Flere vesteuropæere dør af kræft end af hjerte-karsygdom

Selvom hjerte-karsygdomme er den største dræber på verdensplan, har kræft nu overhalet hjerte-karsygdom som den vigtigste dødsårsag i 12 europæiske lande, inklusiv Danmark.

Det viser nye data, offentliggjort i European Heart Journal.

I ni af de 15 lande, der var medlemmer af EU inden 2004 samt i et andet land, der sluttede sig til EU efter 2004, dør flere mænd nu af kræft end af hjertekarsygdomme. Disse lande er: Belgien, Danmark, Frankrig, Italien, Luxembourg, Holland, Portugal, Slovenien, Spanien og Storbritannien. Det er også tilfældet i Norge og Israel, som ikke er medlemmer af EU.

Blandt kvinder er der flere, der dør af kræft end af hjerte-karsygdomme, i Danmark og Israel.

I årene 2010-2014 døde der cirka 8.100 mænd og 7.400 kvinder om året af kræft i Danmark. Til sammenligning døde der i 2012 i alt 6.641 kvinder og 6.417 mænd af en hjerte-karsygdom.

 

Hjerte-karsygdomme forårsagede mere end fire mio. dødsfald hvert år i Europa i 2011, hvilket svarer til 45 procent af alle dødsfald. Imidlertid har succes ved forebyggelse og behandling af sygdommen ført til store fald i forekomsten af hjerte-karsygdomme i en række lande, primært i Vesteuropa.