Diagnostik
Studie med overraskende konklusion: Kræftdiagnose kan give socialt udsatte mere stabilitet i livet
Skrevet af Signe Juul Kraft den . Skrevet i Diagnostik.
Udredningen af kræft hos socialt udsatte er langvarig og kaotisk, viser nyt forskningsprojekt. Undersøgelsen peger også på, at en kræftdiagnose kan give en midlertidig stabilitet hos mennesker, der lever under svære livsbetingelser.
Cheflæge: Implementering af AI kræver både nytænkning og økonomi
Skrevet af Signe Juul Kraft den . Skrevet i Diagnostik.
Det kan kun lykkes at implementere kunstig intelligens (AI) i radiologien, hvis man samarbejder på tværs, tænker nyt og strategisk, og ikke mindst afsætter den nødvendige økonomi og arbejdskraft. Det skriver cheflæge og overlæge på Bispebjerg og Frederiksberg Hospital Mikael Boesen i en kronik.
Blodprøve kan afsløre kræft flere år før diagnose
Skrevet af Signe Juul Kraft den . Skrevet i Diagnostik.
Proteiner i blodet kan afsløre kræft flere år, før en person bliver diagnosticeret. Det viser et nyt studie, som har identificeret i alt 618 proteiner forbundet med 19 typer kræft.
Cheflæger: Husk, retningslinjer er ikke lov, og det er ikke altid muligt at følge dem
Skrevet af Bo Karl Christensen den . Skrevet i Diagnostik.
Retningslinjer og anbefalinger fra fagselskaber eller myndigheder kan kræve ressourcer på de diagnostiske afdelinger, som ikke findes. Cheflæger fra diagnostiske afdelinger efterlyser større forståelse fra kolleger og fra Styrelsen for Patientsikkerhed og opfordrer myndigheder til at melde klart ud.
Forskere udvikler forbedret klassifikation af uvealt melanom
Skrevet af Henrik Reinberg Simonsen den . Skrevet i Diagnostik.
Ved at foretage simple målinger af tumors størrelse og udbredelse i øjet er det muligt meget præcist at forudsige, om patienter med uvealt melanom er i risiko for at udvikle dattertumorer.
Danske forskere står bag ny metode til at teste store grupper for sjældne sygdomme
Skrevet af Bo Karl Christensen den . Skrevet i Diagnostik.
En gruppe danske forskere har fundet en ny metode, som har potentiale til at revolutionere den måde, man screener på. Og langt flere mennesker, heriblandt nyfødte, vil med en blodprøve kunne blive tidligere diagnosticeret og behandlet for sjældne genetiske sygdomme.
Større udbytte af data kræver en koordineret indsats på flere niveauer
Skrevet af Anne Mette Steen-Andersen den . Skrevet i Diagnostik.
Skal Machine Learning for alvor vinde indpas i sundhedsvæsenet kræver det fælles datastandarder og en koordineret indsats på tværs af faggrupper samt offentlige og private samarbejdspartnere. Udfordringen er at få teknologien ud over rampen, så den ikke vedbliver at være låst til enkelte lokalt og regionalt funderede forskningsprojekter, mener flere danske eksperter.
Med Machine Learning følger nye etiske problemstillinger
Skrevet af Anne Mette Steen-Andersen den . Skrevet i Diagnostik.
Machine Learning kan være med til at revolutionere måden, vi diagnosticerer og behandler patienter med kræftsygdomme i fremtiden, men algoritmerne skaber samtidig nye etiske udfordringer. Eksempelvis er måden de kæmpestore datamængder bearbejdes en ’black box’, som ikke er synlig for brugerne, hvilket i værste fald kan få den konsekvens, at betydelige fejl kan gå ubemærkede hen.
Machine Learning kan knække koden til bedre og mere målrettet behandling
Skrevet af Anne Mette Steen-Andersen den . Skrevet i Diagnostik.
Jeg håber, at det danske sundhedsvæsen i fremtiden kommer til at fungere som et kæmpestort data warehouse, hvor vi ved brug af blandt andet machine learning kan skræddersy behandlingsforløb, der er tilpasset den enkelte patients unikke behov. Sådan lyder visionen fra overlæge Carsten Utoft Niemann. Han er engageret i at udvikle og implementere machine learning inden for hæmatologien, og han forventer, at teknologien kommer til at revolutionere behandlingsområdet.
Aarhus Universitetshospital vil anskaffe en superscanner
Skrevet af Signe Juul Kraft den . Skrevet i Diagnostik.
Region Midtjylland vil anskaffe en helkrops PET/CT-scanner til Aarhus Universitetshospital. Den skal give forbedrede og mere skånsomme undersøgelser af blandt andet børn og unge med kræft.
Rekordbevillinger til kræftscreening i Region Midtjylland
Skrevet af Henrik Reinberg Simonsen den . Skrevet i Diagnostik.
Afdeling for Folkeundersøgelser på Regionshospitalet Randers har i løbet af 2022 fået bevilget i alt 20 millioner kroner til forskning i kræftscreening. Det er ifølge Region Midtjylland ny rekord med potentiale til at få betydning for rigtigt mange danskere.
Ny præcis test kan påvise tidligt kræftsignal fra mere end 50 kræfttyper ud fra tumor-DNA i blod
Skrevet af Bo Karl Christensen den . Skrevet i Diagnostik.
ESMO: En ny multicancer-test har få falske positive og negative og kan finde tegn på kræft i tidligt stadium fra mere end 50 kræftformer ud fra cellefrit tumor-DNA (cfDNA).
Regionerne vil - endelig - sikre billeddiagnostik til kræftpatienter med vage symptomer
Skrevet af Bo Karl Christensen den . Skrevet i Diagnostik.
Danske Regioner vil nu sikre, at praktiserende læger i alle regioner er klar over, at de kan henvise patienter med vage symptomer, der kan skyldes kræft, til bl.a. CT-scanning. Det var en del af Jo før, Jo bedre-aftalen fra 2014.
Professor kritiserer diagnostiske pakkeforløb: Efterlyser langt større faglig stringens
Skrevet af Hanna Sigga Madslund den . Skrevet i Diagnostik.