Skip to main content

 

- først med nyheder om medicin

Nye kirurgiske æggestokkræftstudier vil måske ændre proceduren

Mansoor Mirza

ASCO 2017: For overlæge Mansoor Mirza, der selv står i spidsen for flere resultater på årets ASCO, var det især to kirurgiske studier i æggestokkræft, der fangede ham. Han vurderer nemlig, at de kan få betydning for behandlingsproceduren herhjemme.

Overlæge på Rigshospitalet og medicinsk direktør for Nordisk Selskab for Gynækologisk Onkologi (NSGO), Mansoor Mirza, var blandt de tusinder af mennesker, der sad bænket til ASCOs store Oral Session om gynækologisk kræft. Han har selv taget del i flere af de studier, hvis resultater blev fremlagt, men fremhæver især to studier som interessante over for Onkologisk Tidskrift, da vi mødte ham efter sessionen.

”Jeg synes, to kirurgiske studier, var de største, og vi skal diskutere dem i DGCG (Dansk Gynækologisk Cancer Gruppe) for at prøve at finde ud af, om der skal nye retningslinjer for operationer for æggestokkræft,” siger han.

PFS forlængende virkning på seks måneder

Det ene studie, ”Study Comparing Tumor Debulking Surgery Versus Chemotherapy Alone in Recurrent Platinum-Sensitive Ovarian Cancer (DESKTOP III)” er et randomiseret fase 3 studie, som drejer sig om, hvorvidt cytoreduktiv kirurgi efterfulgt af platin-baseret kombinationsbehandling med kemoterapi kan øge overlevelsen sammenlignet med en platin-baseret kemoterapi alene.

Mansoor Mirza og hans team har også været en aktiv del af studiet.

”Studiet har vist, at man med cytoreduktiv kirurgi efterfulgt af platin-baseret kombinationsbehandling kan øge den progressionsfrie overlevelse med cirka seks måneder. Prima endpoint af studiet er overall survival, men en PFS forlængende virkning på seks måneder betyder også meget for patienterne, så måske vil det ændre vores måde at behandle fremover,” konkluderer han og understeger, at det langt fra er alle patienter, der skal have den form for behandling.

”Der er ekstremt mange faktorer, man skal overveje, før man beslutter sig for, om en patient vil have gavn af operation, men det her er studier, vi hurtigt kan komme videre med i praksis,” siger han.

Lymfeknuder skal ikke fjernes

Med fase 3-studiet ”LION: Lymphadenectomy in ovarian neoplasms—A prospective randomized AGO study group led gynecologic cancer intergroup trial” har forskere set på, hvorvidt man skal fjerne ikke-forstørrede lymfeknuder i forbindelse med kirurgiske indgreb ved æggestokkræft (Abstrakt 5500).

”Det er et vigtigt spørgsmål, for hvis man fjerner lymfeknuderne, giver det en del bivirkninger bagefter. Med studiet her kan vi se, at har man ikke forstørrede lymfeknuder, skal de ikke fjernes, da det ikke ændrer på den progressionsfrie overlevelse eller overlevelse, og det er godt for patienternes livskvalitet at undgå de bivirkninger,” siger han.

ASCO 2017

Kultur