Kristian Lunds blog
Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser

Dansk forskning: Urinprøve kan afsløre prostatakræft

Karina Dalsgaard Sørensen

Forskere fra Aarhus Universitetshospital og Aarhus Universitet har udviklet en ny metode, hvor man med en simpel urinprøve kan afgøre, om mænd har prostatakræft.

Desuden er det lykkedes forskerne at skelne mellem aggressiv og fredelig prostatakræft ved at undersøge niveauet af mikroRNA i urinprøver fra cirka 500 patienter. Den viden er en vigtig indikator for, hvor behandlingskrævende sygdommen er.

"Håbet er, at denne viden i fremtiden kan udvikles til en test, der kan sænke antallet af unødvendige prostata-biopsier.Testen vil kunne vejlede læger i, hvorvidt en operation er nødvendig - og derved vil de bedre kunne skræddersy behandlingen til den enkelte patients behov," siger en af hovedkræfterne bag projektet, Karina Dalsgaard Sørensen, som er professor på Molekylær Medicinsk Afdeling, Aarhus Universitetshospital, i en pressemeddelelse fra Aarhus Universitetshospital.

Resultaterne af projektet er publiceret i European Urology Focus.

Prostatakræft er den hyppigste kræftform blandt danske mænd med ca. 4500 nye tilfælde hvert år, og diagnosen stilles oftest på baggrund af et forhøjet PSA-tal (Prostata Specifikt Antigen) i blodet. Hvis der er mistanke om prostatakræft, bliver der taget nålebiopsier fra prostata, hvilket er forbundet med ubehag og risiko for bivirkninger i form af infektion.

Ifølge forskerne bag undersøgelsen foretages der i dag mange unødvendige prostata-biopsier, fordi PSA-testen er uspecifik. Derudover er det også vanskeligt at skelne mellem aggressiv prostatakræft, der kræver hurtig behandling, og fredelig prostatakræft, som en mand kan leve med uden væsentlige symptomer resten af sit liv. Dette medfører, at der opereres mange mænd unødvendigt - med risiko for alvorlige bivirkninger såsom impotens og inkontinens, lyder det i pressemeddelelsen fra Aarhus Universitetshospital.