Kristian Lunds blog
Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser

Olaparib blåstemplet til vedligeholdelsesbehandling af æggestokkræft

PARP-hæmmeren olaparib (Lynparza) nærmer sig en europæisk markedsføringsgodkendelse til vedligeholdelsesbehandling for nogle patienter med æggestokkræft.

Det Europæiske Lægemiddelagenturs udvalg for lægemidler til mennesker, CHMP, har nemlig meldt ud, at udvalget støtter godkendelsen af olaparib til vedligeholdelsesbehandling af kvinder med platinfølsom, relaps, epithelial højrisiko kræft i æggestokke, æggeleder eller bughinden, der er i komplet eller delvis respons på platinbaseret kemoterapi.

CHMP's anbefaling af olaparib er ikke forbundet med den genetiske mutation BRCA, som op mod 21 procent af kvinder med den mest aggressive form for æggestokkræft har.

Anbefalingen, som nu skal igennem Europa-Kommissionen, er baseret på to randomiserede forsøg, SOLO-2 og Study 19, der viser, at olaparib reducerer risikoen for sygdomsprogression eller død for platinfølsomme patienter sammenlignet med placebo. I de to studier blev risikoen for sygdomsprogression eller død reduceret med hhv. 70 og 65 procent.

"Dataene viser, at olapraib giver langsigtet sygdomskontrol, hvilket forsinker behovet for yderligere kemoterapi til denne bredere gruppe af kvinder med platinfølsom tilbagefald af æggestokkræft uanset deres BRCA-status. Lægemidlet giver også en velkarakteriseret sikkerheds- og tolerabilitetsprofil, som er afgørende for at gøre det muligt for patienterne at fortsætte behandlingen," siger Sean Bohen, som er cheflæge i AstraZeneca, der sammen med MSD står bag olaparib, i en pressemeddelelse.

De bivirkninger, der hyppigst blev observeret i de kliniske forsøg hos patienter, der fik olaparib som enkeltstofbehandling (≥10 procent), var kvalme, opkastning, diarré, dyspepsi, træthed, hovedpine, dysgeusi, nedsat appetit, svimmelhed og anæmi.

Om olaparib

Olaparib (Lynparza) er en 'første-i-sin-klasse' oral poly-ADP-ribose-polymerase (PARP)-hæmmer, der kan udnytte mangler i tumorens DNA-skaderespons (DDR) til at dræbe kræftceller.

Olaparib er godkendt i EU og USA til behandling af æggestokkræft hos kvinder, der er BRCA-positive.

FORSIDEN LIGE NU

Danske forskere videreudvikler ultrapræcis MR-scanningsteknologi

16. marts 2018 Diagnostik Signe Juul Kraft
En ny, ultrapræcis metode til brug ved MR-scanning af blandt andet kræftpatienter vil blive både billigere og nemmere, hvis det med et nyt projekt fra DTU Elektro lykkes at skabe en såkaldt SPIN BANK.

Nationalt netværk skal sætte fokus på fælles beslutningstagning

16. marts 2018 Samfund Signe Juul Kraft
Danish Comprehensive Cancer Center (DCCC) har givet 140.000 kr. til at starte et nyt nationalt netværk for såkaldt ’shared decision making’ (fælles beslutningstagning) inden for strålebehandling af brystkræft.