Kristian Lunds blog
Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser

Webbaseret psykoterapi kan højne livskvaliteten hos kræftramte

Mads Nordahl Svendsen

Psykologi var blandt de store emner på årets ASCO i Chicago og et af de mest interessante studier inden for feltet omhandlede en ny, webbaseret tilgang til terapi.

Det kan lyde kynisk, at man ikke mødes ansigt til ansigt, men det kan formentlig fungere for nogle, lyder det fra Mads Nordahl Svendsen, der er ledende overlæge ved Sjællands Universitetshospital.

”Når en læge siger kræft kan det medføre en bølge af følelser, frygt og usikkerhed. Derfor skal behandlingen af kræft suppleres med psykologisk støtte af høj kvalitet. Online værktøjer er en fremragende, ny måde at give støtte til flere patienter, især dem, der ellers ikke ville have muligheden for at komme til en terapeut."

Sådan lød kommentaren fra læge og ASCO-ekspert Don S. Dizon i forbindelse med fremlæggelsen af det nye studie.

I studiet ”Remote Therapy Program Improves Quality of Life, Lowers Distress After Cancer Diagnosis” har forskere undersøgt, om webbaseret terapi kan lindre psykologiske problemer, og forskerne bag er positivt stemt over for resultaterne. Det gælder blandt andet Vivianne Hess, der er medicinsk onkolog ved Basel Universitetshospital i Basel, Schweiz, og har stået i spidsen af forskningen. 

”Psykologisk støtte til patienter på dette tidlige tidspunkt i løbet af deres behandling er begrænset af mangel på tilgængelighed, tid og ressourcer på både patientens og leverandørens side. Med denne her online intervention, forsøger vi at lukke hullet i behandlingssystemet,” siger hun i en artikel på ASCOS hjemmeside.

Baseret på veletableret ansigt til ansigt psykoterapi

Inden for de første tolv uger af deres kræftbehandling, kom de 129 patienter, der indgik i forsøget, enten i den såkaldte STREAM-intervention gruppe eller en kontrolgruppe. STREAM-interventionen er et otte uger langt online stresshåndteringsprogram udviklet af onkologer og psykologer. Det er baseret på veletablerede kognitive adfærds tilgange anvendt i ansigt til ansigt psykoterapi og dækker otte forskellige emner såsom kropslige reaktioner på stress, kognitiv stressreduktion, følelser og kognitive interaktioner. For hvert ugentligt emne, modtog deltagerne både skriftlig og lydbaseret information med tilhørende øvelser og spørgeskemaer. Dernæst modtog psykologerne deltagernes ugentlige resultater og gav vejledning og støtte gennem en sikker online portal. Deltagerne havde desuden adgang til at skrive direkte til terapeuterne. 

Metoden er forholdsvis ny, selvom den allerede bliver brugt som standardtilgang til nogle psykiske sygdomme såsom angst, med positive resultater til følge.

”Nye teknologier åbner for nye muligheder. Men interventionen her kan vi levere den nødvendige psykologiske støtte, alt imens patienterne befinder sig i komfortable omgivelser som deres stuer eller andre favoritsteder med wifi. Det ser ud til, at patienter og psykologer kan forme et terapeutisk bånd gennem denne form for kontakt online,” siger Vivianne Hess.

Skal ikke bruges til de sværeste tilfælde

Efter to måneder havde patienterne i interventionsgruppen en større forbedring i deres livskvalitet end patienterne i kontrolgruppen. Og for Mads Nordahl Svendsen, der er ledende overlæge ved Sjællands Universitetshospital, er det en interessant undersøgelse og en metode, man godt kunne forestille sig, kunne anvendes herhjemme.

”Patienterne, der deltog i studiet, har fået en ret markant positiv effekt med metoden, så jeg synes bestemt, den er værd at lægge mærke til. Selve konstellationen, hvor man ikke mødes ansigt til ansigt, kan godt virke kynisk, men meget af den sorgproces, man går igennem, foregår i det enkelte individ. Via de rigtige spørgsmål og øvelser kan man sætte gang i den refleksion over egne følelser, som er så vigtig,” siger han.

Mads Nordahl Svendsen tilføjer, at den diskussion der fulgte efter fremlæggelsen af studiet blandt andet resulterede i bred enighed om, at metoden formentlig ikke kan bruges til de sværeste tilfælde, men kræver en nøje vurdering af, hvem der kan have gavn af det.

De næste skridt

Forskerne bag studiet planlægger nu at gøre interventionen tilgængelig for flere patienter ved at oversætte den til flere sprog og udvikle onlineprogrammer, hvor psykologer kan få træning i at bruge metoden.

”Jeg tror, at online psykologisk støtte vil blive meget vigtigere de kommende år i takt med, at den digitale generation når den alder, hvor de er i højere risiko for at få kræft. For dem vil det være naturligt at bruge online værktøjer til at kommunikere uden ansigt til ansigt interaktion, så nu er det tid til at standardisere og validere værktøjerne,” siger Vivianne Hess.

FORSIDEN LIGE NU

Vi vil gerne være med til at lave forsøg med cannabis

18. januar 2018 Samfund Signe Juul Kraft
I stedet for at bruge størstedelen af de økonomiske midler i den nye forsøgsordning med medicinsk cannabis på administration og overvågning, bør man bruge penge på lodtrækningsforsøg, der kan fortælle noget om cannabissens effekt og sikkerhed. Det mener…

DSKO-formand: Cannabis-ordningen udfordrer tilliden til lægen

18. januar 2018 Samfund Signe Juul Kraft
Den forsøgsordning med medicinsk cannabis til blandt andre kemopatienter, som trådte i kraft ved årsskiftet, giver patienterne urealistiske forventninger og udfordrer tillidsforholdet mellem læge og patient. Det mener formand for Dansk Selskab for Klinisk…

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

MS Tidsskrift