Skip to main content

 

- først med nyheder om medicin

Sundhedsforsikringer bevæger sig ind på ubetrådt land

En helt ny forsikringstype, som dækker kræftsygdomme, har set dagens lys, og det sætter spørgsmålstegn ved, hvor grænsen går mellem private sundhedsforsikringer og det offentlige sundhedssystem. 

Fra årsskiftet blev en helt ny forsikringstype mulig for en lang række danskere. Det skete, da Dansk Sundhedsforsikring lancerede deres en sundhedsforsikring – Cancer Care –, der dækker supplerende undersøgelser og yder støtte i tilfælde af en kræftdiagnose. 

Ingen andre danske forsikringsselskaber har et lignende tilbud, da sundhedsforsikringer typisk er blevet anset som værende supplerende ydelser til det offentlige sundhedssystem. Med den nyere forsikring træder forsikringsbranchen ind på et hidtil ubetrådt område, og et nyt nybrud kan være på vej.

Ifølge Mie Rasbech, der er chefkonsulent for Sundhed og Velfærd i Brancheforeningen for Forsikrings- og Pensionsselskaber, har sundhedsforsikringer primært en supplerende rolle til det offentlige, men det kan ændre sig, lyder det.

“Oprindeligt er sundhedsforsikringerne en forebyggende eller supplerende indsats, som skal forhindre, at folk taber deres erhvervsevne eller tilknytning til arbejdsmarkedet og i stedet bistå og nedsætte sygefraværet,” siger hun og fortsætter:

Mie Rasbech

“Men når efterspørgslen stiger på ydelser, der traditionelt har ligget i det offentlige som eksempelvis online lægehjælp eller hurtig adgang til psykiatrien, så følger forsikringsselskaberne med.”

Gråzonen bliver større

Hidtil har forsikringsselskaber primært bistået kunder med supplerende og selvbetalte ydelser som kiropraktor, fysioterapi og psykologhjælp – og dermed ladet de alvorlige sygdomme ligge hos det offentlige sundhedssystem. Også psykiatriske sygdomme har typisk ligget i det offentlige.

I de seneste år har flere forsikringsselskaber dog udvidet porteføljen af tilbud og ordninger, som hos flere i dag også inkluderer adgang til online lægehjælp, hjælp til mentale problemer og dækning af børns sygdom. Og det kan være en gråzone, der bliver større med tiden.

“Det er jo tilbud, som allerede findes i det offentlige, men hvor der kan være lange ventetider eksempelvis i psykiatrien, som kan afholde folk fra arbejdsmarkedet, og der vælger flere selskaber at tilbyde en række ordninger, der på sin vis allerede findes i det offentlige,” siger Mie Rasbech.

Private sundhedsforsikringer er ikke reguleret systematisk som eksempelvis arbejdsmarkedspensioner, hvor der er en klar rollefordeling mellem det private og det offentlige. I stedet er det et friere marked, hvor der dog er sat grænser for, hvor stor en procentdel af pensionsbidraget, der må gå til forsikringer. 

Ønsker man en klarere sondring, er det ifølge Mie Rasbech i høj grad et politisk spørgsmål, hvordan private sundhedsforsikringer skal hænge sammen med det offentlige sundhedssystem, og hvilke opgaver der skal ligge hvor.

Ikke kræft og alvorlige sygdomme

I dag dikterer kundernes efterspørgsel i høj grad, hvilke ordninger og dækninger forsikringsselskaberne tilbyder, men der er også grænser, lyder det fra Mie Rasbech. Eksempelvis er alvorlige sygdomme og kræftbehandling en opgave for det offentlige sundhedssystem. 

“Vi har verdens bedste kræftbehandling i Danmark med højtspecialiserede funktioner, og derfor er det ikke et område, hvor der er stor efterspørgsel. Når det er sagt, så tilbyder flere ordninger tovholder-funktioner, fordi sundhedsvæsenet er komplekst, og det kan være udfordrende, hvis man ikke rammer den rigtige hylde eller fejler flere ting,” siger Mie Rasbech.

Hun forklarer samtidig, at mange af de større forsikringsselskaber bruger “utroligt mange ressourcer” på tovholder-funktioner, der understøtter og hjælper forsikringstageren med at navigere i det offentlige system. 

Strukturændringer i fremtiden

Fremtiden kan dog se anderledes ud i takt med, at flere og flere får en sundhedsforsikring og forventningerne dermed også stiger – samtidig med at det offentlige sundhedssystem er præget af lange ventelister.

“Vi kan mærke, at når der mangler ilt i det offentlige, så springer der nye muligheder frem, fordi der er efterspørgsel på det i det private, når det offentlige har svært ved at følge med, og det kan skabe nogle strukturændringer,” siger Mie Rasbech og fortsætter:

“Vi er der for det arbejdende folk og ønsker at sikre, at de ikke taber erhvervsevne eller tilknytning til arbejdsmarkedet, men vi kommer ikke til at løse udfordringerne i sundhedsvæsenet, fordi vi ikke er et sundhedsvæsen.”

Der har aldrig været så mange danskere med en sundhedsforsikring som i dag, hvor 2,9 mio. danskere har tegnet forsikringen, viser de nyeste tal fra juni 2024.

Kultur

STREAMING: Ingen løgn er for stor til, at hovedpersonen i TV-serien ´Skruk´ ikke straks kaster sig hovedkulds ud i den, hvis den kan give et par hurtige point. Det er både morsomt og tragikomisk.

BØGER: Heldigvis er det aldrig for sent at forbedre et rodet og forsømt mikrobiom. Kvaliteten af vores måltider er afgørende for, om vi har en sund tarmflora, eller om vi kæmper med konsekvenserne af en svækket. Det forklarer professor Oluf Borbye Pedersen i sin nye bog, hvor han viser, hvordan man kan styrke både mikrobiomet og helbredet gennem nye og lækre grøntsager og frugter.

KULTUR-TEMPERATUR: Mads Duedahl fra Region Nordjylland hylder sort krimikomedie fra 2000. Den slår alle andre danske film, mener sundhedspolitikeren, der også har været kulturrådmand og i det hele taget elsker kultur.

TV: Mini-dokumentarserien ´Læger til salg´ er underholdende og provokerende og rejser vigtige spørgsmål om etik og påstået magtmisbrug, bestikkelse og korruption samt en muligvis truet patientsikkerhed. Men roder sig desværre også ud i unuancerede og utilstrækkeligt dokumenterede generaliseringer.

BØGER: Ib Michael fortæller i sin nye, velskrevne og personlige bog ´På den anden side af solskinnet´ om sin rejse gennem sygdom og rehabilitering. Han beskriver de udfordringer, der opstår, når hjernen, sindet og kroppen ændres efter en blodprop. Bogen skildrer en kamp, som har dannet rammen om forfatterens taknemmelige og poetiske refleksioner over livet, døden, rejser, venskaber, naturen og sin kones frodige have.

TV: I TV2-dokumentaren ´Bøgholts misbrugte børn´ står daværende pædagoger og 16 nu voksne børn frem og fortæller om, hvordan de har været udsat for 7 pædagogers vanrøgt, voldelige overfald, grooming, forførelse og voldtægter på det ellers dengang så anerkendte behandlingshjem. Og om hvordan ledelsen angiveligt ignorerede deres klager.

UDSTILLING: Nikolaj Kunsthal i København huser lige nu en broget kunstudstilling, der er skiftevis seksuelt eksplicit, underfundig og overtydelig. Mange slags skæbner og perspektiver bliver berørt – og oftest med succes.

KULTUR-TEMPERATUR: Yousif Subhi er en internationalt anerkendt dansk øjenlæge, der lige har holdt et af hovedforedragene på øjenkongressen EURETINA i Barcelona. Derhjemme er han og hans hustru dybt uenige om akavede komedier som ’Klovn’ og ’The Office’. Hun hader dem – han synes, de er modige og lidt provokerende.

BØGER: Forfatter med sen diagnosticeret ADHD drømte om at kunne åbne et usynligt låg til sin hjerne, så andre kunne forstå hende bedre. Derfor har hun nu skrevet en vellykket bog, som åbner låget til ti meget forskellige kvinders verden med ADHD – til skammen, skylden, forkertheden og de små eller større detaljer, som man sjældent fortæller andre og måske endda ikke selv forstår.

BØGER: Befolkningsundersøgelser viser, at fire-seks procent af befolkningen opfylder kriterierne for en ADHD- eller ADD-diagnose. For de fleste medfører diagnoserne udfordringer på mange områder: De udvikler oftere misbrug, begår kriminalitet, lider af psykisk sygdom og har dårligere uddannelse. Men for nogle kan ADHD/ADD også være en styrke og en fordel, skriver forfatter i ny bog.