Nybrud: For første gang er der nu et andet tilbud end kemoterapi til patienter med småcellet lungekræft
For første gang nogensinde har danske patienter med småcellet lungekræft i udvidet sygdomsstadium fået adgang til andet end kemoterapi – i dette tilfælde drejer det sig om to forskellige immunterapier. Det er spændende og noget, vi har ventet på længe, siger overlæge Seppo W. Langer. Han vurderer, at der er flere nye muligheder på vej.
Efter en afvisning for fire år siden har Medicinrådet nu givet grønt lys til, at patienter med småcellet lungekræft i udvidet sygdomsstadium kan behandles med checkpoint-hæmmeren Tecentriq (atezolizumab). Samtidig har rådet anbefalet konkurrenten Imfinzi (durvalumab) til samme patientgruppe. Begge behandlinger er i kombination med kemoterapi, og begge behandlinger har lignende effekt på overlevelsen.
Det er spændende og godt nyt til patienterne, siger overlæge Seppo W. Langer fra Rigshospitalets Kræftafdeling.
”Det er spændende på flere måder. Vi har ikke haft adgang til andet end kemoterapi gennem de seneste 40 år ved småcellet lungekræft i Danmark, og vi har jo ønsket os tilladelse til at bruge checkpoint-hæmmerne i tillæg standardkemoterapi, efter at EMA godkendte dem for nogle år tilbage,” siger han og fortsætter:
”Selvom kemoterapi har god effekt i begyndelsen ved småcellet lungekræft, så opbygger patienten hurtigt resistens. Nu har patienterne mulighed for en ekstra overlevelsesgevinst ved at tillæg med immunterapi,” siger han.
Medicinrådets anbefaling gælder en selekteret gruppe af patienter i god almentilstand. For dem er der tale om 2-2,5 måneders forlænget median samlet overlevelse ved tillæg med enten atezolizumab eller durvalumab til vanlig kemoterapi med platin og etoposid.
”Overlevelsesgevinsten er ikke meget for den samlede gruppe, men der er kommet yderligere data, som viser os, at nogle patienter bliver langtidsoverlevere på behandlingen. Derfor har vi også gået og ventet pænt på, at Medicinrådet genoptog deres vurdering af atezolizumab (der i første omgang blev afvist, red.), men også durvalumab,” siger han.
Det er kun begyndelsen
Det er omtrent 100 patienter om året på landsplan, som vil få gavn af de nye anbefalinger, vurderer Seppo W. Langer, og de skal samtidig have performance status 0 eller 1.
”Det er vigtigt, at vi passer på vores skrøbelige patienter, og at vi ikke giver dem noget, som faktisk skader dem mere, end det gavner. Så de nye behandlinger med de bivirkninger, der følger, skal gives til den gruppe af patienter, der har udsigt til positiv effekt, og ikke blot til alle over en kam” siger Seppo Langer.
Heldigvis markerer de nye anbefalinger starten på en forandringstid indenfor småcellet lungekræft, vurderer han.
”Det er begyndelsen på, at der endelig er ved at ske noget inden for småcellet lungekræft og andre højgrads neuroendokrine karcinomer. Der er flere spændende ting på trapperne, som formentlig vil give flere af patienterne en gevinst. Her tænker jeg på blandt andet på bispecifikke antistoffer og antistof-lægemiddel konjugater (ADC’er, red.). Jeg tror, at vi vil få en række nye behandlingsmuligheder at se i løbet af de kommende år,” siger Seppo W. Langer.
Småcellet lungekræft er en af de kræftformer, hvor der er afprøvet flest behandlinger, uden at det har haft god effekt.
Medicinrådet opfordrer regionerne til at anvende den billigste af de to behandlinger. For begge anbefalinger gælder det, at patienterne skal have en performancestatus på 0 eller 1, og at behandlingen gives maksimalt to år fra første dosis.
Seppo W. Langer har haft forsknings- og undervisningssamarbejde med Roche og A-Z inden for de seneste 10 år.