Skip to main content

 

- først med nyheder om medicin


Ny kræftplan vil udrydde rygning hos unge

En af de helt store målsætninger i den netop offentliggjorte Kræftplan IV, at Danmark i 2030 skal have den første røgfrie generation. 

Baggrunden er, at rygning er den største årsag til kræft, og sammenlignet med vores nordiske naboer, er Danmark det land, hvor der relativt set er flest, der ryger dagligt.

Formand for Dansk Selskab for Klinisk Onkologi (DSKO) Ulrik Lassen, som har siddet i den faglige arbejdsgruppe, der er kommet med forslag til kræftplanen, er positiv over for, at regeringen har fastholdt arbejdsgruppens mål om, at ingen børn og unge skal ryge i 2030.

”Det er et højt ambitionsniveau og et vigtigt mål at fastholde, som jeg er rigtig glad for, at regeringen er gået med på,” siger Ulrik Lassen.

Kræftens Bekæmpelses direktør Leif Vestergaard Pedersen fremhæver også rygeindsatsen som en af de mest positive ting i Kræftplan IV.

”Det er et godt initiativ, og selvom det bliver besværligt at få igennem, tror jeg, at ministeren kan få den politiske opbakning hele vejen rundt. Det er gennemtænkt, at der er en social balance i forslaget,” siger Leif Vestergaard Pedersen.

Formand for de Danske Multidisciplinære Cancer Grupper Michael Borre er også glad for initiativet:

”Det kan være svært for f.eks. Kræftens Bekæmpelse at samle penge ind til forebyggelse via livsstilsændringer, så jeg synes, det er rigtigt fornuftigt, at regeringen går helhjertet ind i øget kræftforebyggelse og sætter midler af hertil og dermed sikrer nogle værktøjer til at nå ud til den del af befolkningen, hvis livsvaner betyder noget for kræftsygdom og udfaldet af behandling,” siger Michael Borre og tilføjer:

”Forebyggelse har været væsentlige indsatser i samtlige kræftplaner, og alligevel må vi stadig forklare dårlige behandlingsresultater i Danmark med usund livsstil, og det kan vi ikke blive ved med. Specielt ikke når det samtidigt har større social slagside.”

Lovændring og partnerskab med erhvervslivet

Regeringen vil opnå målet om, at der ikke skal være rygning blandt børn og unge i 2030 ved at:

  • Søge Folketingets opbakning til, at rygeloven ændres, således at alle uddannelsesinstitutioner, som har optag af unge under 18 år, bliver røgfrit område.
  • Drøfte med Folketingets partier, om skoletiden – og ikke kun institutionens område – i større omfang kan gøres røgfri på alle skoler og uddannelsessteder, som har optag af unge under 18 år.
  • Igangsætte et partnerskab med erhvervslivet med fokus på en mere effektiv håndhævelse af reglerne om salg af tobak og alkohol til børn og unge.
  • Igangsætte en kampagne målrettet børn og unges rygning.
  • Øremærke en del af Sundhedsfremmepuljen til initiativer med fokus på rygning og børn og unge.

Ikke kun fremtidens unge er i fokus i Kræftplan 4’s tobaksindsats. Regeringen vil også afsætte i alt 30 mio. kr. i 2017-2019 til rygestopmedicin til deltagere på kommunernes rygestoptilbud målrettet særlige grupper samt til tilbud om hjælp til rygestop til kræftpatienter.

Flere unge ryger

Op imod hvert femte nye kræfttilfælde skyldes tobak. Det svarer til 7.000-8.000 kræfttilfælde årligt. Siden 1950’erne er andelen af dagligrygere faldet med 42 procentpoint. Men i de senere år er denne udvikling gået lidt i stå, og antallet af dagligrygere i Danmark er stadig højere end i de øvrige nordiske lande.

I 1984 røg 37 procent af de 15-årige piger og 22 procent af de 15-årige drenge dagligt eller nogle gange. Både for piger og drenge er der sket et stort fald, men i dag er der stadig 18 procent af både drengene og pigerne, som ryger nogle gange, mens fire til seks procent ryger dagligt.

Fra 1996 til 2014 er der samtidig sket en stigning i antallet af børn og unge, som ryger lejlighedsvist. I 1996 var det 21 procent, som røg lejlighedsvist på gymnasierne, mens tallet i 2014 var nået op på 34 procent. 

kræftplan IV

Kultur

  • Med livmoderen fuld af tomhed

    BØGER: Roman om brændende at ønske sig et barn, der ikke vil indfinde sig, beskriver ømt og knugende det evigt tilstedeværende fravær. ’Understrøm’ er tragisk og medrivende – og stærkt anbefalelsesværdig.

  • Kræftlægernes næstformand anbefaler roman om ung pige, der mister sin mor til kræft

    KULTUR-TEMPERATUR: En autobiografisk roman om en ung teenager med en kræftsyg mor giver et gribende indblik i en ung pårørendes liv omgivet af sorg og død, mener overlæge Camilla Qvortrup. Hun er næstformand hos DMCG.dk, der er en sammenslutning af 25 Danske Multidisciplinære Cancer Grupper.

  • Ny bog om motions virkninger på hjernen er ekstremt motiverende

    BØGER: Fysisk aktivitet er den bedste beskyttelse mod neurodegenerative sygdomme som for eksempel Alzheimers sygdom, demens og Parkinsons sygdom. Hjerneforsker Troels W. Kjær giver i sin nye bog ´Gik Einstein til fitness?´ masser af indsigt i, hvorfor motion gør hjernen sund, stærk, klog og glad, og hvordan man gør.

  • Søvnforsker deler ud af sine bedste videnskabelige råd til god søvn

    BØGER: Er du træt af at være træt, fordi du sover elendigt, så har søvnforsker Birgitte Rahbek Kornums bog ´Sover du?´ en stribe rigtig gode forklaringer på hvorfor – og 132 praktiske og nemt overskuelige råd til bedre søvnvaner og en god nats søvn. Bogen i sig selv er også dejligt søvndyssende at læse, selv om den ikke er spor kedelig. Tværtimod.

  • Roman giver kræften stemme, mens livet rinder ud

    BØGER: Kort over kroppens landskab er en spektakulær, kalejdoskopisk, hærgende og sanselig rejse gennem en kræftsyg kvindes liv og krop.

  • Helene Probst ville oprindeligt være musiker

    KULTUR-TEMPERATUR: Helene Probst har siddet centralt ved bordet i både Danske Regioner, Region Midtjylland og Sundhedsstyrelsen, men oprindeligt havde samfundsmedicineren, der også er fan af keramik, udset sig en helt anden karrierevej.

  • Ny, fremragende bog fra svensk psykiater: Ældre med ADHD svigtes af sundhedsvæsenet

    BØGER: Hvordan er det som voksen at indse, at man har levet hele sit liv uden at forstå, hvorfor nogle ting tilsyneladende altid går galt? Det spørger den svenske psykiater Lotta Borg Skoglund om i sin nye bog, hvor hun som en af de første sætter fokus på det vanskelige liv som 50+ med ADHD. Hun har tidligere skrevet fremragende bøger om ADHD, og det lykkes hende endnu en gang at bane vejen for nye forståelser.

  • Bogserie til børn af mødre med brystkræft kan være god hjælp – men måske ikke for alle

    BØGER: Mødre skal tale med deres børn, hvis de har brystkræft, selv når de er helt små, mener psykolog Kirstine Monefeldt Lindgaard, der selv manglede hjælp til de vanskelige samtaler, dengang hun fik konstateret brystkræft. Hun har nu skrevet en fin bogserie – men for de forældre, som måtte være mere tøvende og mindre afklarede, er der ikke megen hjælp at hente.

  • Forfatter: Fortidens overgreb kan lære os om nutidens

    BØGER: Kvindekolonien på Sprogø var ikke en fejl – tværtimod. Afgrænsningen af de svage og afvigende har været en hel central del af velfærdsstatens opbygning, siger antropolog Stine Grønbæk Jensen, der gennem sit forfatterskab giver stemme til dem, som samfundet og sundhedsvæsenet har overhørt og umyndiggjort. 

  • Overgrebets smertefulde ekko

    BØGER: Anbefalelsesværdig roman om efterdønningerne af et overgreb beskriver nøgternt, hvordan overgrebsmanden tager bo i offerets krop som et mørkt ekko.