DSKO til Brostrøm: Stop den medicinske kræftbehandling i det private – for patienternes skyld

De kliniske onkologers selskab, DSKO, opfordrer Søren Brostrøm, direktør for Sundhedsstyrelsen, til at sætte en stopper for et samarbejde mellem private og offentlige hospitaler, hvor kvinder med metastatisk brystkræft betaler sig til behandling med Enhertu (trastuzumab deruxtecan, T-DXd), selvom kræftmidlet er blevet afvist af Medicinrådet. 

Forskning: Så empatiske er kommende onkologer

Et nyt studie fra Syddansk Universitet viser, at der er stor forskel på, hvor empatiske medicinstuderende er – alt efter, om de for eksempel vil være psykiater, onkolog eller kirurg. 

Fremskrivninger vækker bekymring: Langtidsoverlevere vil belaste de onkologiske afdelinger

Antallet af danskere, der lever med kræft, vil eksplodere i de kommende år, i takt med at incidensen stiger og dødeligheden falder. Det viser fremskrivninger, som professor Anders Green har udarbejdet til Onkologisk Tidsskrift. Det stigende antal kræftpatienter vil lægge yderligere pres på et i forvejen presset sundhedsvæsen.

Brandmænd har øget risiko for at få kræft

Arbejdet som brandmand øger med sikkerhed risikoen for to kræftformer, viser en ny videnskabelig udredning fra Verdenssundhedsorganisationen WHO’s kræftforskningsinstitut. Brandmænd bør få tildelt en arbejdsskadeerstatning, mener Kræftens Bekæmpelse.

Den danske kræftoverlevelse er gået i stå

Kræftoverlevelsen i Danmark er stagneret, viser en ny rapport. Udviklingen inden for lungekræft er den eneste undtagelse. Kræftens Bekæmpelse er bekymrede, mens DMCG-formand Michael Borre mener, at vi har nået et loft for overlevelse.

Social ulighed i kræft består trods forbedringer i overlevelse

Mennesker med en kort uddannelse har større risiko for at blive ramt af kræft end personer med en lang uddannelse. Og chancen for at være i live fem år efter kræft er markant mindre, hvis man ikke har anden uddannelse end en folkeskoleeksamen.

Ukrainske kræftpatienter kan være uvant med åbenhed om kræftsygdom

En anden kulturel baggrund og manglende tradition for åbenhed om alvorlig sygdom gør, at man som dansk kræftlæge skal træde varsomt i mødet med ukrainske patienter, fortæller ledende overlæge Stefan Starup Jeppesen ved Onkologisk Afdeling, Odense Universitetshospital.