Skip to main content

 

- først med nyheder om medicin


"Vi diskuterer altid med medicinalfirmaerne, om rabatten kan øges,” siger Øystein Flatebø, der er onkolog ved Aleris Kræftcenter i Norge. Foto: Aleris

Private klinikker: Medicinalfirmaer giver os rabat på ny, dyr kræftmedicin

To norske privatklinikker, der behandler kræft, står frem og fortæller, at de opnår rabatter på lægemidler fra medicinalvirksomhederne. Rabatterne gælder også for helt nye behandlinger, der endnu ikke er blevet behandlet i det norske Medicinråd.

Når patienter vælger at gå den private vej og købe eksempelvis kræftbehandling på privatklinikker, har antagelsen været, at det var en ekstremt bekostelig affære for både patienterne og for privatklinikkerne.

Det dog ikke nødvendigvis tilfældet. To norske kræftklinikker bekræfter nu, at de opnår rabatter på lægemidler på linje med offentlige hospitaler. 

Det skriver det norske medie Health Talk.

“Vi får rabatter på Tagrisso og Imfinzi (to nye behandlinger til lungekræft, red.) og diskuterer altid med medicinalfirmaerne, om rabatten kan øges. Udover det kan jeg ikke udtale mig om størrelsen af ​​rabatten,” siger Øystein Flatebø, der er onkolog ved Aleris Kræftcenter i Norge.

Der er tale om de to norske privatklinikker Aleris Kreftsenter og Kreftklinikken, som opnår rabat på blandt andet to nye lungekræftbehandlinger fra AstraZeneca. Listeprisen for Imfinzi 1,4 mio. norske kroner, mens prisen for Tagrisso (osimertinb) er 1,3 mio. norske kroner om året. Begge behandlinger er ofte langvarige. 

Lægemiddelvirksomhed bekræfter

AstraZeneca bekræfter også over for det norske medie, at de giver rabat på deres praksisændrende lungekræftmedicin til de to private kræftklinikker.

“På et generelt grundlag kan vi sige, at vi indgår fortrolige aftaler med private aktører på samme måde, som vi indgår aftaler med det offentlige. Det er derfor ikke sådan, at patienter, der går til det private, skal betale den maksimale AUP (apotekernes udsalgspris, red.) for vores medicin der,” siger Wenche Gorset Johnsrud, der er chef for Market Access and Governmental Affairs i AstraZeneca Norge.

Ifølge den norske onkolog på Kræftklinikken Marius Normann er det ikke kun AstraZeneca, men flere medicinalfirmaer, som den private klinik forhandler pris med. Han understreger samtidig, at klinikken generelt får en væsentligt mindre rabat end Sykehusinkjøp, der står for indkøb i det offentlige i Norge. 

Det hænder dog, at rabatterne er lige så gode som i det offentlige. Præcis hvor meget klinikken opnår i rabat, ønsker Marius Normann eller AstraZeneca ikke at oplyse til Health Talk.

 

Hvilke muligheder giver vi fremtidens patienter?

Hæmatologisk Tidsskrift bringer en række artikler på baggrund af webinaret "Når samfundet slår kassen i - Hvilke muligheder giver vi fremtidens patienter?", som Medicinske Tidsskrifter afholdt 21. maj 2024. På webinaret diskuterede en række politikere og eksperter, hvordan fremtidens sundhedsvæsen skal se ud i takt med, at der kommer flere private aktører.
 
Artikelserien dykker længere ned i diskussionen og sætter nye perspektiver på debatten.

Læs alle artiklerne her

Se eller gense webinaret her.

Fremtidens patientliv

Kultur

KULTUR-TEMPERATUR: Anette Ellegaard har tidligere arbejdet mange år som læge i psykiatrien. Under pseudonym skriver hun i dag krimier, hvor en læge har hovedrollen. Den seneste krimi er netop udkommet.

STREAMNING: Push er godt hverdagsdrama med gode skuespil og stærke karakterer i de ledende roller, men også parrene med alle deres herlige særheder er skønne at følge.

TEATER: Stykket ’Hold så kæft Lars!’ er et forsøg på at gøre os klogere på psykisk sygdom og skabe dialog om de forhold, man møder i samfundet og sygehusvæsenet som psykisk syg. Stykket er en komisk tragedie om en ung, selvmordstruet kvindes depression og hendes kærlighedsaffære med en mand, der bare gerne vil redde hende. Det lykkes ikke.

TV: DR Kontants undersøgelse af hvordan ikke-overvægtige danskere i stigende grad får udskrevet Wegovy rejser en række vigtige spørgsmål om ansvar, etik og sundhedsrisici, når såvel tykke som tynde og raske som syge kan lyve sig frem til en recept online – heriblandt også mennesker med anoreksi.

KULTUR-TEMPERATUR: Overlæge Kristoffer Marså har for nylig kaldt til debat om medmenneskelighed i sundhedsvæsenet efter at have opsagt sin overlægestilling. Han har også netop i en svær stund oplevet, hvordan et stykke klassisk strygermusik kan skabe samhørighed.

MUSIK: En undersøgelse fra Aarhus Universitet viser, at ældre mennesker er i stand til at huske musikstykker lige så godt som unge, fordi de ældres hjerner formår at kompensere for aldersrelaterede forandringer.

TV: DR satser i disse dage på oplysning og underholdning om demenssygdomme på alle platforme. Heriblandt også med en fuldstændig vidunderlig og inspirerende TV-serie om 17 mennesker med demens, der på kun otte uger skal synge sig frem til sammen at afholde stor koncert i DR’s koncertsal.

DOKUMENTAR: Anne-Grethe Bjarup Riis, skuespiller og filminstruktør, har skabt en række dybt personlige dokumentarprogrammer om sin søns kræftforløb med et klart formål: At give læger, skoler og andre fagfolk, der arbejder med alvorligt syge børn, konkrete værktøjer til at forbedre forholdene for børnene og deres familier. Serien er en nødvendig, men barsk opfordring til handling.

UDSTILLING: Tiderne mødes i Nikolaj Kunsthal i København, hvor Katrine Ærtebjerg fra 30. august er aktuel med udstillingen ’En sky er en pige er en dreng er en kat’, hvor hendes malerier udstilles sammen med værker af den danske kunster Ovartaci, der døde i 1985. Temaer - identitet, køn og eksistens - knytter de to kunstnere og forankrer den flydende identitet i historien.

KULTUR-TEMPERATUR: Troels Krarup Hansen, administrerende direktør for Steno Diabetes Center Aarhus, er ikke blot vældig glad for at lave musikquiz for kolleger og medarbejdere. Han har også tilbage i 1980’erne spillet keyboard i bandet Uh Babe, der vandt en andenplads i en aarhusiansk talentkonkurrence.