Skip to main content

 

- først med nyheder om medicin

Nyt makkerpar i spidsen for Medicinrådet

Danske Regioners bestyrelse har torsdag udpeget cheflæge ved Aalborg Universitetshospital Birgitte Klindt Poulsen som ny forperson for Medicinrådet fra 1. februar 2025. Samtidig bliver vice- og centerdirektør ved Rigshospitalet Jannick Brennum ny næstforperson.

Birgitte Klindt Poulsen, 55, overtager posten efter Jørgen Schøler Kristensen, 69, da hans periode efter otte år på posten udløber 1. februar. Og vicedirektør og centerdirektør for Center for Kræft og Organsygdomme på Rigshospitalet Jannick Brennum, 64, overtager Birgitte Klindt Poulsens nuværende post som næstforperson. Jannick Brennum har i knap to år også været formand for den regionale lægemiddelkomité i Region Hovedstaden.

Jørgen Schøler Kristensen har stået i spidsen for Medicinrådet siden dets begyndelse i 2017, hvor det blev rådets opgave at foretage vurderingen af nye lægemidlers værdi og beslutte, om det pågældende lægemiddel skal anbefales som standardbehandling på landets hospitaler. Han delte frem til frem til januar i år formandsposten med Steen Werner Hansen.

Formand for Danske Regioner, Anders Kühnau siger i en pressemeddelelse:

"Jørgen Schøler Kristensen har leveret et stort bidrag til det danske sundhedsvæsen og brugen og prioriteringen af sygehusmedicin. Vi vil i Danske Regioner gerne takke ham for hans mangeårige arbejde og flotte indsats. Samtidig glæder vi os over, at Birgitte Klindt Poulsen har takket ja til posten som forperson. Jeg er overbevist om, at hun er den rette til at videreføre det vigtige arbejde i Medicinrådet."

Birgitte Klindt Poulsen er cheflæge i Klinisk Farmakologi Enhed på Aalborg Universitetshospital og har siddet i Medicinrådet siden 2017 og været næstforperson siden januar 2024. Før Medicinrådet var hun medlem af Rådet for Anvendelse af Dyr Sygehusmedicin (RADS) fra 2009 til 2016.

"Jeg er både stolt, ydmyg og spændt over at få lov til at overtage forpersonsposten," siger den kommende forperson og fortsætter: "Stolt fordi Medicinrådet har en vigtig opgave at løfte, ydmyg fordi Jørgen har gjort det virkelig godt, og det er store fodspor at følge og spændt, da der venter nogle udfordrende opgaver med blandt andet implementering af EU HTA-forordningen, rådgivning af læger i almen praksis og bedre opfølgning på vores anbefalinger."

Hun siger, at hun er glad for, at Jannick Brennum har sagt ja til at blive næstforperson, og at hun glæder sig til samarbejdet.

"Herudover er jeg jo omgivet af kloge og velovervejede personer i Rådet, et stærkt og kompetent sekretariat og de mange fagudvalg med nogle af landets førende eksperter indenfor deres områder; så jeg ser frem til at løse opgaven sammen med dem," siger Birgitte Klindt Poulsen.

Jannick Brennum er ikke medlem af Medicinrådet endnu, som Birgitte Klindt Poulsen var, da hun blev næstforperson. De øvrige medlemmer er udpeget af de enkelte regioner, regionerne i fællesskab, Lægevidenskabelige Selskaber (LVS), Danske Patienter eller rådet selv. Danske Regioner udpeger kun forperson og næstforperson.

Jannick Brennum glæder sig også til opgaven og siger, at han er "beæret":

"Uafhængig, faglig prioritering er mere afgørende end nogensinde i en tid, hvor vi i sundhedsvæsenet skal sikre et ordentligt tilbud til alle, altså lighed i sundhed. Det kræver naturligvis først og fremmest, at vi sikrer, at de behandlinger, vi tilbyder vores patienter, er effektive med et fornuftigt forhold mellem sandsynligheden for effekt og risikoen for bivirkninger og komplikationer. Men det kræver også, at vi sikrer en fornuftig sammenhæng mellem forventet effekt og omkostningsniveau, så vi er med til at sikre mest mulig sundhed for de ressourcer, skatteborgerne stiller til rådighed for sundhedsvæsnet," siger han.

 

Om Birgitte Klindt Poulsen

  • Læge fra Aarhus Universitet 
  • Speciallæge i klinisk farmakologi
  • Cheflæge i Klinisk Farmakologisk Enhed på Aalborg Universitetshospital og klinisk lektor på det Sundhedsvidenskabelige Fakultet på Aalborg Universitet
  • Medlem af RADS fra 2009 til 2016
  • Medlem af Medicinrådet siden 2016
  • Næstforperson i Medicinrådet siden januar 2024

Om Jannick Brennum

  • Cand.med., dr.med.
  • Speciallæge i neurokirurgi
  • Master of Health Management, Copenhagen Business School
  • Vice- og centerdirektør ved Rigshospitalet
  • Formand for lægemiddelkomiteen i Region Hovedstaden

Kultur

BØGER: Traumet har kæmpet sig frem i rampelyset. Men selvom vi derfor tror, at vi ved, hvad vi taler om, når vi taler om traumer, så gør vi det ikke. Det mener lektor i psykologi, Karen-Inge Karstoft, der blandt andet vil have os til at forstå, at vi ofte overvurderer omfanget af psykiske reaktioner hos dem, der oplever potentielt traumatiske begivenheder.

BØGER: Forfatteren blev læge, og lægen blev forfatter. Annette Ellegaard pendulerer mellem identiteter og skriver om mord og dramaer i den medicinalbranche, vi alle er viklet ind i.

FILM: Den spanske mesterinstruktør, Pedro Almodóvar, har lavet en stilfuld og elegant film om aktiv dødshjælp. Desværre bliver den først rigtigt medrivende meget sent.

FILM: ’We Live in Time’ er et parforholds- og kræftdrama, der berører seeren, selvom spillefilmen sin barske historie til trods også minder om et glansbillede. Det er ikke en overbevisende skildring af et sygdomsforløb, men den egner sig til en omgang hyggesørgen med lommetørklæder og popcorn.

KULTUR-TEMPERATUR: Afdelingslæge og psykiatri-formand Jacob Isøe Klærke hylder komikeren Roberto Benigninis komedie ’Livet er Smukt’.  ”Det er en meget anderledes måde at gå til Holocaust og krig på sammenlignet med de fleste andre film om emnet,” siger han om filmen.

BØGER: Overlæge Thomas Maria Melchior ved Hjertemedicinsk afdeling ved Sjællands Universitetshospital har begået en passioneret og imponerende grundig bog om, hvordan udenlandske søsterordener var bag opbygning og modernisering af sygehusvæsenet i Danmark i 1800- og 1900-tallet og dermed bidrog til fundamentet for den velfærdsstat, vi har i dag. 

BØGER: ´Madregler´ er en handy indgang til en madkultur, der er bedre for både den enkelte borger og vores udsatte klode. Bøger som denne vil dog næppe gøre en stor forskel for dem, der i forvejen har få midler og lever usundt.

PODCAST: Mennesker, som er blevet ramt af en tumor i hjernen, beretter ofte om kognitive udfordringer og manglende forståelse for deres sygdom. Podcastserien ´Hjernetumorliv´ fra Hjernetumorforeningen er et modigt og vellykket forsøg på at give omgivelserne indblik i de mange udfordringer, som de alt for ofte usynlige patienter må kæmpe med hjemme, på arbejdsmarkedet og i forhold til det kommunale sundhedssystem.

KULTUR-TEMPERATUR: Cheflæge Martin Schultz havde ikke set den komme. Men han er via sin 15-årige datter blevet draget af computerspillet ’The Last of Us’, der viser en verden i smukt forfald.

TV: Miniserien ´Dør far i morgen?´ på TV2 Nord er en sjælden fin, vemodig og livsbekræftende fortalt skildring af alt det, som er vigtigst i den sidste tid i livet for den unge kræftsyge far Kristian, og hans kone og deres tre mindreårige børn. Hver dag kommer døden tættere på, men ingen ved, hvornår den indtræffer, og hvordan finder man så den udholdelige balance mellem håb og virkelighed?