To nye nationale kræftnetværk ser dagens lys
To nye nationale, tværfaglige netværk etableres med støtte fra Danish Comprehensive Cancer Center (DCCC). Det ene omhandler bivirkninger ved immunterapi, mens det andet har fokus på cirkulerende tumor-DNA.
Det første netværk er støttet med 200.000 kroner af DCCC og har fået navnet ImmunTox Netværk. Netværket har til formål at øge viden om og forbedre behandlingen af alvorlige immunrelaterede bivirkninger til immunterapi (immunotox) baseret på videnskabelig dokumentation.
Immunterapi kan føre til langtidsoverlevelse, men op til 50 procent af patienterne oplever bivirkninger. Der mangler viden om de immunologiske mekanismer, som forårsager udviklingen af immunotox, skriver netværket på DCCC’s hjemmeside. Netværket peger på, at håndtering af immunotox aktuelt udelukkende er empirisk og til dels baseret på erfaring med behandling af autoimmune sygdomme, fordi der ikke er evidens på dette relativt nye område.
Det ultimative mål med ImmunTox Netværk er at udvikle optimerede og evidensbaserede strategier til håndtering af immunotox og derved forbedre kvaliteten og effektiviteten af sundhedsydelser til kræftpatienter, der behandles med immunterapi. For at opnå dette har projektet følgende videnskabelige formål:
- Yderligere at afdække de immunologiske mekanismer, der er involveret i forskellige typer immunotox under immunterapi.
- Undersøge immunologiske mekanismer og den kliniske effekt af immunhæmmende strategier under immunotox.
- Belyse indflydelsen af forskellig immunotox-håndtering på immunterapiens effekt på kræftsygdommen.
- Dokumentere effekten af nye/modificerede immunotox behandlingsstrategier via kliniske forsøg og real-life data.
- Ambitionen er samtidig at skabe et nationalt og interdiciplinært samarbejde, som kan spille sammen med den igangværende forskning i at afdække de underliggende mekanismer bag immunotox, samt hvordan vi får mere optimale metoder til håndtering af immunotox.
Det nationale ImmunTox Netværk vil desuden via videnskabelige workshops stimulere til et tættere samarbejde mellem de basale og kliniske forskere i Danmark, som arbejder med emnet. Desuden har netværket en ambition om at øge antallet af succesfulde fondsbevillinger til området samt antallet af forskningsprojekter.
Ny klassifikation skal skåne patienterne
Danmark har på mange måder været spydspids i anvendelsen af cirkulerende tumor-DNA (ctDNA) i blod til tidlig vurdering af behandlingseffekten hos patienter med udbredt kræft, i stedet for skanninger. Det nationale forskningscenter ctDNA har været toneangivende inden for specielt ctDNA-minimal residual disease-studier (MRD-studier) efter kurativ behandling og har sammen med den danske DMCG-struktur udgjort en unik platform for bredere studier. Det momentum ønsker netværket at bygge videre på.
Med den nye ctDNA-RECIST-klassifikation vil patienter formentligt kunne skånes for unødig behandling og få mulighed for tidligere skift til en mere virksom behandling.
Netværkets formål er blandt andet at etablere vidensdeling og samarbejde om kliniske studier samt at forberede og underbygge en kulturændring i onkologien. Herudover vil netværket have fokus på at sikre forankring i den næste generation af behandlingsansvarlige onkologer samt at forberede relevant og realistisk implementering. Et af målene er at sikre Danmark en ledende rolle i internationale studier på området.
”Implementering af ctDNA-RECIST kan medføre et paradigmeskifte i onkologien. Derfor ønsker netværket at være bannerfører for en aktiv strategi og en bred netværksdannelse blandt forskere og kommende brugere i klinikken,” lyder det på DCCC’s hjemmeside.
Netværket vil afholde netværksmøder, samarbejde om vidensdeling og projekter og afholde et internationalt symposium, samt forberede ansøgninger til videre støtte til netværksaktivitet og forskningsmidler. Initiativet modtager 200.000 kroner.