Skip to main content

 

- først med nyheder om medicin


”Studiet af tripletbehandling med inavolisib ser meget lovende ud med fordobling af PFS og trend mod forbedret OS. Der er potentielt tale om en ny behandlingsmulighed,” siger Hella Danø.

Potentielt praksisændrende: Ny tripletbehandling fordobler PFS og ORR ved avanceret HR+ brystkræft

SABCS: Lægemidlet inavolisib fordobler progressionsfri overlevelse (PFS) og objektiv responsrate (ORR), når det tillægges standard førstelinjebehandling med palbociclib og fulvestrant ved HR+, HER2-negativ lokal-avanceret eller metastatisk brystkræft.

Det viser et nyt studie offentliggjort på den amerikanske brystkræftkongres SABCS 2023 (abstract #GS3-13).

”Studiet af tripletbehandling med inavolisib ser meget lovende ud med fordobling af PFS og trend mod forbedret OS. Der er potentielt tale om en ny behandlingsmulighed,” siger Hella Danø, ph.d. og ledende overlæge på Onkologisk Palliativ Afdeling på Nordsjællands Hospital.

Også på Rigshospitalet er der begejstring at spore.

”Det er spændende og lovende resultater, men follow-up i studiet er kort, og det er derfor for tidligt at drage en endelig konklusion ud fra de præsenterede resultater,” siger Christina Bjerre, afdelingslæge på Afdeling for Kræftbehandling, Rigshospitalet. Både Christina Bjerre og Hella Danø var tilstede under præsentationen.

Tungere bivirkningsprofil

Selv om triplebehandlingen har større effekt, så er der også en tungere bivirkningsprofil. For eksempel stopper 6,8 procent af patienterne behandlingen i den eksperimentelle arm på grund af adverse events. I kontrolarmen er procentsatsen 0,6.

”Der er flere patienter i den eksperimentelle arm, som stopper behandling på grund af adverse events. Det kunne være interessant at se, hvad tripletbehandlingen har af indvirkning på livskvalitetsmål (QoL, red.),” siger Hella Danø.

Bivirkningsprofilen er dog velkendt fra andre lægemidler, siger Christina Bjerre.

”Bivirkningsprofilen er, som vi har set i andre studier på PIK3CA-hæmmere med hyperglykæmi, diarre og stomatit, som kræver tæt opfølgning og understøttende behandling,” siger Christina Bjerre.

PFS fordoblet

Studiet undersøgte  patienter med PIK3CA-mutation og hormonreceptorpositiv HER2-normal brystkræft, som fik tilbagefald under eller inden for 12 måneder efter afsluttet adjuverende endokrin behandling, eller som ikke tidligere havde fået behandling for fremskreden brystkræft.

Det primære endepunkt var investigator-vurderet PFS (INV-PFS) med de sekundære endepunkter samlet overlevelse (OS) og objektiv responsrate (ORR).

Resultaterne viste efter 21,3 måneders median opfølgning:

  • At den mediane INV-PFS var 15,0 måneder (95 % konfidensinterval [CI] = 11,3-20,5) for gruppen, der fik tripletbehandlingen, mens den var 7,3 måneder (95 procent CI = 5,6-9,3) for kontrolgruppen (hazard ratio 0,43; 95 % CI = 0,32-0,59).
  • Landmark INV-PFS event-fri rater ved 6, 12, og 18 måneder var henholdsvis 82,9 procent, 55,9 procent, og 46,2 procent med inavolisib, og 55,9 procent, 32,6 procent, og 21,1 procent med placebo.
  • OS viste en tendens til fordel for inavolisib (hazard ratio 0,64; 95 % CI = 0,43, 0,97; p = 0,0338 [grænse 0,0098 eller hazard ratio 0,592]), med fortsat opfølgning.
  • Landmark OS event-fri rater ved 12 og 18 måneder var 85,9 procent og 73,7 procent med inavolisib, og 74,9 procent og 67,5 procent med placebo.
  • De bekræftede ORR'er var 58,4 procent med inavolisib og 25 procent med placebo.

Tungere bivirkningsprofil

Bivirkningsprofilen for inavolisib-armen var noget tungere.

  • Grad 3–4 bivirkninger (AEs) med inavolisib og placebo fordelte sig således:
  • neutropeni på 80,2 procent og 78,4 procent;
  • hyperglykæmi på 5,6 procent og 0 procent;
  • diarré på 3,7 procent og 0 procent;
  • stomatitis og slimhindebetændelse på 5,6 procent og 0 procent;
  • udslæt på 0 procent og 0 procent.

Raten for afbrydelse af behandling på grund af AEs var 6,2 procent for inavolisib og 0,6 procent for placebo. Der var ingen behandlingsrelaterede grad 5 AEs.

 

SABCS

Kultur