Kristian Lunds blog
Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser


Aarhus-læger underviser indere i varm kemoterapi

To læger fra Aarhus Universitetshospital (AUH) er taget til Indien for at undervise i, hvordan man behandler udvalgte kræftformer med varm kemoterapi.

De skal i samarbejde med det europæiske og indiske selskab for kræftkirurger (ESSO, European Society for Surgical Oncology og ISPSM, Indian Society for Peritoneal Surface Malignancies) undervise kolleger på All India Institute of Medical Sciences (AIIMS) i New Delhi, som er et af de store universitetshospitaler i Indien.

Behandlingen består af en speciel form for kemoterapi, hvor patienter får badet det indvendige af maven i varm kemoterapi. Resultaterne er gode, og patienterne har færre bivirkninger. AUH får henvist patienter fra hele Danmark, og er på et par år gået fra omkring 35 operationer om året til 100 operationer på et år.

"Vi er ret dygtige til denne form for behandling, og det bemærker vores kolleger rundt om i verden. Vi er naturligvis glade for at kunne lære fra os, så endnu flere patienter kan få glæde af vores ekspertise," siger overlægerne Vic Verwaal og Mette Møller fra Mave- og Tarmkirurgi, AUH, som begge tager af sted til Indien.

Behandlingen kaldes HIPEC (hyperthermic intraperitoneal chemotherapy), og foregår ved, at kirurger først fjerner al synlig kræft i bughulen. Derefter bliver bughulen badet i 1,5 time med 41-42 grader varm kemoterapi for at dræbe eventuelle mikroskopiske kræftsvulster og løse kræftceller. Ideen bag behandlingen er at koncentrere effekten af kemoterapien i bughulen og at udnytte, at varmen gør kemoterapien mere kraftfuld overfor kræftcellerne.

Patienterne er alvorligt syge. Tidligere ville kun få patienter være i live efter fem år, men med behandlingen er omkring halvdelen af patienterne i live efter fem år.

HIPEC-behandlingen bruges især overfor tyk- og endetarmskræft med spredning til bughulen, samt overfor enkelte andre kræftformer (bughindekræft, blindtarmskræft, kræft i æggestokkene og pseudomyxoma peritonei, som er en sjælden kræftform i bughulen).

FORSIDEN LIGE NU

Hovedstaden får nye stråleapparater for 323 mio. kr.

19. april 2018 Behandlinger Redaktionen
Region Hovedstaden har på Rigshospitalet indviet de to første af 17 nye stråleapparater, som skal give kræftsyge borgere i regionen en mere effektiv behandling med meget højere og mere præcise stråledoser.

Sengeløv: Industrifinansieringen fases ud af sig selv

18. april 2018 Samfund Kristian Lund
"Om få år, så står vi selv for efterudddannelsen." Det er Lisa Sengeløvs forudsigelse, og den præsenterede hun, da onkologerne debatterede "Onkologiske lægers efteruddannelse" på DSKO's årsmøde i Nyborg.

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

MS Tidsskrift