EMA anbefaler adjuverende Kisqali mod tidlig HR+/HER2-brystkræft
Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA) anbefaler en markedsføringstilladelse til Kisqali (ribociclib) som adjuverende behandling af tidlig HR+/HER2-brystkræft. Behandlingen har nemlig vist sig i kombination med endokrin behandling at reducere risikoen for, at kræften vender tilbage.
Anbefalingen er udstedt af Udvalget for Lægemidler til Mennesker, CHMP, under EMA og gælder voksne personer med hormonreceptor-positiv/human epidermal vækstfaktorreceptor 2-negativ (HR+/HER2-) tidlig brystkræft med høj risiko for tilbagefald, inklusive dem med negativ lymfeknudestatus.
Anbefalingen fra CHMP er baseret på data fra fase III-studiet NATALEE, som blev publiceret i The New England Journal of Medicine i marts 2024. I studiet reducerede Kisqali plus endokrin behandling risikoen for kræfttilbagefald med 25 procent hos patienter med stadie II og III HR+/HER2- tidlig brystkræft (HR=0,749; 95 procent CI: 0,628, 0,892; P=0,0006) sammenlignet med endokrin behandling alene. Samtidig sås en konsekvent, klinisk meningsfuld fordel i invasiv sygdomsfri overlevelse (iDFS) på tværs af særligt forudbestemte undergrupper.
Data fra studiet viste også, at Kisqali ved en dosis på 400 mg var veltolereret af patienterne, og at bivirkningerne hovedsageligt var milde.
Cirka 1 ud af 8 kvinder i Danmark bliver diagnosticeret med brystkræft, inden de fylder 80 år, og det er den mest almindelige kræftdiagnose i Europa. HR+/HER2-brystkræft udgør cirka 75 procent af alle brystkræfttilfælde i Danmark. Om året vil cirka 1.000 personer i Danmark med tidlig brystkræft principielt opfylde kriterierne for behandling med Kisqali. De patienter har i dag en betydelig risiko for senere at få tilbagefald, ofte i form af uhelbredelig brystkræft med spredning – på trods af den nuværende forebyggende behandling, de tilbydes.
Det er nu op til Europa-Kommissionen at træffe den endelige beslutning om markedsføringstilladelse til Kisqali.