Skip to main content

 

- først med nyheder om medicin

Behandlinger

Lynanbefaling fra Medicinrådet: Keytruda kan nu tillægges kemostråleterapi ved højrisiko livmoderhalskræft

Medicinrådet behøvede ikke en sundhedsøkonomisk analyse for at afgøre, at Keytruda (pembrolizumab) bør tillægges standard kemostråleterapi ved lokalavanceret livmoderhalskræft hos patienter i god almen tilstand, og som er kandidater til kemoterapi. Derfor tog det kun rådet 14 uger at nå frem til en afgørelse.

Kniven i skuffen: Effektiv onkologisk behandling udfaser tarmkræftoperationer

Adskillige opsigtsvækkende studier har de senere år vist imponerende effekt af at give neoadjuverende behandling til patienter med endetarmskræft. Faktisk har effekten vist sig at være så god, at mange patienter helt har kunnet undvære operation. Det næste store spørgsmål er, om den organbevarende strategi også vil vinde indpas hos patienter med tyktarmskræft, og det kan dansk forskning måske give svaret på.

Nationalt netværk vil implementere ny ctDNA-RECIST-klassifikation

Et nyt nationalt netværk vil forberede implementeringen af ctDNA-RECIST (ctDNA response evaluation criteria in solid tumors) i Danmark. Forskning peger nemlig på, at der er en lang række fordele for både patienter og samfund ved at anvende målinger af cirkulerende tumor-DNA (ctDNA) i blodet frem for scanninger.

Ny blærekræftbehandling når primært endepunkt i fase III-studie

Adjuverende behandling med checkpoint-hæmmeren sasanlimab i kombination med BCG (Bacillus Calmette-Guérin)-skylning af blæren forlænger den hændelsesfrie overlevelse signifikant hos patienter med højrisiko ikke-muskelinvasiv blærekræft (NMIBC). Dermed når fase III-studiet sit primære endepunkt.

Mødres brug af hormonprævention øger risikoen for leukæmi hos børn

Brug af hormonel prævention som p-piller og hormonspiral op til eller under graviditet er forbundet med en øget risiko for leukæmi hos børn. Sådan lyder konklusionen i et nyt skandinavisk studie, som viser, at den øgede risiko især gælder for ikke-lymfoid leukæmi.

Nu får flere uhelbredeligt syge tarmkræftpatienter adgang til omdiskuteret sidstelinje-behandling

Medicinrådet har anbefalet Lonsurf (trifluridin/tipiracil) kombineret med bevacizumab til behandling af metastatisk tyk- og endetarmskræft (mCRC) hos voksne patienter, som har modtaget to tidligere behandlingsregimer og er i god performancestatus. Det glæder Camilla Qvortrup, formand for DCCG.dk (Dansk Colorektal Cancer Gruppe) og DMCG.

Internationalt anerkendt dermatolog: Voldsom vækst i modermærkekræft skyldes lægers overdiagnostik

Dermatologer har haft et uhensigtsmæssigt fokus på modermærkekræft, så man er endt med at skabe en kræftepidemi gennem overdiagnostik og samtidig fraråde sund solbadning, lyder det fra den internationalt anerkendte professor i dermatologi Richard Weller. Danske faggruppers forpersoner støtter ham delvist i pointerne. 

Neoadjuverende immunkemoterapi viser lovende takter ved MIBC

Kombinationen af ​​Opdivo (nivolumab) og kemoterapi-midlet nab-paclitaxel som neoadjuverende behandling kan være en lovende mulighed for patienter med muskelinvasiv blærekræft (MIBC). Det tyder de første resultater fra fase II-studiet NURE-Combo på.

Immunterapi-kombination øger PFS ved MSI-H eller dMMR metastatisk kolorektalcancer

Opdivo (nivolumab) i kombination med Yervoy (ipilimumab) giver en signifikant bedre progressionsfri overlevelse (PFS) end kemoterapi for patienter med mikrosatellit-instabilitet-høj (MSI-H) eller mismatch reparationsmangel (dMMR) metastatisk kolorektalcancer (mCRC), som ikke tidligere har modtaget behandling for metastatisk sygdom.

Ny AI-teknologi skal sikre hurtig og præcis diagnosticering af lungekræft

I et nyt ph.d.-projekt vil forskere fra Syddansk Universitet (SDU) udvikle en AI-teknologi, der kan identificere lungekræft. Teknologien er designet til at fungere som et beslutningsstøtteværktøj for radiologer, hvilket skal lette arbejdsbyrden og sikre hurtigere og mere præcis diagnosticering.

Kultur

TV: TV 2’s ´Så længe vi danser´ forsøger at undersøge dansens helbredende potentiale for mennesker med Parkinsons. Selvom filmen har rørende øjeblikke, mangler den empati og nærvær, hvilket gør den mere til en skildring af andres ulykke end en engagerende film om dansens transformerende kraft.

UDSTILLING: Steno Museets nye udstilling 'Den Oversete Krop' sætter fokus på konsekvenserne af, at biologiske kvindekroppe i århundreder har været overset i medicinsk forskning. Blandt udstillingens mest markante installationer er verdens største strikkede moderkage af den australske kunstner Rebecca Vandyk-Hamilton.

UDSTILLING: Der begynder nu en digitalisering af effekter fra Dansk Sygeplejehistorisk Museum, så sygeplejerskernes historie kan følges online fra 2026.

KULTUR-TEMPERATUR: Trine Lind bruger ofte museer til at holde 1:1 møder, både med faglige og personlige relationer. ”Jeg har et årskort til SMK (Statens Museum for Kunst, red.), som ligger tæt på Rigshospitalet. Her tager jeg tit ned og har forskellige møder. Det er en god måde også at bruge et museum på,” fortæller hun.

UDSTILLING: I en kælder i Hillerød kan man få udvidet sin horisont, hvis man er interesseret i medicinens historie. Her bor nemlig Dansk Farmacihistorisk Samling, som siden 2015 har haft åbent for offentligheden hver tirsdag. Her kan interesserede se både tabletmaskiner og kigge på en flaske mumie-pulver, som var et stort nummer inden for folkemedicinen for omkring 200 år siden.

STREAMING: En ny dokumentar lader os følge en amerikansk tech-milliardærs forsøg på at bruge moderne medicinske teknologier til at undgå døden. Hans biologiske alder falder, og hans biohacking-projekt spreder sig lige nu til resten af verden, hvor millioner følger hans fysiske resultater, køber hans kostbare kosttilskud og deltager i hans Don’t Die-arrangementer.

STREAMING: Ny dokumentar berører seeren med en stærk fortælling om Superman-skuespilleren Christopher Reeve, der efter en rideulykke levede resten af sit liv i en kørestol på grund af en ryggradslammelse. ’Super/Man: The Christopher Reeve Story’  går i tårekanalerne, men er også en smule flyvsk.

BØGER: Farmaceut og ph.d. og tidligere forsker på Novo Nordisk Anette Sams forklarer i sin nye populærvidenskabelige bog, hvordan kroppen, hvis den aktiveres korrekt, selv kan producere og udnytte de stoffer, der ligger til grund for slankemedicin som Wegovy. Bogen er særligt relevant som supplement til behandling, men kan også være et alternativ til de dyre medicinske løsninger for personer med mindre alvorlige vægt- eller stofskifteproblemer.

BØGER: Overlæge og virusforsker Anders Fomsgaard fra Statens Serum Institut og adjungeret professor ved Syddansk Universitet (SDU) forsøger i en ny bog at vise mennesket bag lægen og forskeren. Men desværre undgår den ellers humoristiske virolog og prisbelønnede kommunikator at udforske de af fagets, pandemiens og livets store spørgsmål, som kunne have gjort hans selvportræt mere komplekst, nuanceret og interessant for andre.

BØGER: I ´Klarlund og Kandis på kur´ kombinerer professor Bente Klarlund og Kandis-forsanger Johnny Hansen videnskab og personlige erfaringer for at motivere til en sundere livsstil gennem små, holdbare ændringer. Bente Klarlund Pedersens inddragelse af den folkekære Johnny Hansen er godt fundet på.