Kristian Lunds blog
Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser


Mere fisk og frugt og mindre sodavand nedsætter risikoen for tarmkræft

ESMO2017: Et højt indtag af fisk og frugt og et lavt forbrug af sodavand er de tre vigtigste fordele ved en såkaldt middelhavskost (MD), når det kommer til tyktarmskræft.

Ved hjælp af spørgeskemaer om madindtag fra 808 personer, der havde undergået screening eller diagnostisk koloskopi, undersøgte en israelske forskergruppe detaljerne i personernes daglige måltider. Alle forsøgspersoner var mellem 40 og 70 år uden risiko for tyktarmskræft.

Overholdelse af MD-komponenterne blev defineret som forbrugsniveauer over gruppemedianen for frugt, grøntsager og bælgfrugter, nødder og frø, fuldkorn, fisk og fjerkræ og et højt forhold af monoumættet til mættede fedtsyrer, såvel som et forbrug under gennemsnittet af rødt kød, alkohol og læskedrikke.

Forskerne fandt, at de personer, der havde avancerede polypper, sammenlignet med forsøgspersoner med klare kolonoskopier, rapporterede færre komponenter af MD i deres kost. Forbruget af to til tre bestanddele af kosten sammenlignet med ingen, var forbundet med en halveret risiko for avancerede polypper.

Efter at have taget højde for andre tyktarmskræft-risikofaktorer, herunder andre kostkomponenter, indsnævrede forskerne højt indtag af fisk og frugt og lavt indtag af sodavand som den bedste kombination for reduceret risiko for avancerede polypper i tyktarmen.

Hvert af disse tre valg var forbundet med lidt mere end 30 procent reduceret risiko for en person, der havde en avanceret, kræftformet tyktarmslæsion sammenlignet med mennesker, der ikke spiste nogen af MD-komponenterne. Blandt de mennesker, der foretog alle tre sunde valg, blev fordelene forstærket til en nedsat risiko på næsten 86 procent.

Det næste skridt for forskerne er at se, om MD er knyttet til lavere risiko for tyktarmskræft i højere risikogrupper.

På baggrund af undersøgelsen udtaler ESMO’s talsmand Dirk Arnold fra Instituto CUF de Oncologia i Lissabon i en pressemeddelelse.

”Denne store befolkningsbaserede undersøgelse bekræfter på imponerende vis hypotesen om en sammenhæng mellem tyktarmspolypper og kost og andre livsstilsfaktorer. Dette er i tråd med andre undersøgelser af ernæringseffekter, som f.eks. de potentielle beskyttende virkninger af nøddeforbrug og D-vitamin-tilskud, der er blevet vist tidligere i år. Vi mangler imidlertid stadig at se, om disse resultater er forbundet med nedsat dødelighed, og det er også uklart, om, og hvornår, en kostændring ville være gavnlig. På trods af denne mangel på information giver det dog mening at overveje denne diæt af andre sundhedsmæssige årsager.”

Tags: ESMO2017

FORSIDEN LIGE NU

Danske forskere videreudvikler ultrapræcis MR-scanningsteknologi

16. marts 2018 Diagnostik Signe Juul Kraft
En ny, ultrapræcis metode til brug ved MR-scanning af blandt andet kræftpatienter vil blive både billigere og nemmere, hvis det med et nyt projekt fra DTU Elektro lykkes at skabe en såkaldt SPIN BANK.

Nationalt netværk skal sætte fokus på fælles beslutningstagning

16. marts 2018 Samfund Signe Juul Kraft
Danish Comprehensive Cancer Center (DCCC) har givet 140.000 kr. til at starte et nyt nationalt netværk for såkaldt ’shared decision making’ (fælles beslutningstagning) inden for strålebehandling af brystkræft.

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

MS Tidsskrift