Steen Werner fortjener et rap over nallerne

- først med nyheder om medicin

Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser

WCLC 2019: Please, få nu NELSON-studiet sparket i mål

Skrevet af Kristian Lund d. 08. september 2019 i Kræft

Sidste år var der masser af store gennembrud for lungekræftbehandling – men et studie stod tilbage som mest skelsættende og indflydelsesrigt: NELSON-studiet om, hvordan brugen af ​CT-screening fanger lungekræft i tidligere stadier øger overlevelsen.

De resultater fik kræftlægerne til at spærre øjnene op og blive overbevist. Siden har kræftverdenen arbejdet intenst for at lancere lungekræftscreeningsprogrammer, også i Danmark. Processen skrider da også fornuftigt frem – og som i fodbold er vi næsten så langt fremme, at bolden bare skal sparkes i mål.

Faktisk mangler der bare en eneste ting, så er vi i et realistisk forløb i retning mod en eller anden form for lungekræftscreening i Danmark, og denne ting er når NELSON-studiet dukker op i et peer-reviewed format. Det er nemlig – beskæmmende og mærkværdigt – ikke sket endnu.

Og nu begynder mistroen at brede sig, og selvfølgelig hurtigst der hvor der i forvejen er modstand mod screeningsprogrammer. 

Faktisk kan vi snart ikke længere vente på at få NELSON-studiet i den endelige og godkendte udgave – uden at den krakelerer screeningsprojektet.

Vi risikerer at det hele går i stå – så alvorlig er det mangende peer review.

Endnu kan man dog glæde sig over studiet, så her rekapituleres det kort:

NELSON-studiet er enormt med 15.792 personer, og designet er velbegrundet. Deltagerne blev randomiseret 1:1 til studiearmen eller kontrolarmen. Studiearmens deltagere blev tilbudt CT-screeninger og derefter en række opfølgninger efter randomiseringen. Kontrolarmens deltagere blev ikke tilbudt screening. 

Derefter har lægerne gennemgået 65 procent af sagerne, nemlig den andel, der deltog i hele studieforløbet. For 93,7 procent af disse, der ikke døde, omfattede opfølgningsperioden mindst 10 år. 

Resultaterne er overbevisende - ​CT-screening blandt asymptomatiske mænd med høj risiko for lungekræft gav en 26 procent reduktion i lungekræftdødsfald ved 10 års opfølgning (ved 86 procent overholdelse). Resultaterne for kvinderne var endnu bedre.

Bare WCLC kunne vise os, at NELSON-studiet skam er pålideligt og kan bruges til at træffe beslutninger om lungekræftscreening.- se, det ville være et fantastisk resultat.

Vi krydser fingre.

Om skribenten

Kristian Lund

Kristian Lund

Kristian Lund er redaktør på Onkologisk Tidsskrift, tidligere chefredaktør på Dagens Medicin og en af landets mest vidende debattører på sundhedsområdet.

Kommenter

Please login to leave a comment.

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

MS Tidsskrift

Diagnostisk Tidsskrift