Skip to main content

 

- først med nyheder om medicin

Medicinrådet vil være fleksibelt over for industribetalte rejser i 2018

Hvordan skal Medicinrådet forholde sig til, hvis et indstillet fagudvalgsmedlem har deltaget i en industribetalt kongres? Det spørgsmål blev diskuteret på seneste møde i Medicinrådet, 9. november.

Baggrunden for diskussionen er, at der endnu kun er to regioner, nemlig Region Midtjylland og Region Syddanmark, der har meldt klart ud, at ingen læger i deres regioner fra 2018 får lov at rejse på kongres med en billet betalt af et medicinalfirma. Det vil med andre ord sige, at det ikke kan udelukkes, at læger fra de tre andre regioner fortsat vil rejse med industrien i 2018.

I Medicinrådets habilitetspolitik lyder det, at et fagudvalgsmedlem kan vurderes specifikt inhabil, hvis vedkommende deltager i rejser eller konferencer betalt af en virksomhed, som har et lægemiddel til behandling i rådet eller i konkurrence hermed inden for det givne terapiområde.

Medicinrådet er enige om at se bort fra rejser foretaget i 2016 og 2017, og kom på mødet 9. november også frem til, at vurderingen meget vel kan være, at det heller ikke er et problem, hvis et indstillet fagudvalgsmedlem har rejst med et firma i 2018. Det fortæller Kræftens Bekæmpelses direktør Leif Vestergaard Pedersen, som deltog i mødet i Medicinrådet.

”Vi er enige om, at vi nok er nødt til at være lidt fleksible og se bort fra nogle rejser i 2018. Hvor lang tid ved vi ikke, men vi er nødt til at lade regionerne finde deres ben på det her felt,” siger han.

Fastholder habilitetspolitikken

Af referatet fra mødet i Medicinrådet 9. november fremgår det, at rådet er enigt om, at der skal holdes fast i den nuværende habilitetspolitik, uagtet de forskellige regioners løsning på lægers efteruddannelse.

”Rådet har forståelse for, at ikke alle regioner endnu har fået gennemført ændringer, som gør, at al videreuddannelse finansieres af regionerne selv. Rådet skal fortsat følge den lagte linje, hvor man ikke bliver vurderet inhabil alene på grund af rejser foretaget før udpegningen. Rådet skal naturligvis fortsætte med at foretage generelle samlede vurderinger af alle sager – som det er forpligtet til,” lyder det i referatet.

Her understreges det også, at industribetalt kongresdeltagelse er en anden sag, når først man er trådt ind i et fagudvalg.

”Fagudvalgene nedlægges ikke, når en konkret opgave er afleveret. De aktiveres, når der igen kommer sager til behandling i fagudvalget. Når først man er indtrådt, kan det eksempelvis ikke accepteres, at der rejses sponsoreret,” lyder det i referatet.

Leif Vestergaard Pedersen håber, at flere regioner i det kommende år vil følge i Region Midtjyllands og Region Syddanmarks fodspor og selv betale lægers kongresdeltagelse.

”Region Midt og Region Syd har fundet frem til en løsning på problemet, og nogle af de andre regioner ser ud til at være på vej. Men det er noget, der kræver tid og overvejelser i de enkelte regioner, så det venter vi på. Hvis vi skal blive ved med at have tillid til, at de læger, der sidder i Medicinrådets fagudvalg, er habile, er man nødt til at få det her bragt på plads,” siger han.

Habilitetspolitikken – kort fortalt

For nylig udgav Medicinrådet en kort præsentation af Medicinrådets habilitetspolitik og praksis på habilitetsområdet. Præsentationen er henvendt til alle, der har brug for en hurtig introduktion til habilitetsreglerne – eksempelvis når der skal udpeges medlemmer til nye fagudvalg.

Kultur

BØGER: Professor i demenssygdomme, Steen Gregers Hasselbalch, har gennem mange år undervist både fagfolk, mennesker med demens og deres pårørende. Den erfaring skinner tydeligt igennem i hans nye bog om demens, som er skrevet til alle, der ønsker mere viden om nogle af de mest udbredte demenssygdomme.

BØGER: Traumet har kæmpet sig frem i rampelyset. Men selvom vi derfor tror, at vi ved, hvad vi taler om, når vi taler om traumer, så gør vi det ikke. Det mener lektor i psykologi, Karen-Inge Karstoft, der blandt andet vil have os til at forstå, at vi ofte overvurderer omfanget af psykiske reaktioner hos dem, der oplever potentielt traumatiske begivenheder.

BØGER: Forfatteren blev læge, og lægen blev forfatter. Annette Ellegaard pendulerer mellem identiteter og skriver om mord og dramaer i den medicinalbranche, vi alle er viklet ind i.

FILM: Den spanske mesterinstruktør, Pedro Almodóvar, har lavet en stilfuld og elegant film om aktiv dødshjælp. Desværre bliver den først rigtigt medrivende meget sent.

FILM: ’We Live in Time’ er et parforholds- og kræftdrama, der berører seeren, selvom spillefilmen sin barske historie til trods også minder om et glansbillede. Det er ikke en overbevisende skildring af et sygdomsforløb, men den egner sig til en omgang hyggesørgen med lommetørklæder og popcorn.

KULTUR-TEMPERATUR: Afdelingslæge og psykiatri-formand Jacob Isøe Klærke hylder komikeren Roberto Benigninis komedie ’Livet er Smukt’.  ”Det er en meget anderledes måde at gå til Holocaust og krig på sammenlignet med de fleste andre film om emnet,” siger han om filmen.

BØGER: Overlæge Thomas Maria Melchior ved Hjertemedicinsk afdeling ved Sjællands Universitetshospital har begået en passioneret og imponerende grundig bog om, hvordan udenlandske søsterordener var bag opbygning og modernisering af sygehusvæsenet i Danmark i 1800- og 1900-tallet og dermed bidrog til fundamentet for den velfærdsstat, vi har i dag. 

BØGER: ´Madregler´ er en handy indgang til en madkultur, der er bedre for både den enkelte borger og vores udsatte klode. Bøger som denne vil dog næppe gøre en stor forskel for dem, der i forvejen har få midler og lever usundt.

PODCAST: Mennesker, som er blevet ramt af en tumor i hjernen, beretter ofte om kognitive udfordringer og manglende forståelse for deres sygdom. Podcastserien ´Hjernetumorliv´ fra Hjernetumorforeningen er et modigt og vellykket forsøg på at give omgivelserne indblik i de mange udfordringer, som de alt for ofte usynlige patienter må kæmpe med hjemme, på arbejdsmarkedet og i forhold til det kommunale sundhedssystem.

KULTUR-TEMPERATUR: Cheflæge Martin Schultz havde ikke set den komme. Men han er via sin 15-årige datter blevet draget af computerspillet ’The Last of Us’, der viser en verden i smukt forfald.