Skip to main content

 

- først med nyheder om medicin


“While the findings should be considered with caution due to the limitations of propensity score weighting, this cross-trial analysis provides compelling evidence supporting perioperative nivolumab as an effective treatment option for resectable NSCLC,” siger Tina Cascone, der her er fotograferet på ESMO ved en anden præsentation af Checkmate 77T.

Forskere: Ny analyse er et overbevisende forsvar for periooperativ Opdivo

WCLC:  En analyse af CheckMate 77T og CheckMate 816-studierne peger på, at Opdivo (nivolumab) både før og efter operation (perioperativt) forlænger den hændelsesfri overlevelse (EFS) sammenlignet med kun neoadjuverende nivolumab plus kemoterapi ved operabel ikke-småcellet lungekræft (NSCLC). Sidstnævnte er ellers ny standard i Danmark.

Det vakte begejstring, da behandlingen med neoadjuverende nivolumab og kemoterapi blev anbefalet af Medicinrådet til operabel NSCLC i november 2023.

”Anbefalingen af neoadjuverende immunterapi i kombination med kemoterapi betyder, at vi forhåbentlig kan tilbyde flere patienter kurativ behandling,” sagde overlæge Azza Khalil fra Kræftafdelingen på Aarhus Universitetshospital til Onkologisk Tidsskrift i forbindelse med rådets anbefaling.

Medicinrådets anbefaling var baseret på fase III-studiet CheckMate 816. 

I en ny analyse præsenteret under Presidential Symposium på verdenskongressen for lungekræft WCLC 2024 (abstract #PL02.08), sammenstilles behandlingsregimet i CheckMate 816 med regimet i fase III-studiet CheckMate 77T. Sidstnævnte har undersøgt neoadjuverende nivolumab i kombination med kemoterapi efterfulgt af adjuverende nivolumab.

Analysen har sammenstillet de to studier og vægtet, hvilket behandlingsregime giver størst risiko for tilbagefald – og om der er bestemte grupper af patienter, som synes at have effekt af det ene frem for det andet behandlingsregime.

Her peger analysen på, at behandlingsregimet fra CheckMate 77T har størst effekt målt på hændelsesfri overlevelse og risiko for tilbagefald.

Resultatet begejstrede forskerne bag:

“While the findings should be considered with caution due to the limitations of propensity score weighting, this cross-trial analysis provides compelling evidence supporting perioperative nivolumab as an effective treatment option for resectable NSCLC,” siger Tina Cascone i en pressetekst udsendt af WCLC.  

Hun er ph.d. og læge ved MD Anderson Cancer Center, University of Texas, og var en del af forskningsholdet bag CheckMate 77T.

Markant mindre risiko for tilbagefald

Analysen viste, at efter justering for forskelle i baselinekarakteristika ved brug af metoden ’inverse probability of treatment weighting’ (IPTW), så forbedrede perioperativ nivolumab signifikant EFS sammenlignet med bare neoadjuverende nivolumab plus kemoterapi. Hazard ratio (HR) for EFS i perioperativ-gruppen var 0,56 (95 % CI 0,35-0,90) i den vægtede ATT-analyse og 0,61 (95 % CI 0,39-0,97) i den vægtede ATE-analyse.

På tværs af vægtede og uvægtede analyser var perioperativ nivolumab forbundet med en cirka 40 procents reduktion i sygdomstilbagefald eller død sammenlignet med de patienter, der ikke fik adjuverende nivolumab.

Patrick Forde, læge og professor på Johns Hopkins University i Baltimore, USA, præsenterede analysen på kongressen, og udtalte sig efterfølgende optimistisk:

”In summary, this is exploratory so treat with caution! It makes me more enthusiastic to suggest adjuvant IO after neoadjuvant for eligible patients, especially patients who likely have a poorer outcome with neoadjuvant alone (PD-L1 negative & non-pCR). And of course many more studies are needed,” skriver Patrick Forde på det sociale medie X (Twitter). Han var ansvarlig investigator for CheckMate 816.

Effekt på tværs af undergrupper

I undergrupperne blev der observeret en EFS-fordel for perioperativ behandling hos patienter med PD-L1 <1 % (HR=0,51) og i stadie IB/II (HR=0,53). Derimod var forskellen mindre tydelig for patienter med PD-L1 ≥1 % (HR=0,86) og i sygdomsstadium III (HR=0,63).

Bivirkningerne af grad 3 til 4 forekom hyppigere i den neoadjuverende nivolumab-gruppe (35 procent) sammenlignet med den perioperative nivolumab-gruppe (27 procent), hvilket indikerer, at perioperativ behandling med nivolumab ikke kun forbedrer overlevelse, men også er veltolereret.

WCLC

Kultur

BØGER: Befolkningsundersøgelser viser, at fire-seks procent af befolkningen opfylder kriterierne for en ADHD- eller ADD-diagnose. For de fleste medfører diagnoserne udfordringer på mange områder: De udvikler oftere misbrug, begår kriminalitet, lider af psykisk sygdom og har dårligere uddannelse. Men for nogle kan ADHD/ADD også være en styrke og en fordel, skriver forfatter i ny bog.

BØGER: I sin vigtige, men missionerende debatbog ´Mæt af dage´, argumenterer forfatter og dokumentarfilmproducent Ebbe Preisler stærkt for menneskets ret til frit selv at kunne bestemme, hvornår livet ikke længere er værd at leve. Ebbe Preisler berører dog kun delvist de mange spørgsmål, der bør indgå i debatten om aktiv dødshjælp.

TV: Der er al mulig grund til at se den aktuelle, velformidlede og foruroligende dokumentar ´Tynd på sprøjte´. Den følger to unge kvinder, der bruger den populære vægttabsmedicin Wegovy, de har købt online, til kosmetiske formål. Dokumentaren sætter fokus på det voksende fænomen, hvor både kendte og ukendte deler deres succeshistorier om mirakuløse vægttab, som bliver fremstillet som vejen til et perfekt, Instagram-værdigt liv.

KULTUR-TEMPERATUR: Anette Ellegaard har tidligere arbejdet mange år som læge i psykiatrien. Under pseudonym skriver hun i dag krimier, hvor en læge har hovedrollen. Den seneste krimi er netop udkommet.

STREAMNING: Push er godt hverdagsdrama med gode skuespil og stærke karakterer i de ledende roller, men også parrene med alle deres herlige særheder er skønne at følge.

TEATER: Stykket ’Hold så kæft Lars!’ er et forsøg på at gøre os klogere på psykisk sygdom og skabe dialog om de forhold, man møder i samfundet og sygehusvæsenet som psykisk syg. Stykket er en komisk tragedie om en ung, selvmordstruet kvindes depression og hendes kærlighedsaffære med en mand, der bare gerne vil redde hende. Det lykkes ikke.

TV: DR Kontants undersøgelse af hvordan ikke-overvægtige danskere i stigende grad får udskrevet Wegovy rejser en række vigtige spørgsmål om ansvar, etik og sundhedsrisici, når såvel tykke som tynde og raske som syge kan lyve sig frem til en recept online – heriblandt også mennesker med anoreksi.

KULTUR-TEMPERATUR: Overlæge Kristoffer Marså har for nylig kaldt til debat om medmenneskelighed i sundhedsvæsenet efter at have opsagt sin overlægestilling. Han har også netop i en svær stund oplevet, hvordan et stykke klassisk strygermusik kan skabe samhørighed.

MUSIK: En undersøgelse fra Aarhus Universitet viser, at ældre mennesker er i stand til at huske musikstykker lige så godt som unge, fordi de ældres hjerner formår at kompensere for aldersrelaterede forandringer.

TV: DR satser i disse dage på oplysning og underholdning om demenssygdomme på alle platforme. Heriblandt også med en fuldstændig vidunderlig og inspirerende TV-serie om 17 mennesker med demens, der på kun otte uger skal synge sig frem til sammen at afholde stor koncert i DR’s koncertsal.