Kristian Lunds blog
Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser

Håb for ny behandling til børn med hjernesvulst

ESMO 2016: I neuro-onkologi ved man næsten alt om den molekylære sammensætning af gliomer hos voksne og børn. Indtil videre har man dog ikke rigtig været i stand til at oversætte al denne viden til et effektivt terapeutisk middel.

Men nu tyder noget på, at en ny målrettet behandling har en god effekt.

Resultater fra fase I og II-forsøg med dabrafenib giver håb for en kombinationsbehandling med højere effekt og færre bivirkninger for børn med hjernesvulster.

Fase I forsøg, der fokuserede på at bestemme den anbefalede fase II-dosis, fandt ikke nogen væsentlige dosisbegrænsende bivirkninger. I fase II forsøget vurderes toksiciteter med dabrafenib og om det kunne stoppe tumorer i at vokse eller få dem til at skrumpe.

Studiet omfatter 32 patienter i alderen fra 1-16 år. Den objektive responsrate var 72 procent, med 23 ud af 32 patienter, som reagerede på lægemidlet. Hos to patienter forsvandt tumoren, og hos 11 patienter skrumpede den med mere end halvdelen. Af disse 13 patienter er otte stadig i behandling. 13 patienter var syge i seks måneder, mens 11 stadig er i behandling.

Med hensyn til bivirkninger viste der sig ingen tilfælde af pladecellekræft, sådan som det er blevet observeret i tidligere forsøg med dabrafenib til voksne, som fik melanoma. En patient reagerede allergisk på lægemidlet. Mindre bivirkninger svarede til dem, der ses hos voksne, herunder forbigående feber, mavebesvær, træthed og udslæt.

"Sandsynligheden for at kurere et barn med lav-grad gliom er meget høj," siger lederen af studiet, Dr. Mark Kieran, fra Dana-Farber Boston Childrens Hospital, Boston, USA. Og han tilføjer:

"Faktisk lider mange børn ikke efter tumoren, men snarere fra de kognitive skader og sekundære maligne lidelser, som strålebehandlingen forårsager."

Han mener på baggrund af studiet, at udviklingen af lægemidler, der retter sig mod den grundlæggende mutation af tumoren og samtidig undgår langsigtede toksiciteter, kan revolutionere behandlingen af kræft i hjernen hos børn.

 

”Fundet af, at dabrafenib kan skrumpe tumorer eller standse deres vækst er spændende nyt og har ført til forsøg med en MEK inhibitor og med en kombination af lægemidler. Denne kombinationsbehandling kan revolutionere måden vi behandler lav-grads gliomer i børn med denne mutation,” siger Dr. Mark Kieran.

Tags: ESMO2016

FORSIDEN LIGE NU

Medicinrådet vil være fleksibelt over for industribetalte rejser i 2018

28. november 2017 Samfund Signe Juul Kraft
Hvordan skal Medicinrådet forholde sig til, hvis et indstillet fagudvalgsmedlem har deltaget i en industribetalt kongres? Det spørgsmål blev diskuteret på seneste møde i Medicinrådet, 9. november.

Dansk kræftprofessor blandt verdens mest citerede forskere

28. november 2017 Samfund Signe Juul Kraft
Professor Anne Tjønneland er for tredje år i træk kåret som en af verdens mest citerede forskere. I en ny opgørelse er Anne Tjønneland således en af ca. 3.500 internationale forskere, der tilhører den øverste en procent mest citerede forskere inden for deres…

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

MS Tidsskrift