Skip to main content

 

- først med nyheder om medicin

Nybrud: For første gang er der nu et andet tilbud end kemoterapi til patienter med småcellet lungekræft

Seppo W. Langer

For første gang nogensinde har danske patienter med småcellet lungekræft i udvidet sygdomsstadium fået adgang til andet end kemoterapi – i dette tilfælde drejer det sig om to forskellige immunterapier. Det er spændende og noget, vi har ventet på længe, siger overlæge Seppo W. Langer. Han vurderer, at der er flere nye muligheder på vej.

Efter en afvisning for fire år siden har Medicinrådet nu givet grønt lys til, at patienter med småcellet lungekræft i udvidet sygdomsstadium kan behandles med checkpoint-hæmmeren Tecentriq (atezolizumab). Samtidig har rådet anbefalet konkurrenten Imfinzi (durvalumab) til samme patientgruppe. Begge behandlinger er i kombination med kemoterapi, og begge behandlinger har lignende effekt på overlevelsen.

Det er spændende og godt nyt til patienterne, siger overlæge Seppo W. Langer fra Rigshospitalets Kræftafdeling.

”Det er spændende på flere måder. Vi har ikke haft adgang til andet end kemoterapi gennem de seneste 40 år ved småcellet lungekræft i Danmark, og vi har jo ønsket os tilladelse til at bruge checkpoint-hæmmerne i tillæg standardkemoterapi, efter at EMA godkendte dem for nogle år tilbage,” siger han og fortsætter:

”Selvom kemoterapi har god effekt i begyndelsen ved småcellet lungekræft, så opbygger patienten hurtigt resistens. Nu har patienterne mulighed for en ekstra overlevelsesgevinst ved at tillæg med immunterapi,” siger han.

Medicinrådets anbefaling gælder en selekteret gruppe af patienter i god almentilstand. For dem er der tale om 2-2,5 måneders forlænget median samlet overlevelse ved tillæg med enten atezolizumab eller durvalumab til vanlig kemoterapi med platin og etoposid.

”Overlevelsesgevinsten er ikke meget for den samlede gruppe, men der er kommet yderligere data, som viser os, at nogle patienter bliver langtidsoverlevere på behandlingen. Derfor har vi også gået og ventet pænt på, at Medicinrådet genoptog deres vurdering af atezolizumab (der i første omgang blev afvist, red.), men også durvalumab,” siger han.

Det er kun begyndelsen

Det er omtrent 100 patienter om året på landsplan, som vil få gavn af de nye anbefalinger, vurderer Seppo W. Langer, og de skal samtidig have performance status 0 eller 1.

”Det er vigtigt, at vi passer på vores skrøbelige patienter, og at vi ikke giver dem noget, som faktisk skader dem mere, end det gavner. Så de nye behandlinger med de bivirkninger, der følger, skal gives til den gruppe af patienter, der har udsigt til positiv effekt, og ikke blot til alle over en kam” siger Seppo Langer.

Heldigvis markerer de nye anbefalinger starten på en forandringstid indenfor småcellet lungekræft, vurderer han.

”Det er begyndelsen på, at der endelig er ved at ske noget inden for småcellet lungekræft og andre højgrads neuroendokrine karcinomer. Der er flere spændende ting på trapperne, som formentlig vil give flere af patienterne en gevinst. Her tænker jeg på blandt andet på bispecifikke antistoffer og antistof-lægemiddel konjugater (ADC’er, red.). Jeg tror, at vi vil få en række nye behandlingsmuligheder at se i løbet af de kommende år,” siger Seppo W. Langer.

Småcellet lungekræft er en af de kræftformer, hvor der er afprøvet flest behandlinger, uden at det har haft god effekt.

Medicinrådet opfordrer regionerne til at anvende den billigste af de to behandlinger. For begge anbefalinger gælder det, at patienterne skal have en performancestatus på 0 eller 1, og at behandlingen gives maksimalt to år fra første dosis.

Seppo W. Langer har haft forsknings- og undervisningssamarbejde med Roche og A-Z inden for de seneste 10 år.

SCLC

Kultur

BØGER: Vejledningsbog om unges mistrivsel kommer med mange gode råd og tips til forældre. Men citater fra de unge selv og nogle cases kunne have gavnet bogen.

KULTUR-TEMPERATUR: Nogle gange opstår store kulturoplevelser helt tilfældigt. Det var tilfældet for sundhedspolitisk professor Mickael Bech, der sammen med sin kone fik en overvældende oplevelse på Montmartre i Paris.

BØGER: Professor Henning Beck-Nielsens erindringer "Du kan hvis du vil - En mønsterbryders historie" er en lun og humoristisk bog om en dreng, ung studerende og senere bemærkelsesværdig forsker, som hele sit liv har været optaget af at bryde mønstre. For sig selv, sine patienter og i sin internationalt anerkendte og banebrydende forskningskarriere. Læs den og bliv i godt humør over, hvordan hårdt arbejde, venlighed og omtanke for andre kan føre langt.

DOKUMENTAR: Den intime og rørende dokumentar ´I am Celine Dion´ om den verdenskendte canadiske sanger Celine Dion og hendes unikke stemme stræber efter at være mere end blot en berømthedsfortælling. Den kaster lys over hendes komplekse forhold til karriere, helbred, livstruende kronisk sygdom og mental sundhed – en ambition, der stort set lykkes.

BØGER: Da komikeren Geos far døde i 2015, havde Geo i 40 år flygtet fra hans vold. De næste ni år flygtede han fra frygten for selv at være psykopat. I ny hudløs og bevægende bog fortæller han humoristisk og alvorligt om denne angst, som førte til, at han blev professionelt udredt. Geo blev frikendt, men farens overgreb har givet ham kompleks PTSD (posttraumatisk stressforstyrrelse), som han tvivler på nogensinde at overvinde.

UDSTILLING: I efterårsferien kan børn og voksne i København genbesøge grumme perioder af byens historie. Københavns Museum sætter fokus på knogler og kranier og fortæller derudfra historien om, hvordan tidligere danskere levede og døde, og hvad man gjorde for at opnå et længere og bedre liv.

KULTUR-TEMPERATUR: Som nyudnævnt regionrådsformand i Region Sjælland er der begrænset tid til læsning af bøger. Men Trine Birk Andersen ved udmærket godt, hvilken bog hun skal læse videre i, når det bliver efterårsferie.

TV: I den svenske dokumentarserie ´Jakten på Ozempic´ kaster Sveriges publicservice station, SVT, lys over et globalt sundhedsfænomen, nemlig de rige og de raskes hurtige og stadigt stigende forbrug af den appetitdæmpende diabetesmedicin Ozempic som slankemiddelMen desværre er værten umoden og selvoptaget.

STREAMING: Ingen løgn er for stor til, at hovedpersonen i TV-serien ´Skruk´ ikke straks kaster sig hovedkulds ud i den, hvis den kan give et par hurtige point. Det er både morsomt og tragikomisk.

BØGER: Heldigvis er det aldrig for sent at forbedre et rodet og forsømt mikrobiom. Kvaliteten af vores måltider er afgørende for, om vi har en sund tarmflora, eller om vi kæmper med konsekvenserne af en svækket. Det forklarer professor Oluf Borbye Pedersen i sin nye bog, hvor han viser, hvordan man kan styrke både mikrobiomet og helbredet gennem nye og lækre grøntsager og frugter.