Behandlinger
Fine-partikler fra Københavns lufthavn undersøges for at være kræftfremkaldende blandt naboer
Skrevet af Redaktionen den . Skrevet i Behandlinger.
Miljøminister Magnus Heunicke har bedt Kræftens Bekæmpelse om at undersøge, om der er sundhedsmæssige konsekvenser af ultrafine partikler for borgere, der bor tæt på Københavns Lufthavn.
Nyt studie: Betydelig del af mundkræfttilfælde kædes sammen med røgfri tobak
Skrevet af Signe Juul Kraft den . Skrevet i Behandlinger.
På verdensplan kan et ud af tre tilfælde af kræft i munden kædes sammen med røgfri tobak som snus eller tygning af arecanødder.
Ny kunstig intelligens er mere præcis end diagnosekoder: Det føles som en milepæl
Skrevet af Bo Karl Christensen den . Skrevet i Behandlinger.
Danske forskere har udviklet en sprogmodel, der kan læse patientjournaler og give langt mere pålidelige svar end diagnosekoderne, når det kommer til blod i urinen hos kræftpatienter. Den kan blive en stor hjælp for registerforskerne og potentielt aflaste arbejdet i klinikken, vurderer forskerne bag.
Nyt storstilet norsk forskningsprojekt: AI skal lægge nye brikker i kræftpuslespillet
Skrevet af Marit Aaby Vebenstad den . Skrevet i Behandlinger.
Ved hjælp af kunstig intelligens (AI) vil forskere nu indhente viden om de molekyler, T-cellerne genkender inde i kræftcellerne, og derved forhåbentlig blive klogere på, hvorfor immunterapi virker hos nogen patienter og ikke hos andre. Det er klart et af de mest spændende projekter vi nogensinde har været involveret i, siger den norske professor Johanna Olweus.
IBD-patienter i behandling med thiopuriner har øget risiko for kræft
Skrevet af Mads Moltsen den . Skrevet i Behandlinger.
Patienter med IBD har forhøjet risiko for kræft, når de er i behandling med thiopuriner, og risikoen øges, når behandlingen kombineres med biologiske lægemidler. Den forhøjede risiko indtræffer dog først efter mere end fem års eksponering for thiopuriner og normaliseres igen efter seponering.
Epilepsimedicin under graviditet forbindes med børnekræft
Skrevet af Signe Juul Kraft den . Skrevet i Behandlinger.
Brugen af epilepsimedicin under graviditet kan øge risikoen for kræft hos børn. Det tyder resultater fra et nyt studie på.
Nye data: Immunterapi ser ud til at øge risikoen for knoglebrud
Skrevet af Signe Juul Kraft den . Skrevet i Behandlinger.
Kræftpatienter behandlet med immunterapi har øget risiko for større osteoporotiske knoglebrud, viser et nyt studie. Professor Inge Marie Svane mener dog, at man skal tage resultatet med et forbehold.
To nye nationale kræftnetværk ser dagens lys
Skrevet af Signe Juul Kraft den . Skrevet i Behandlinger.
To nye nationale, tværfaglige netværk etableres med støtte fra Danish Comprehensive Cancer Center (DCCC). Det ene omhandler bivirkninger ved immunterapi, mens det andet har fokus på cirkulerende tumor-DNA.
Aarhus-professor forsker i samspillet mellem kræft og immunforsvar
Skrevet af Redaktionen den . Skrevet i Behandlinger.
Nicolai Juul Birkbak er pr. 1. oktober 2024 ny professor i cancerevolution og bioinformatik på Institut for Klinisk Medicin ved Aarhus Universitet. Her skal han ved hjælp af store datasæt forske i, hvordan kræft opstår og udvikler sig.
Forskere overraskede: Nordjylland har langt flest tilfælde af hudkræft
Skrevet af Sofie Korsgaard den . Skrevet i Behandlinger.
Risikoen for at blive diagnosticeret med visse subtyper af hudkræft afhænger i høj grad af, hvor i landet du bor, viser dansk studie. Nu dykker forskerne nærmere ned i hvilke faktorer, der har betydning for de store regionale forskelle.
Ledende overlæge: Keytruda og kemostråleterapi ligner ny standard ved højrisiko livmoderhalskræft
Skrevet af Bo Karl Christensen den . Skrevet i Behandlinger.
ESMO: Behandling med Keytruda (pembrolizumab) kombineret med kemoradioterapi forbedrer den samlede overlevelse (OS) hos patienter med højrisiko lokalavanceret livmoderhalskræft sammenlignet med kemoradioterapi alene. Det er formentlig et praksisændrende resultat, siger ledende overlæge Anja Ør Knudsen.
Ny metode til valg af personlig medicin er effektiv på tværs af kræftformer
Skrevet af Bo Karl Christensen den . Skrevet i Behandlinger.
ESMO: Når en gruppe af specialister anvender omfattende genomisk profilering til at træffe valg om kræftbehandling fremfor at gøre brug af standardbehandling, så forbedrer det den objektive responsrate (ORR) og progressionsfri overlevelse (PFS) på tværs af kræftformer.
Eksperimentel PRMT5-hæmmer viser lovende effekt mod MTAP-deleterede solide tumorer
Skrevet af Bo Karl Christensen den . Skrevet i Behandlinger.
ESMO: Det eksperimentelle stof AMG 193, der er en PRMT5-hæmmer, viser lovende antitumoraktivitet og en tolerabel sikkerhedsprofil hos patienter med MTAP-deleterede solide tumorer på tværs af ikke-småcellet lungekræft (NSCLC), pancreaskræft og galdevejskræft.
Tillæg af perioperativ immunterapi til neoadjuverende kemoterapi forlænger overlevelsen ved MIBC
Skrevet af Anne Mette Steen-Andersen den . Skrevet i Behandlinger.