Skip to main content

 

- først med nyheder om medicin

Nyt forum skal kvalitetssikre medicinbrug på tværs af regionerne

Sundhedsdirektørerne i de fem regioner har besluttet at etablere et tværregionalt forum for koordination af medicin.

Baggrunden er, at der har været nogle sager, hvor klinikere har følt sig pressede af firmaer til at ansøge om at bruge nogle lægemidler, hvor der er ikke er data for effekten, fortæller Steen Werner Hansen, der som formand for Region Hovedstadens regionale lægemiddelkomité er selvskrevet som medlem af det nye forum.

”Der er nogle firmaer, der bruger patienter og pårørende til at bede om lægemidler, der ikke har nogen dokumenteret effekt. Når man tager eksperimentel medicin i brug, skal man gøre det på baggrund af nogle data, og for at forbedre ibrugtagningen – og for at hjælpe hinanden i regionerne – har vi etableret et forum, hvor vi kan erfaringsudveksle og følge op på det,” siger han.

Steen Werner Hansen understreger, at det tværregionale forum for koordination af medicin ikke er en ny godkendelsesmyndighed men udelukkende et forum for erfaringsopsamling, f.eks. vedrørende brugen af behandlingsvejledninger fra Rådet for Anvendelse af Dyr Sygehusmedicin (RADS) eller vurdering af lægemidler i de enkelte regioner.

Forummet skal formalisere det arbejde, der allerede er regionerne imellem, fortæller Steen Werner Hansen:

”Det er et samarbejde, som også har bestået før ved, at man har ringet til hinanden. Nu gør vi det bare på en mere formaliseret måde. Det, der skal komme ud af at nedsætte det her forum er, at vi kvalitetssikrer brugen af lægemidler på tværs af regionerne.”

Forummets foreløbige opgaver er:

  • At koordinere de regionale lægemiddelkomiteers vurdering og regionernes ibrugtagning af eksperimentel og genuint ny medicin.
  • At følge og videndele om regionernes ibrugtagning og anvendelse af lægemidler/indikationer, som KRIS og RADS ikke har anbefalet.
  • At videndele omkring øvrige centrale problemstillinger inden for lægemiddelanvendelse i primær- og sekundærsektoren.

Hanne Rolighed fra Klinisk Farmakologisk Afdeling på Bispebjerg Hospital er formand for forummet, og Region Hovedstaden varetager tilsvarende sekretariatsfunktionen.

Kultur

BØGER: Traumet har kæmpet sig frem i rampelyset. Men selvom vi derfor tror, at vi ved, hvad vi taler om, når vi taler om traumer, så gør vi det ikke. Det mener lektor i psykologi, Karen-Inge Karstoft, der blandt andet vil have os til at forstå, at vi ofte overvurderer omfanget af psykiske reaktioner hos dem, der oplever potentielt traumatiske begivenheder.

BØGER: Forfatteren blev læge, og lægen blev forfatter. Annette Ellegaard pendulerer mellem identiteter og skriver om mord og dramaer i den medicinalbranche, vi alle er viklet ind i.

FILM: Den spanske mesterinstruktør, Pedro Almodóvar, har lavet en stilfuld og elegant film om aktiv dødshjælp. Desværre bliver den først rigtigt medrivende meget sent.

FILM: ’We Live in Time’ er et parforholds- og kræftdrama, der berører seeren, selvom spillefilmen sin barske historie til trods også minder om et glansbillede. Det er ikke en overbevisende skildring af et sygdomsforløb, men den egner sig til en omgang hyggesørgen med lommetørklæder og popcorn.

KULTUR-TEMPERATUR: Afdelingslæge og psykiatri-formand Jacob Isøe Klærke hylder komikeren Roberto Benigninis komedie ’Livet er Smukt’.  ”Det er en meget anderledes måde at gå til Holocaust og krig på sammenlignet med de fleste andre film om emnet,” siger han om filmen.

BØGER: Overlæge Thomas Maria Melchior ved Hjertemedicinsk afdeling ved Sjællands Universitetshospital har begået en passioneret og imponerende grundig bog om, hvordan udenlandske søsterordener var bag opbygning og modernisering af sygehusvæsenet i Danmark i 1800- og 1900-tallet og dermed bidrog til fundamentet for den velfærdsstat, vi har i dag. 

BØGER: ´Madregler´ er en handy indgang til en madkultur, der er bedre for både den enkelte borger og vores udsatte klode. Bøger som denne vil dog næppe gøre en stor forskel for dem, der i forvejen har få midler og lever usundt.

PODCAST: Mennesker, som er blevet ramt af en tumor i hjernen, beretter ofte om kognitive udfordringer og manglende forståelse for deres sygdom. Podcastserien ´Hjernetumorliv´ fra Hjernetumorforeningen er et modigt og vellykket forsøg på at give omgivelserne indblik i de mange udfordringer, som de alt for ofte usynlige patienter må kæmpe med hjemme, på arbejdsmarkedet og i forhold til det kommunale sundhedssystem.

KULTUR-TEMPERATUR: Cheflæge Martin Schultz havde ikke set den komme. Men han er via sin 15-årige datter blevet draget af computerspillet ’The Last of Us’, der viser en verden i smukt forfald.

TV: Miniserien ´Dør far i morgen?´ på TV2 Nord er en sjælden fin, vemodig og livsbekræftende fortalt skildring af alt det, som er vigtigst i den sidste tid i livet for den unge kræftsyge far Kristian, og hans kone og deres tre mindreårige børn. Hver dag kommer døden tættere på, men ingen ved, hvornår den indtræffer, og hvordan finder man så den udholdelige balance mellem håb og virkelighed?