Skip to main content

 

- først med nyheder om medicin

Hæmatologi

Mødres brug af hormonprævention øger risikoen for leukæmi hos børn

Brug af hormonel prævention som p-piller og hormonspiral op til eller under graviditet er forbundet med en øget risiko for leukæmi hos børn. Sådan lyder konklusionen i et nyt skandinavisk studie, som viser, at den øgede risiko især gælder for ikke-lymfoid leukæmi.

Hæmatologiske kræft­patienter har langt bedre respons på eksperimentel medicin end onkologiske

Halvdelen af de kræftpatienter, som bliver behandlet med lægemidler, der aldrig tidligere har været afprøvet i mennesker, har effekt af den eksperimentelle medicin. Responsraterne er imidlertid primært drevet af de hæmatologiske kræftpatienter, som langt hyppigere end de onkologiske opnår både partielle og komplette respons, viser tal fra Rigshospitalets Fase 1-enhed.

Nu har hæmatologernes fase I-enhed i Odense endelig fået fysiske rammer

Frem til i dag har afprøvningen af eksperimentelle first-in-human-lægemidler på Hæmatologisk Afdeling X i Odense foregået side om side med anden protokolleret og konventionel terapi, men nu har fase 1-enheden endelig fået tildelt sine egne lokaler. Det er et vigtigt skridt i forhold til at tiltrække nye samarbejdspartnere og kunne tilbyde en bredere palet af nye behandlinger fremover, siger centrets leder.

Medicinrådsformand til lymfomlægerne: Hvorfor tog I ikke CAR-T-opgaven mere i egen hånd?

I stedet for at bruge krudtet på at kritisere Medicinrådets arbejde, kunne danske lymfomlæger med fordel have tænkt ud af boksen og brugt tid på at udvikle en national strategi for produktion af CAR-T-celleterapi uden om industrien. Det havde været en solid investering i patienterne og i en fremtid, hvor behandlingen bliver stadig mere individuel, siger Medicinrådsformand Steen Werner Hansen. Nogle læger kalder udmeldingen for ansvarsfralæggelse, andre kan godt følge tanken noget af vejen. 

Overlæge: Nu begynder tripletterne for alvor at vise deres potentiale mod AML

Ny triple-kombination demonstrerer lovende aktivitet hos nydiagnosticerede og tungt forbehandlede patienter med FLT3-ITD-muteret akut myeloid leukæmi (AML). Og toksiciteten er – i modsætning til tidligere tripletter – ikke afskrækkende. Det lover rigtig godt, vurderer Hans Beier Ommen.

Danske lymfompatienter går glip af nye behandlinger – der er ikke sket noget de seneste 20 år

Der er sket markante fremskridt inden for behandling af diffust storcellet B-cellelymfom (DLBCL) de senere år, men ingen af de nye behandlinger er kommet danske patienter til gode, da Medicinrådet gang på gang har meldt behandlingerne ned. Afslagene betyder, at patienterne i dag behandles, som de gjorde for 20 år siden. Det er frustrerende, og vi er bekymrede for behandlingskvaliteten lyder det fra flere fremstående lymfom-læger.

Lymfom-læger: Det gør ondt, at vi ikke kan tilbyde CAR-T-celleterapi i Danmark

CAR-T-celleterapi har vist imponerende responsrater hos patienter med tilbagefald efter diffust storcellet B-cellelymfom (DLBCL), og i landene omkring os har DLBCL-patienter fået adgang til disse behandlinger. Herhjemme har Medicinrådet afvist de cellulære terapier på stribe, og det betyder i praksis, at patienter mister livet. Det er en meget trist situation, lyder det fra flere fremstående lymfom-læger.  

Kultur

TV: TV 2’s ´Så længe vi danser´ forsøger at undersøge dansens helbredende potentiale for mennesker med Parkinsons. Selvom filmen har rørende øjeblikke, mangler den empati og nærvær, hvilket gør den mere til en skildring af andres ulykke end en engagerende film om dansens transformerende kraft.

UDSTILLING: Steno Museets nye udstilling 'Den Oversete Krop' sætter fokus på konsekvenserne af, at biologiske kvindekroppe i århundreder har været overset i medicinsk forskning. Blandt udstillingens mest markante installationer er verdens største strikkede moderkage af den australske kunstner Rebecca Vandyk-Hamilton.

UDSTILLING: Der begynder nu en digitalisering af effekter fra Dansk Sygeplejehistorisk Museum, så sygeplejerskernes historie kan følges online fra 2026.

KULTUR-TEMPERATUR: Trine Lind bruger ofte museer til at holde 1:1 møder, både med faglige og personlige relationer. ”Jeg har et årskort til SMK (Statens Museum for Kunst, red.), som ligger tæt på Rigshospitalet. Her tager jeg tit ned og har forskellige møder. Det er en god måde også at bruge et museum på,” fortæller hun.

UDSTILLING: I en kælder i Hillerød kan man få udvidet sin horisont, hvis man er interesseret i medicinens historie. Her bor nemlig Dansk Farmacihistorisk Samling, som siden 2015 har haft åbent for offentligheden hver tirsdag. Her kan interesserede se både tabletmaskiner og kigge på en flaske mumie-pulver, som var et stort nummer inden for folkemedicinen for omkring 200 år siden.

STREAMING: En ny dokumentar lader os følge en amerikansk tech-milliardærs forsøg på at bruge moderne medicinske teknologier til at undgå døden. Hans biologiske alder falder, og hans biohacking-projekt spreder sig lige nu til resten af verden, hvor millioner følger hans fysiske resultater, køber hans kostbare kosttilskud og deltager i hans Don’t Die-arrangementer.

STREAMING: Ny dokumentar berører seeren med en stærk fortælling om Superman-skuespilleren Christopher Reeve, der efter en rideulykke levede resten af sit liv i en kørestol på grund af en ryggradslammelse. ’Super/Man: The Christopher Reeve Story’  går i tårekanalerne, men er også en smule flyvsk.

BØGER: Farmaceut og ph.d. og tidligere forsker på Novo Nordisk Anette Sams forklarer i sin nye populærvidenskabelige bog, hvordan kroppen, hvis den aktiveres korrekt, selv kan producere og udnytte de stoffer, der ligger til grund for slankemedicin som Wegovy. Bogen er særligt relevant som supplement til behandling, men kan også være et alternativ til de dyre medicinske løsninger for personer med mindre alvorlige vægt- eller stofskifteproblemer.

BØGER: Overlæge og virusforsker Anders Fomsgaard fra Statens Serum Institut og adjungeret professor ved Syddansk Universitet (SDU) forsøger i en ny bog at vise mennesket bag lægen og forskeren. Men desværre undgår den ellers humoristiske virolog og prisbelønnede kommunikator at udforske de af fagets, pandemiens og livets store spørgsmål, som kunne have gjort hans selvportræt mere komplekst, nuanceret og interessant for andre.

BØGER: I ´Klarlund og Kandis på kur´ kombinerer professor Bente Klarlund og Kandis-forsanger Johnny Hansen videnskab og personlige erfaringer for at motivere til en sundere livsstil gennem små, holdbare ændringer. Bente Klarlund Pedersens inddragelse af den folkekære Johnny Hansen er godt fundet på.