Skip to main content

 

- først med nyheder om medicin

Sundhedsforsikringer bevæger sig ind på ubetrådt land

En helt ny forsikringstype, som dækker kræftsygdomme, har set dagens lys, og det sætter spørgsmålstegn ved, hvor grænsen går mellem private sundhedsforsikringer og det offentlige sundhedssystem. 

Fra årsskiftet blev en helt ny forsikringstype mulig for en lang række danskere. Det skete, da Dansk Sundhedsforsikring lancerede deres en sundhedsforsikring – Cancer Care –, der dækker supplerende undersøgelser og yder støtte i tilfælde af en kræftdiagnose. 

Ingen andre danske forsikringsselskaber har et lignende tilbud, da sundhedsforsikringer typisk er blevet anset som værende supplerende ydelser til det offentlige sundhedssystem. Med den nyere forsikring træder forsikringsbranchen ind på et hidtil ubetrådt område, og et nyt nybrud kan være på vej.

Ifølge Mie Rasbech, der er chefkonsulent for Sundhed og Velfærd i Brancheforeningen for Forsikrings- og Pensionsselskaber, har sundhedsforsikringer primært en supplerende rolle til det offentlige, men det kan ændre sig, lyder det.

“Oprindeligt er sundhedsforsikringerne en forebyggende eller supplerende indsats, som skal forhindre, at folk taber deres erhvervsevne eller tilknytning til arbejdsmarkedet og i stedet bistå og nedsætte sygefraværet,” siger hun og fortsætter:

Mie Rasbech

“Men når efterspørgslen stiger på ydelser, der traditionelt har ligget i det offentlige som eksempelvis online lægehjælp eller hurtig adgang til psykiatrien, så følger forsikringsselskaberne med.”

Gråzonen bliver større

Hidtil har forsikringsselskaber primært bistået kunder med supplerende og selvbetalte ydelser som kiropraktor, fysioterapi og psykologhjælp – og dermed ladet de alvorlige sygdomme ligge hos det offentlige sundhedssystem. Også psykiatriske sygdomme har typisk ligget i det offentlige.

I de seneste år har flere forsikringsselskaber dog udvidet porteføljen af tilbud og ordninger, som hos flere i dag også inkluderer adgang til online lægehjælp, hjælp til mentale problemer og dækning af børns sygdom. Og det kan være en gråzone, der bliver større med tiden.

“Det er jo tilbud, som allerede findes i det offentlige, men hvor der kan være lange ventetider eksempelvis i psykiatrien, som kan afholde folk fra arbejdsmarkedet, og der vælger flere selskaber at tilbyde en række ordninger, der på sin vis allerede findes i det offentlige,” siger Mie Rasbech.

Private sundhedsforsikringer er ikke reguleret systematisk som eksempelvis arbejdsmarkedspensioner, hvor der er en klar rollefordeling mellem det private og det offentlige. I stedet er det et friere marked, hvor der dog er sat grænser for, hvor stor en procentdel af pensionsbidraget, der må gå til forsikringer. 

Ønsker man en klarere sondring, er det ifølge Mie Rasbech i høj grad et politisk spørgsmål, hvordan private sundhedsforsikringer skal hænge sammen med det offentlige sundhedssystem, og hvilke opgaver der skal ligge hvor.

Ikke kræft og alvorlige sygdomme

I dag dikterer kundernes efterspørgsel i høj grad, hvilke ordninger og dækninger forsikringsselskaberne tilbyder, men der er også grænser, lyder det fra Mie Rasbech. Eksempelvis er alvorlige sygdomme og kræftbehandling en opgave for det offentlige sundhedssystem. 

“Vi har verdens bedste kræftbehandling i Danmark med højtspecialiserede funktioner, og derfor er det ikke et område, hvor der er stor efterspørgsel. Når det er sagt, så tilbyder flere ordninger tovholder-funktioner, fordi sundhedsvæsenet er komplekst, og det kan være udfordrende, hvis man ikke rammer den rigtige hylde eller fejler flere ting,” siger Mie Rasbech.

Hun forklarer samtidig, at mange af de større forsikringsselskaber bruger “utroligt mange ressourcer” på tovholder-funktioner, der understøtter og hjælper forsikringstageren med at navigere i det offentlige system. 

Strukturændringer i fremtiden

Fremtiden kan dog se anderledes ud i takt med, at flere og flere får en sundhedsforsikring og forventningerne dermed også stiger – samtidig med at det offentlige sundhedssystem er præget af lange ventelister.

“Vi kan mærke, at når der mangler ilt i det offentlige, så springer der nye muligheder frem, fordi der er efterspørgsel på det i det private, når det offentlige har svært ved at følge med, og det kan skabe nogle strukturændringer,” siger Mie Rasbech og fortsætter:

“Vi er der for det arbejdende folk og ønsker at sikre, at de ikke taber erhvervsevne eller tilknytning til arbejdsmarkedet, men vi kommer ikke til at løse udfordringerne i sundhedsvæsenet, fordi vi ikke er et sundhedsvæsen.”

Der har aldrig været så mange danskere med en sundhedsforsikring som i dag, hvor 2,9 mio. danskere har tegnet forsikringen, viser de nyeste tal fra juni 2024.

Kultur

BØGER: Traumet har kæmpet sig frem i rampelyset. Men selvom vi derfor tror, at vi ved, hvad vi taler om, når vi taler om traumer, så gør vi det ikke. Det mener lektor i psykologi, Karen-Inge Karstoft, der blandt andet vil have os til at forstå, at vi ofte overvurderer omfanget af psykiske reaktioner hos dem, der oplever potentielt traumatiske begivenheder.

BØGER: Forfatteren blev læge, og lægen blev forfatter. Annette Ellegaard pendulerer mellem identiteter og skriver om mord og dramaer i den medicinalbranche, vi alle er viklet ind i.

FILM: Den spanske mesterinstruktør, Pedro Almodóvar, har lavet en stilfuld og elegant film om aktiv dødshjælp. Desværre bliver den først rigtigt medrivende meget sent.

FILM: ’We Live in Time’ er et parforholds- og kræftdrama, der berører seeren, selvom spillefilmen sin barske historie til trods også minder om et glansbillede. Det er ikke en overbevisende skildring af et sygdomsforløb, men den egner sig til en omgang hyggesørgen med lommetørklæder og popcorn.

KULTUR-TEMPERATUR: Afdelingslæge og psykiatri-formand Jacob Isøe Klærke hylder komikeren Roberto Benigninis komedie ’Livet er Smukt’.  ”Det er en meget anderledes måde at gå til Holocaust og krig på sammenlignet med de fleste andre film om emnet,” siger han om filmen.

BØGER: Overlæge Thomas Maria Melchior ved Hjertemedicinsk afdeling ved Sjællands Universitetshospital har begået en passioneret og imponerende grundig bog om, hvordan udenlandske søsterordener var bag opbygning og modernisering af sygehusvæsenet i Danmark i 1800- og 1900-tallet og dermed bidrog til fundamentet for den velfærdsstat, vi har i dag. 

BØGER: ´Madregler´ er en handy indgang til en madkultur, der er bedre for både den enkelte borger og vores udsatte klode. Bøger som denne vil dog næppe gøre en stor forskel for dem, der i forvejen har få midler og lever usundt.

PODCAST: Mennesker, som er blevet ramt af en tumor i hjernen, beretter ofte om kognitive udfordringer og manglende forståelse for deres sygdom. Podcastserien ´Hjernetumorliv´ fra Hjernetumorforeningen er et modigt og vellykket forsøg på at give omgivelserne indblik i de mange udfordringer, som de alt for ofte usynlige patienter må kæmpe med hjemme, på arbejdsmarkedet og i forhold til det kommunale sundhedssystem.

KULTUR-TEMPERATUR: Cheflæge Martin Schultz havde ikke set den komme. Men han er via sin 15-årige datter blevet draget af computerspillet ’The Last of Us’, der viser en verden i smukt forfald.

TV: Miniserien ´Dør far i morgen?´ på TV2 Nord er en sjælden fin, vemodig og livsbekræftende fortalt skildring af alt det, som er vigtigst i den sidste tid i livet for den unge kræftsyge far Kristian, og hans kone og deres tre mindreårige børn. Hver dag kommer døden tættere på, men ingen ved, hvornår den indtræffer, og hvordan finder man så den udholdelige balance mellem håb og virkelighed?