Europæiske kræftforeninger kræver åbenhed om medicinpriser
Priserne på nye kræftlægemidler er skruet kunstigt i vejret, mener en række europæiske kræftforeninger, der sammen vil arbejde for mere åbenhed om medicinalindustriens omkostninger, prisfastsættelse og deres prisaftaler.
”Vi mener, at medicinalindustrien handler uansvarligt. Siden 1970’erne har der været en underforstået kontrakt, hvor samfundene har givet industrien privilegier i form af effektiv patentbeskyttelse, enerettigheder og gratis adgang til offentlig forskning. Det skal sikre finansiering til udvikling af nye og bedre lægemidler. Det har industrien leveret, men den har desværre også groft misbrugt monopolet til at tage den pris, som kan presses ud af de enkelte landes politikere. Og den er høj, meget høj og tilsyneladende uden nogen som helst forbindelse med udviklings- og produktionsomkostninger,” siger Jes Søgaard, der er professor i sundhedsøkonomi og afdelingschef i Kræftens Bekæmpelse.
Foreløbigt 11 europæiske kræftforeninger (Holland, Belgien, Nordirland, Luxembourg, Finland, Frankrig, Irland, Slovakiet, Schweiz, Portugal og Danmark) er gået sammen i en taskforce, der skal sikre tilgængeligheden af ny medicin for alle kræftpatienter i Europa. De vil arbejde for følgende mål:
- Alle nye og effektive kræftlægemidler skal nu og i fremtiden være tilgængelige for patienterne.
- Medicinpriser må være rimelige og stå i forhold til de reelle udgifter til forskning og udvikling og til deres terapeutiske merværdi. I den forbindelse er der behov for en åben, gennemsigtig og løbende dialog med medicinalindustrien.
- Kræftmedicin med dokumenteret terapeutisk merværdi bør nå patienterne hurtigst muligt, på den sikreste måde og til overkommelige priser. Patienterne bør informeres fuldt ud om de mulige fordele og ulemper ved lægemidlet.
- Kræftforeningerne i Europa arbejder sammen om at få og fastholde dette emne på de nationale og europæiske dagsordener for politikere, andre beslutningstagere og medicinal industrien.
- Patienter bør til enhver tid inddrages i beslutninger om deres egen behandling.
De danske sygehuses udgifter til kræftlægemidler er fra 2010 og til og med 2015 steget med 5-600 mio. kr. I marts 2016 udgav Sundheds- og Ældreministeriet en analyse af priser sygehusmedicin i Danmark, Belgien, Holland, Norge og Sverige.
Rapporten sammenlignede en række udvalgte lægemidler og den viste, at priserne på sygehusmedicin i henholdsvis Norge, Belgien og Holland samlet set er 15, fire og en procent billigere end i Danmark, mens de svenske priser samlet set er en procent højere end de danske. Eksempelvis betaler Danmark næsten en fjerdedel mere en Norge, for immunsuppressive TNF-hæmmere.
De europæiske kræftforeninger mener, at Europa skal blive bedre til at stå sammen og arbejde for større åbenhed omkring industriens faktiske udgifter, fastsættelse af priser og prisaftaler i de forskellige lande. De opfordrer både de nationale og europæiske politikerne til at stå sammen om at sikre realistiske priser i fremtiden.