Kristian Lunds blog
Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser

Dansk studie giver ny viden om kemohjerne

Kemoterapi kan forringe vigtige kognitive funktioner i hjernen. Det viser et studie fra Aarhus Universitetshospital og Aarhus Universitet, som har undersøgt effekten af kemoterapi på mænd, der har været i behandling for testikelkræft.

Studiet er for nylig publiceret i Journal of The National Cancer Institute.

”Vores studie er det første, der har undersøgt virkningerne af kemoterapi på hjernens netværk over tid. Nu begynder vi at forstå de underliggende neurobiologiske mekanismer bag de kognitive problemer, som nogle kræftpatienter oplever,” siger førsteforfatter på studiet Ali Amidi, som er post doc på Enhed for Psykoonkologi og Sundhedspsykologi på Aarhus Universitetshospital og Aarhus Universitet i en pressemeddelelse.

I studiet deltog 64 mænd med testikelkræft, hvoraf 22 modtog cisplatin-baseret kemoterapi efter deres operation. Alle de deltagende personer fik ved studiets start og efter seks måneder lavet en MR-skanning og gennemgik kognitive test, som målte f.eks. hukommelsesbevær og koncentrationsproblemer.

Resultaterne viste, at gruppen, der havde fået kemoterapi, klarede sig dårligere i de kognitive tests efter seks måneder, mens MR-skanningerne viste, at hjernens netværk fungerede dårligere.

Ali Amidi mener ikke, at behandlingen af patienter med testikelkræft bør ændres på baggrund af undersøgelsen, men påpeger vigtigheden af, at sundhedspersonalet spørger ind til, om patienterne oplever kognitive problemer – og om nødvendigt får henvist dem til genoptræning og rehabilitering.

Der er desuden brug for yderligere forskning for at undersøge, om ændringerne i hjernen er permanente eller midlertidige, understreger Ali Amidi.

Cirka 285 personer får årligt konstateret testikelkræft i Danmark. Sygdommen opstår hyppigst hos yngre mænd mellem 25 og 35 år.

FORSIDEN LIGE NU

Vi vil gerne være med til at lave forsøg med cannabis

18. januar 2018 Samfund Signe Juul Kraft
I stedet for at bruge størstedelen af de økonomiske midler i den nye forsøgsordning med medicinsk cannabis på administration og overvågning, bør man bruge penge på lodtrækningsforsøg, der kan fortælle noget om cannabissens effekt og sikkerhed. Det mener…

DSKO-formand: Cannabis-ordningen udfordrer tilliden til lægen

18. januar 2018 Samfund Signe Juul Kraft
Den forsøgsordning med medicinsk cannabis til blandt andre kemopatienter, som trådte i kraft ved årsskiftet, giver patienterne urealistiske forventninger og udfordrer tillidsforholdet mellem læge og patient. Det mener formand for Dansk Selskab for Klinisk…

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

MS Tidsskrift