Skip to main content

 

- først med nyheder om medicin

Hæmatologi

Hæmatologiske kræft­patienter har langt bedre respons på eksperimentel medicin end onkologiske

Halvdelen af de kræftpatienter, som bliver behandlet med lægemidler, der aldrig tidligere har været afprøvet i mennesker, har effekt af den eksperimentelle medicin. Responsraterne er imidlertid primært drevet af de hæmatologiske kræftpatienter, som langt hyppigere end de onkologiske opnår både partielle og komplette respons, viser tal fra Rigshospitalets Fase 1-enhed.

Nu har hæmatologernes fase I-enhed i Odense endelig fået fysiske rammer

Frem til i dag har afprøvningen af eksperimentelle first-in-human-lægemidler på Hæmatologisk Afdeling X i Odense foregået side om side med anden protokolleret og konventionel terapi, men nu har fase 1-enheden endelig fået tildelt sine egne lokaler. Det er et vigtigt skridt i forhold til at tiltrække nye samarbejdspartnere og kunne tilbyde en bredere palet af nye behandlinger fremover, siger centrets leder.

Medicinrådsformand til lymfomlægerne: Hvorfor tog I ikke CAR-T-opgaven mere i egen hånd?

I stedet for at bruge krudtet på at kritisere Medicinrådets arbejde, kunne danske lymfomlæger med fordel have tænkt ud af boksen og brugt tid på at udvikle en national strategi for produktion af CAR-T-celleterapi uden om industrien. Det havde været en solid investering i patienterne og i en fremtid, hvor behandlingen bliver stadig mere individuel, siger Medicinrådsformand Steen Werner Hansen. Nogle læger kalder udmeldingen for ansvarsfralæggelse, andre kan godt følge tanken noget af vejen. 

Overlæge: Nu begynder tripletterne for alvor at vise deres potentiale mod AML

Ny triple-kombination demonstrerer lovende aktivitet hos nydiagnosticerede og tungt forbehandlede patienter med FLT3-ITD-muteret akut myeloid leukæmi (AML). Og toksiciteten er – i modsætning til tidligere tripletter – ikke afskrækkende. Det lover rigtig godt, vurderer Hans Beier Ommen.

Danske lymfompatienter går glip af nye behandlinger – der er ikke sket noget de seneste 20 år

Der er sket markante fremskridt inden for behandling af diffust storcellet B-cellelymfom (DLBCL) de senere år, men ingen af de nye behandlinger er kommet danske patienter til gode, da Medicinrådet gang på gang har meldt behandlingerne ned. Afslagene betyder, at patienterne i dag behandles, som de gjorde for 20 år siden. Det er frustrerende, og vi er bekymrede for behandlingskvaliteten lyder det fra flere fremstående lymfom-læger.

Lymfom-læger: Det gør ondt, at vi ikke kan tilbyde CAR-T-celleterapi i Danmark

CAR-T-celleterapi har vist imponerende responsrater hos patienter med tilbagefald efter diffust storcellet B-cellelymfom (DLBCL), og i landene omkring os har DLBCL-patienter fået adgang til disse behandlinger. Herhjemme har Medicinrådet afvist de cellulære terapier på stribe, og det betyder i praksis, at patienter mister livet. Det er en meget trist situation, lyder det fra flere fremstående lymfom-læger.  

Patienter med IBD har forhøjet risiko for at udvikle lymfekræft

Patienter med inflammatoriske tarmsygdomme (IBD) har øget risiko for at få lymfekræft, og risikoen har været stigende i udvalgte patientgrupper de senere år. Ny forskning peger på, at risikoen både kan være relateret til sygdommen og til den medicinske behandling af IBD.

Kultur

BØGER: Forfatteren blev læge, og lægen blev forfatter. Annette Ellegaard pendulerer mellem identiteter og skriver om mord og dramaer i den medicinalbranche, vi alle er viklet ind i.

FILM: Den spanske mesterinstruktør, Pedro Almodóvar, har lavet en stilfuld og elegant film om aktiv dødshjælp. Desværre bliver den først rigtigt medrivende meget sent.

FILM: ’We Live in Time’ er et parforholds- og kræftdrama, der berører seeren, selvom spillefilmen sin barske historie til trods også minder om et glansbillede. Det er ikke en overbevisende skildring af et sygdomsforløb, men den egner sig til en omgang hyggesørgen med lommetørklæder og popcorn.

KULTUR-TEMPERATUR: Afdelingslæge og psykiatri-formand Jacob Isøe Klærke hylder komikeren Roberto Benigninis komedie ’Livet er Smukt’.  ”Det er en meget anderledes måde at gå til Holocaust og krig på sammenlignet med de fleste andre film om emnet,” siger han om filmen.

BØGER: Overlæge Thomas Maria Melchior ved Hjertemedicinsk afdeling ved Sjællands Universitetshospital har begået en passioneret og imponerende grundig bog om, hvordan udenlandske søsterordener var bag opbygning og modernisering af sygehusvæsenet i Danmark i 1800- og 1900-tallet og dermed bidrog til fundamentet for den velfærdsstat, vi har i dag. 

BØGER: ´Madregler´ er en handy indgang til en madkultur, der er bedre for både den enkelte borger og vores udsatte klode. Bøger som denne vil dog næppe gøre en stor forskel for dem, der i forvejen har få midler og lever usundt.

PODCAST: Mennesker, som er blevet ramt af en tumor i hjernen, beretter ofte om kognitive udfordringer og manglende forståelse for deres sygdom. Podcastserien ´Hjernetumorliv´ fra Hjernetumorforeningen er et modigt og vellykket forsøg på at give omgivelserne indblik i de mange udfordringer, som de alt for ofte usynlige patienter må kæmpe med hjemme, på arbejdsmarkedet og i forhold til det kommunale sundhedssystem.

KULTUR-TEMPERATUR: Cheflæge Martin Schultz havde ikke set den komme. Men han er via sin 15-årige datter blevet draget af computerspillet ’The Last of Us’, der viser en verden i smukt forfald.

TV: Miniserien ´Dør far i morgen?´ på TV2 Nord er en sjælden fin, vemodig og livsbekræftende fortalt skildring af alt det, som er vigtigst i den sidste tid i livet for den unge kræftsyge far Kristian, og hans kone og deres tre mindreårige børn. Hver dag kommer døden tættere på, men ingen ved, hvornår den indtræffer, og hvordan finder man så den udholdelige balance mellem håb og virkelighed? 

BØGER: Kvinders hårtab er en kompleks udfordring, som selv de dygtigste læger kæmper med. Alligevel bliver kvinders klager ofte ignoreret i sundhedsvæsnet, understreger forfatteren bag ny bog. Bogen udforsker de mange aspekter af kvinders hårtab, og bogens advarsler mod mirakelkure og nemme løsninger, der markedsføres bredt, er tiltrængte og overbevisende.