Skip to main content

 

- først med nyheder om medicin

10 års data: Opdivo og Yervoy forlænger fortsat OS ved fremskreden melanom

ESMO:  Behandling med Opdivo (nivolumab) kombineret med Yervoy (ipilimumab) forbedrer forsat den samlede overlevelse (OS) hos patienter med fremskreden melanom efter ti år.

Det viser nye opfølgningsdata fra fase III-studiet CheckMate 067, præsenteret på den europæiske kræftkongres ESMO 2024 (abstract #LBA43).

Studiet inkluderede patienter med fremskreden melanom, som blev randomiseret til at modtage enten nivolumab (NIVO) plus ipilimumab (IPI), NIVO alene eller IPI alene. I alt blev 945 patienter med ubehandlet fremskreden melanom randomiseret i et 1:1:1-design. Patienterne blev stratificeret efter PD-L1-status, BRAF-mutationsstatus og tilstedeværelsen af metastaser. De primære endepunkter var samlet overlevelse (OS) og progressionsfri overlevelse (PFS), mens melanomspecifik overlevelse (MSS) var et eksplorativt endepunkt.

Resultaterne viste, at:

  • Den mediane OS efter en opfølgning på minimum 10 år var 71,9 måneder for kombinationsbehandlingen med NIVO plus IPI, sammenlignet med 36,9 måneder for NIVO alene og 19,9 måneder for IPI alene.
  • HR for OS for NIVO plus IPI i forhold til IPI var 0,53 (95% CI 0,44–0,65), mens HR for OS for NIVO i forhold til IPI var 0,63 (95% CI, 0,52–0,76).
  • Desuden blev 10-års PFS-raten for patienter, der havde opnået PFS i 3 år eller mere, rapporteret til at være 96 procent for NIVO plus IPI, 97 procent for NIVO, og 88 procent for IPI. Hvad angik MSS var raterne 50 procent for NIVO plus IPI og 52 procent for IPI alene.

Der blev ikke observeret nye sikkerhedssignaler i den opdaterede analyse.

 

ESMO

Kultur

BØGER: Befolkningsundersøgelser viser, at fire-seks procent af befolkningen opfylder kriterierne for en ADHD- eller ADD-diagnose. For de fleste medfører diagnoserne udfordringer på mange områder: De udvikler oftere misbrug, begår kriminalitet, lider af psykisk sygdom og har dårligere uddannelse. Men for nogle kan ADHD/ADD også være en styrke og en fordel, skriver forfatter i ny bog.

BØGER: I sin vigtige, men missionerende debatbog ´Mæt af dage´, argumenterer forfatter og dokumentarfilmproducent Ebbe Preisler stærkt for menneskets ret til frit selv at kunne bestemme, hvornår livet ikke længere er værd at leve. Ebbe Preisler berører dog kun delvist de mange spørgsmål, der bør indgå i debatten om aktiv dødshjælp.

TV: Der er al mulig grund til at se den aktuelle, velformidlede og foruroligende dokumentar ´Tynd på sprøjte´. Den følger to unge kvinder, der bruger den populære vægttabsmedicin Wegovy, de har købt online, til kosmetiske formål. Dokumentaren sætter fokus på det voksende fænomen, hvor både kendte og ukendte deler deres succeshistorier om mirakuløse vægttab, som bliver fremstillet som vejen til et perfekt, Instagram-værdigt liv.

KULTUR-TEMPERATUR: Anette Ellegaard har tidligere arbejdet mange år som læge i psykiatrien. Under pseudonym skriver hun i dag krimier, hvor en læge har hovedrollen. Den seneste krimi er netop udkommet.

STREAMNING: Push er godt hverdagsdrama med gode skuespil og stærke karakterer i de ledende roller, men også parrene med alle deres herlige særheder er skønne at følge.

TEATER: Stykket ’Hold så kæft Lars!’ er et forsøg på at gøre os klogere på psykisk sygdom og skabe dialog om de forhold, man møder i samfundet og sygehusvæsenet som psykisk syg. Stykket er en komisk tragedie om en ung, selvmordstruet kvindes depression og hendes kærlighedsaffære med en mand, der bare gerne vil redde hende. Det lykkes ikke.

TV: DR Kontants undersøgelse af hvordan ikke-overvægtige danskere i stigende grad får udskrevet Wegovy rejser en række vigtige spørgsmål om ansvar, etik og sundhedsrisici, når såvel tykke som tynde og raske som syge kan lyve sig frem til en recept online – heriblandt også mennesker med anoreksi.

KULTUR-TEMPERATUR: Overlæge Kristoffer Marså har for nylig kaldt til debat om medmenneskelighed i sundhedsvæsenet efter at have opsagt sin overlægestilling. Han har også netop i en svær stund oplevet, hvordan et stykke klassisk strygermusik kan skabe samhørighed.

MUSIK: En undersøgelse fra Aarhus Universitet viser, at ældre mennesker er i stand til at huske musikstykker lige så godt som unge, fordi de ældres hjerner formår at kompensere for aldersrelaterede forandringer.

TV: DR satser i disse dage på oplysning og underholdning om demenssygdomme på alle platforme. Heriblandt også med en fuldstændig vidunderlig og inspirerende TV-serie om 17 mennesker med demens, der på kun otte uger skal synge sig frem til sammen at afholde stor koncert i DR’s koncertsal.