Skip to main content

 

- først med nyheder om medicin

Efter 10 år overgår Keytruda fortsat Yervoy ved fremskreden melanom

ESMO:  Keytruda (pembrolizumab) giver fortsat bedre overlevelse end Yervoy (ipilimumab) efter 10 år hos patienter med fremskreden melanom, som ikke tidligere har været eksponeret for PD-1- eller CTLA-4-hæmmerbehandling.

Det viser de opdaterede resultater fra fase III-studiet KEYNOTE-006, som blev præsenteret på den europæiske kongres ESMO 2024 (abstract #LBA44). Studiet inkluderede patienter med uhelbredelig fase III eller IV melanom, som blev randomiseret til at modtage enten pembrolizumab eller ipilimumab.

Patienterne havde ikke tidligere modtaget behandling med hverken PD-1- eller CTLA-4-hæmmere, og de blev stratificeret efter antal linjer af tidligere behandling og metastasestatus. 

I alt blev 834 patienter randomiseret i et 1:1-forhold til enten pembrolizumab (n=556) eller ipilimumab (n=278). Pembrolizumab blev administreret i en dosis på enten 10 mg/kg hver anden uge (Q2W) eller hver tredje uge (Q3W) i op til 24 måneder, mens ipilimumab blev administreret i en dosis på 3 mg/kg hver tredje uge i fire doser.

Efter afslutningen af KEYNOTE-006 kunne egnede patienter overgå til KEYNOTE-587-studiet, hvor de havde mulighed for at få en ny serie af behandlinger med pembrolizumab. Opfølgningsstudiet rapporterede data for samlet overlevelse (OS) og progressionsfri overlevelse (PFS) samt data på de patienter, der modtog en anden serie af behandlinger.

Primært endepunkt i KEYNOTE-587 var OS, mens PFS og antitumoraktivitet var sekundære endepunkter.

Resultaterne viser, at:

·      Den mediane OS for pembrolizumab var 32,7 måneder (95% CI, 25,4–41,6), mens den for ipilimumab var 15,9 måneder (95% CI, 13,3–22,0) med en hazard ratio på 0,71 (95% CI, 0,60–0,85) til fordel for pembrolizumab.

  • 10-års OS-rater var 34,0 procent for pembrolizumab og 23,6 procent for ipilimumab.
  • Hos patienter, der modtog mere end 94 ugers pembrolizumab-behandling, var 8-års OS-raten 80,8 procent, og den mediane OS blev ikke nået (NR; 95% CI, NR–NR).
  • Den modificerede PFS var 9,4 måneder for pembrolizumab (95% CI, 6,7–11,6) sammenlignet med 3,8 måneder for ipilimumab (95% CI, 2,9–4,3).

Ingen nye sikkerhedssignaler blev rapporteret i denne opdatering.

ESMO

Kultur

STREAMING: Ingen løgn er for stor til, at hovedpersonen i TV-serien ´Skruk´ ikke straks kaster sig hovedkulds ud i den, hvis den kan give et par hurtige point. Det er både morsomt og tragikomisk.

BØGER: Heldigvis er det aldrig for sent at forbedre et rodet og forsømt mikrobiom. Kvaliteten af vores måltider er afgørende for, om vi har en sund tarmflora, eller om vi kæmper med konsekvenserne af en svækket. Det forklarer professor Oluf Borbye Pedersen i sin nye bog, hvor han viser, hvordan man kan styrke både mikrobiomet og helbredet gennem nye og lækre grøntsager og frugter.

KULTUR-TEMPERATUR: Mads Duedahl fra Region Nordjylland hylder sort krimikomedie fra 2000. Den slår alle andre danske film, mener sundhedspolitikeren, der også har været kulturrådmand og i det hele taget elsker kultur.

TV: Mini-dokumentarserien ´Læger til salg´ er underholdende og provokerende og rejser vigtige spørgsmål om etik og påstået magtmisbrug, bestikkelse og korruption samt en muligvis truet patientsikkerhed. Men roder sig desværre også ud i unuancerede og utilstrækkeligt dokumenterede generaliseringer.

BØGER: Ib Michael fortæller i sin nye, velskrevne og personlige bog ´På den anden side af solskinnet´ om sin rejse gennem sygdom og rehabilitering. Han beskriver de udfordringer, der opstår, når hjernen, sindet og kroppen ændres efter en blodprop. Bogen skildrer en kamp, som har dannet rammen om forfatterens taknemmelige og poetiske refleksioner over livet, døden, rejser, venskaber, naturen og sin kones frodige have.

TV: I TV2-dokumentaren ´Bøgholts misbrugte børn´ står daværende pædagoger og 16 nu voksne børn frem og fortæller om, hvordan de har været udsat for 7 pædagogers vanrøgt, voldelige overfald, grooming, forførelse og voldtægter på det ellers dengang så anerkendte behandlingshjem. Og om hvordan ledelsen angiveligt ignorerede deres klager.

UDSTILLING: Nikolaj Kunsthal i København huser lige nu en broget kunstudstilling, der er skiftevis seksuelt eksplicit, underfundig og overtydelig. Mange slags skæbner og perspektiver bliver berørt – og oftest med succes.

KULTUR-TEMPERATUR: Yousif Subhi er en internationalt anerkendt dansk øjenlæge, der lige har holdt et af hovedforedragene på øjenkongressen EURETINA i Barcelona. Derhjemme er han og hans hustru dybt uenige om akavede komedier som ’Klovn’ og ’The Office’. Hun hader dem – han synes, de er modige og lidt provokerende.

BØGER: Forfatter med sen diagnosticeret ADHD drømte om at kunne åbne et usynligt låg til sin hjerne, så andre kunne forstå hende bedre. Derfor har hun nu skrevet en vellykket bog, som åbner låget til ti meget forskellige kvinders verden med ADHD – til skammen, skylden, forkertheden og de små eller større detaljer, som man sjældent fortæller andre og måske endda ikke selv forstår.

BØGER: Befolkningsundersøgelser viser, at fire-seks procent af befolkningen opfylder kriterierne for en ADHD- eller ADD-diagnose. For de fleste medfører diagnoserne udfordringer på mange områder: De udvikler oftere misbrug, begår kriminalitet, lider af psykisk sygdom og har dårligere uddannelse. Men for nogle kan ADHD/ADD også være en styrke og en fordel, skriver forfatter i ny bog.