MSD Branding 930x180 Public
Kristian Lunds blog
Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser

CML-patienter får oftere alvorlig øjensygdom

Personer, der har fået diagnosen kronisk myeolid leukæmi (CML), udvikler i 30 procent flere tilfælde den alvorlige øjensygdom aldersrelateret macula degeneration (alderspletter på nethinden) end den almindelige befolkning.

Det viser et nyt studie fra Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet, der er lavet i samarbejde med Sjællands Universitetshospital, og tager udgangspunkt i danske registerdata fra 1994 til 2013. Studiet er publiceret i JAMA Ophthalmol.

I projektet har ph.d.-studerende Marie Bak kigget nærmere på 8.000 danske leukæmipatienter i perioden 1994-2013 og sammenlignet med 80.000 kontrolpersoner fra den almindelige befolkning. Resultaterne viser, at patienter med de kroniske leukæmiformer kroniske myeloproliferative neoplasier i 30 procent flere tilfælde udvikler AMD (aldersrelateret macula degeneration - alderspletter på nethinden) end den almindelige befolkning.

”Vi har faktisk aldrig vidst, hvad der forårsager denne øjensygdom. Mange har troet, at den var isoleret til øjet og opstod der. Nu kan vi se, at blodkræftpatienter har større risiko end andre, og det giver os et hint om, at resten af kroppen må have en indflydelse på øjensygdommen. Desværre afslører dette studie ikke, hvilken årsagssammenhæng der er mellem de to sygdomme. Det vil vi forske mere i nu, hvor vi kan kigge nærmere på blodkræftpatienterne,” siger professor på Institut for Klinisk Medicin og overlæge på Øjenafdelingen på Sjællands Universitetshospital Torben Lykke Sørensen, der har været tilknyttet projektet, i en pressemeddelelse.

Immunsystemet spiller givetvis en rolle

Forskerne mistænker et overaktivt immunsystem hos leukæmipatienterne som den største årsag til, at man udvikler øjensygdommen. Det vil de undersøge nærmere i den videre forskning.

Studiet giver også anledning til at kigge nærmere på sammenhængen mellem leukæmi og aldersrelateret macula degeneration og på, hvordan nethinden i øjet ser ud hos disse patienter. Resultatet lægger ifølge Marie Bak også op til andre undersøgelser som kan kortlægge, om leukæmipatienterne også oftere udvikler andre kroniske sygdomme, hvor immunsystemet spiller en rolle.

”Studiet er spændende, fordi det giver os et indblik i, at patienterne måske ikke kun har deres kræft at slås med, men også rammes hyppigere af andre invaliderende sygdomme end resten af befolkningen. Vi er nu i gang med at kigge på, om andre sygdomme, der også styres af et overaktivt immunsystem, også forekommer oftere hos de her patienter. Derudover er vi også ved at undersøge i klinikken, hvordan patienternes øjne ser ud, når de har de her blodkræftformer,” siger Marie Bak i pressemeddelelsen.

FORSIDEN LIGE NU

Modermærkekræftpatienter kan snart tilbydes adjuverende behandling

12. september 2017 Hudkræft Signe Juul Kraft
ESMO2017: Fra ikke at kunne tilbyde nogen adjuverende behandling til modermærkekræftpatienter får lægerne, sandsynligvis inden for den nærmeste fremtid, hele to behandlingsmuligheder, som kan hjælpe med at forhindre tilbagefald. Det står klart efter, at…

Studier bekræfter dansk behandling af gynækologisk kræft

12. september 2017 Underlivskræft Signe Juul Kraft
ESMO2017: Den danske behandling af gynækologisk kræft har fat i den lange ende. Det viser to studier, der bekræfter dansk praksis i hhv. livmoderhalskræft og æggestokkræft.

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

MS Tidsskrift