Skip to main content

 

- først med nyheder om medicin

Lungekræft

Forskere: Ny analyse er et overbevisende forsvar for periooperativ Opdivo

WCLC:  En analyse af CheckMate 77T og CheckMate 816-studierne peger på, at Opdivo (nivolumab) både før og efter operation (perioperativt) forlænger den hændelsesfri overlevelse (EFS) sammenlignet med kun neoadjuverende nivolumab plus kemoterapi ved operabel ikke-småcellet lungekræft (NSCLC). Sidstnævnte er ellers ny standard i Danmark.

WCLC

Skuffende OS-data fra TROPION-Lung01 sår tvivl om ADC’ernes potentiale inden for NSCLC

WCLC:  Det er skuffende, og vi bliver nok nødt til at skrue ned for forventningerne til antistoflægemiddelkonjugater (ADC) inden for behandlingen af ikke-småcellet lungekræft (NSCLC), siger overlæge Jon Lykkegaard Andersen efter at have set de endelige data for samlet overlevelse fra fase III-studiet TROPION-Lung01.

WCLC

NeoCOAST-2 åbner op for nye neoadjuverende strategier ved resektabel NSCLC

WCLC:  Tillæg af nye immuno-onkologiske (IO)-midler til immunterapi og kemoterapi i den neoadjuverende setting lader til at forbedre patologisk komplet respons (pCR) hos patienter med resektabel ikke-småcellet lungekræft (NSCLC) i stadie IIA-IIIB. Især tillæg af et antistoflægemiddelkonjugat (ADC) løfter pCR-raten, viser data fra fase II-studiet NeoCOAST-2.

WCLC

TKI-hæmmer demonstrerer potentiale på tværs af EGFR-PACC-mutationer

WCLC:  TKI-hæmmeren firmonertinib lader til at være en lovende behandling til patienter med metastatisk ikke-småcellet lungekræft (NSCLC) på tværs af EGFR-PACC-mutationer. Behandlingen viser lovende effekt i første-linje og demonstrerer CNS anti-tumoraktivitet.

WCLC

Nyt bispecifikt antistof overgår Keytruda med længder ved avanceret PD-L1-positiv NSCLC

WCLC:  Det nye bispecifikke antistof ivonescimab fordobler den progressionsfrie overlevelse (PFS) sammenlignet Keytruda (pembrolizumab) ved avanceret ikke-småcellet lungekræft (NSCLC) og et PD-1-udtryk på mindst 1 procent. Det er spændende resultater, der kan føre til ny praksis, hvis de bekræftes i en vestlig population, siger afdelingslæge Edyta Urbanska.

WCLC

Overlæge om opfølgningsdata fra MARIPOSA: Effekten er lovende – men toksiciteten er bekymrende

WCLC:  Rybrevant (amivantamab) plus Leclaza (lazertinib) løfter den progressionsfri overlevelse (PFS) signifikant ved behandlingsnaiv EGFR-muteret ikke-småcellet lungekræft (NSCLC) sammenlignet med standardbehandling med Tagrisso (osimertinib) – og ved længere follow-up ses fortsat en trend imod forbedret samlet overlevelse (OS). Det er lovende data, men mængden af bivirkninger er bekymrende, siger overlæge Lotte Holm Land.

WCLC

Tillæg af JAK-hæmmer kan måske forebygge resistens over for anti-PD1-terapi ved mNSCLC

WCLC:  Behandlingsnaive patienter med metastatisk ikke-småcellet lungekræft (mNSCLC) og PD-L1-udtryk ≥50 procent opnår bedre respons på førstelinjebehandlingen med Keytruda (pembrolizumab) ved tillæg af en JAK-hæmmer sammenlignet med historiske kontroller. Det antyder, at JAK-inhibering bidrager til at forebygge resistens over for anti-PD1-behandling

WCLC

ROS1-hæmmer fortsætter med at bevise sit værd

WCLC:  Behandling med ROS1 TKI-hæmmeren taletrectinib (DS-6051b) resulterer i høje og holdbare responsrater samt robust intrakraniel aktivitet hos patienter med ROS1-positiv ikke-småcellet lungekræft (NSCLC) – og har samtidig tolerable bivirkninger. 

WCLC

Kultur

BØGER: Forfatteren blev læge, og lægen blev forfatter. Annette Ellegaard pendulerer mellem identiteter og skriver om mord og dramaer i den medicinalbranche, vi alle er viklet ind i.

FILM: Den spanske mesterinstruktør, Pedro Almodóvar, har lavet en stilfuld og elegant film om aktiv dødshjælp. Desværre bliver den først rigtigt medrivende meget sent.

FILM: ’We Live in Time’ er et parforholds- og kræftdrama, der berører seeren, selvom spillefilmen sin barske historie til trods også minder om et glansbillede. Det er ikke en overbevisende skildring af et sygdomsforløb, men den egner sig til en omgang hyggesørgen med lommetørklæder og popcorn.

KULTUR-TEMPERATUR: Afdelingslæge og psykiatri-formand Jacob Isøe Klærke hylder komikeren Roberto Benigninis komedie ’Livet er Smukt’.  ”Det er en meget anderledes måde at gå til Holocaust og krig på sammenlignet med de fleste andre film om emnet,” siger han om filmen.

BØGER: Overlæge Thomas Maria Melchior ved Hjertemedicinsk afdeling ved Sjællands Universitetshospital har begået en passioneret og imponerende grundig bog om, hvordan udenlandske søsterordener var bag opbygning og modernisering af sygehusvæsenet i Danmark i 1800- og 1900-tallet og dermed bidrog til fundamentet for den velfærdsstat, vi har i dag. 

BØGER: ´Madregler´ er en handy indgang til en madkultur, der er bedre for både den enkelte borger og vores udsatte klode. Bøger som denne vil dog næppe gøre en stor forskel for dem, der i forvejen har få midler og lever usundt.

PODCAST: Mennesker, som er blevet ramt af en tumor i hjernen, beretter ofte om kognitive udfordringer og manglende forståelse for deres sygdom. Podcastserien ´Hjernetumorliv´ fra Hjernetumorforeningen er et modigt og vellykket forsøg på at give omgivelserne indblik i de mange udfordringer, som de alt for ofte usynlige patienter må kæmpe med hjemme, på arbejdsmarkedet og i forhold til det kommunale sundhedssystem.

KULTUR-TEMPERATUR: Cheflæge Martin Schultz havde ikke set den komme. Men han er via sin 15-årige datter blevet draget af computerspillet ’The Last of Us’, der viser en verden i smukt forfald.

TV: Miniserien ´Dør far i morgen?´ på TV2 Nord er en sjælden fin, vemodig og livsbekræftende fortalt skildring af alt det, som er vigtigst i den sidste tid i livet for den unge kræftsyge far Kristian, og hans kone og deres tre mindreårige børn. Hver dag kommer døden tættere på, men ingen ved, hvornår den indtræffer, og hvordan finder man så den udholdelige balance mellem håb og virkelighed? 

BØGER: Kvinders hårtab er en kompleks udfordring, som selv de dygtigste læger kæmper med. Alligevel bliver kvinders klager ofte ignoreret i sundhedsvæsnet, understreger forfatteren bag ny bog. Bogen udforsker de mange aspekter af kvinders hårtab, og bogens advarsler mod mirakelkure og nemme løsninger, der markedsføres bredt, er tiltrængte og overbevisende.