Kristian Lunds blog
Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser

Screening i 60'erne sænker risikoen for livmoderhalskræft

Screening i 60 års alderen reducerer risikoen for livmoderhalskræft hos kvinder, som tidligere har haft unormale celleprøver. Selv de, der ikke får lavet celleprøver i 50'erne, har en lavere risiko for livmoderhalskræft, hvis de screenes senere hen.

Det viser svensk forskning, som er offentliggjort i PLOS Medicine.

I undersøgelsen har forskere ved Karolinska Institutet fulgt over en halv million kvinder født mellem 1919 og 1945 for at undersøge forekomsten af ​​livmoderhalskræft efter 60-årsalderen. Forskerne har set på risikoen for, at kvinderne fik livmoderhalskræft i alderen 61-80 år, afhængigt af kvindernes screeningshistorie i 50'erne. De sammenlignede også risikoen for livmoderhalskræft i forhold til, om kvinderne var blevet screenet efter de 60 år eller ej.

Resultaterne viser, at fem millioner kvinder over 60 år, som ikke var blevet screenet i 50'erne, fik livmoderhalskræft. Hvis kvinderne blev screenet i alderen 61-65 år, faldt risikoen med 58 procent, svarende til 3,3 kræft tilfælde per tusinde kvinder. For kvinder, der tidligere havde unormale celleprøver i 50'erne, var risikoreduktionen fra screening i aldersgruppen 61-65 også signifikant.

For gruppen af ​​kvinder, der havde normale celleprøver i 50'erne, blev kræftrisikoen ikke reduceret med nye celleprøver. Dog observerede forskere et lavere antal avancerede kræfttilfælde mellem 61-65 år, eftersom kræftsygdommen blev påvist på et tidligere stadium ved screening.

FORSIDEN LIGE NU

Vi vil gerne være med til at lave forsøg med cannabis

18. januar 2018 Samfund Signe Juul Kraft
I stedet for at bruge størstedelen af de økonomiske midler i den nye forsøgsordning med medicinsk cannabis på administration og overvågning, bør man bruge penge på lodtrækningsforsøg, der kan fortælle noget om cannabissens effekt og sikkerhed. Det mener…

DSKO-formand: Cannabis-ordningen udfordrer tilliden til lægen

18. januar 2018 Samfund Signe Juul Kraft
Den forsøgsordning med medicinsk cannabis til blandt andre kemopatienter, som trådte i kraft ved årsskiftet, giver patienterne urealistiske forventninger og udfordrer tillidsforholdet mellem læge og patient. Det mener formand for Dansk Selskab for Klinisk…

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

MS Tidsskrift