Ny præcis test kan påvise tidligt kræftsignal fra mere end 50 kræfttyper ud fra tumor-DNA i blod

ESMO: En ny multicancer-test har få falske positive og negative og kan finde tegn på kræft i tidligt stadium fra mere end 50 kræftformer ud fra cellefrit tumor-DNA (cfDNA). 

Det viser resultaterne fra PATHFINDER-studiet, som blev præsenteret på den europæiske kræftkongres ESMO 2022 (abstract #903O).

I PATHFINDER viste multicancer-testen et kræftsignal hos 1,4 procent af de i alt 6621 personer, som indgik i studiet. Deltagerne var 50 år og derover, og der var ikke kendskab til, at de havde kræft. 

Ud af de 1,4 procent, der fik en positiv test, blev kræft bekræftet hos 38 procent af dem efterfølgende.

Ud af 6290 mennesker, der vist sig at være kræftfrie, fik 99,1 procent et negativt testresultat. 

Blandt dem med et positivt testresultat var tidsmedian til at opnå diagnostisk afklaring 79 dage. 

Resultaterne er et vigtigt første skridt til tidlig opdagelse af tidligere svære at finde kræftformer, skriver ESMO i en pressemeddelelse. 

Deb Schrag

"Resultaterne er et vigtigt første skridt for tidlige kræftdetektionstests, fordi den viste en god detektionsrate for mennesker, der havde kræft, og en fremragende specificitetsrate for dem, der ikke havde kræft. Hos personer med en positiv test tog det mindre end to måneder at bekræfte diagnosen, hvis de havde kræft, og det tog lidt længere tid, hvis de ikke havde kræft, primært fordi læger valgte at udføre billeddiagnostiske undersøgelser og derefter gentage dem en anden gang flere måneder senere for at undersøge muligheden for en kræftdiagnose,” udtaler seniorforfatteren til studiet, Deb Schrag fra Memorial Sloan Kettering Cancer Center, New York, USA.

Hun tilføjede: 

"En vigtig opdagelse var, at få deltagere med en falsk positiv screeningstest krævede invasive procedurer såsom endoskopier og biopsier. Denne konstatering skulle være med til at dæmpe bekymringerne for, at disse tests kunne forårsage skade ved at skabe unødvendige procedurer hos mennesker, der har det godt."