældne sygdomme ved sin prævalens, nemlig 1-2 ud af 10.000.

Når lægemidler bliver så smalle, kan de målrettes til få - og virke rigtig godt for netop de få. Men resultatet er, at de bliver virkelig dyre, fordi industrien så skal forrente sine investeringer med meget færre patienter, end vi er vant til. At lægemidlet bagefter kan få andre, ofte mange flere, indikationer er straks en anden sag, som desværre endnu ikke har fundet sin løsning, hverken i Danmark eller i udlandet.

Men et større problem er det, at disse lægemidler – som altså er mere effektive end vi er vant til, og væsentligt dyrere for behandling af den enkelte patient – så kommer til at basere sig på studier med meget få deltagere. Indlysende kan det ikke lade sig gøre at få så mange patienter inkluderet i studier – og netop der har det vist sig, at Medicinrådet finder alibiet til at afvise lægemidler.

Forleden skete det med Spinraza til muskelsvindsygdommen SMA, men Medicinrådet ser ud til at være parat til at afvise anvendelsen af lægemidler til patientgrupper som ikke er specifikt omfattet af studierne, f.eks. de gamle patienter.

Hvis det danske Medicinråd havde magten over godkendelser overalt på kloden, så ville præcisionsmedicin være en død sild, som ingen ville investere i, og det ville være til uhyre skade for udviklingen af moderne lægemidler.

Heldigvis for verdens patienter, har Medicinrådet kun indflydelse på anvendelsen af lægemidler i en lille plet på globussen, Danmark.

Blot er det ærgerligt, at det er dér vi bor.

Om skribenten

Kristian Lund

Kristian Lund

Kristian Lund er redaktør på Onkologisk Tidsskrift, tidligere chefredaktør på Dagens Medicin og en af landets mest vidende debattører på sundhedsområdet.

Kommenter

Please login to leave a comment.

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

MS Tidsskrift