Skip to main content

 

- først med nyheder om medicin

Ny global retningslinje for livmoderhalskræft-screening

Det amerikanske selskab for klinisk onkologi, ASCO, har udsendt en global retningslinje for screening for livmoderhalskræft.

Vejledningen giver evidensbaserede anbefalinger for screening, opfølgning af positive screeningresultater og behandling af kvinder med forstadier til livmoderhalskræft i lande verden over.

Formålet med retningslinjen er at fastsætte ensartede minimumsstandarder for screening på tværs af lande, hvor der er store variationer i ressourceniveauer og sundhedssystemer.

Mens livmoderhalskræft er en sygdom, som stort set kan forebygges, mangler mange lavindkomstlande screenings- og HPV-vaccinationsprogrammer. Som et resultat heraf sker mere end 85 procent af verdens livmoderhalskræftdiagnoser og -dødsfald i mindre udviklede regioner. Adgang til livmoderhalskræft forebyggelse og behandling varierer ikke kun blandt lande, men også inden for dem.

Verdenssundhedsorganisationen, WHO, udsendte i 2013 en global retningslinje for livmoderhalskræftscreening, og ASCO’s retningslinje bygger på WHO’s anbefalinger, blandt andet ved at give et minimum af standarder på tværs af alle lande baseret på deres eksisterende ressourcer.

Retningslinjen giver blandt andet anbefalinger vedrørende, hvilke aldersgrupper der bør screenes og hvor ofte. Den giver også separate screeningsanbefalinger til kvinder, der er hiv-positive, dem, der for nylig har født, og dem, der har gennemgået en hysterektomi.

Desuden er retningslinjen den første globale screeningsretningslinje, som har indarbejdet, at visuel inspektion med eddikesyre kan reducere dødeligheden som følge af livmoderhalskræft i nogle af verdens fattigste regioner. ASCO understreger dog, at metoden kun bør bruges som et springbræt til test for HPV.

Vejledningen blev udviklet af et panel af førende eksperter i kræftkontrol, gynækologisk onkologi, medicinsk onkologi, epidemiologi, biostatistik, sundhedsøkonomi, folkesundhed og strålebehandling. Panelet omfattede eksperter i Nordamerika, Latinamerika, Sydasien, Syd- og Østafrika, Kina, Australien og Vesteuropa samt en patientrepræsentant fra Indien. Anbefalingerne er blevet foretaget ved hjælp af evidens fra eksisterende retningslinjer, litteratur og klinisk erfaring.

Panelet påpeger, at uddannelse af sundhedspersonale og politikere vil være afgørende for at få mest gavn af retningslinjen. Panelet understreger også behovet for at udvikle infrastruktur til HPV-test, -diagnose og -behandling.

 

Vejledningen er tilgængelig hos asco.org

Kultur