Skip to main content

 

- først med nyheder om medicin


Patienterne var et bredt udsnit af befolkningen,” siger Carsten Rytter.  

Leder på privathospital: Privat kræftbehandling er ikke kun for de velhavende

Privat kræftbehandling øger ikke uligheden, men er en hjælp til de få patienter, der har afprøvet al standardbehandling i det offentlige, mener Carsten Rytter, der er leder af kræftklinikken på privathospitalet AROS. Han peger på behandlinger, hvor der findes et evidensbaseret alternativ, som Medicinrådet endnu ikke har anbefalet.  

Det er bekymrende, når nogle kan købe sig til særlige behandlinger, mens andre ikke kan. Sådan lyder kritikken fra flere læger heriblandt Dansk Selskab for Klinisk Onkologi (DSKO), der frygter, at privat kræftbehandling øger uligheden.  

Det er dog langt fra tilfældet, mener Carsten Rytter, der er leder af kræftklinikken på privathospitalet AROS, der som det eneste danske privathospital tilbyder selvbetalt kræftbehandling.    

Han forklarer, at det langt fra er velhavende patienter, som har fået kræftbehandling på privathospitalet – eksempelvis nævner han de syv brystkræftpatienter, som han har behandlet med Enhertu (T-DXd).  

”Patienterne var et bredt udsnit af befolkningen. Tre patienter var enlige mødre, som skaffede midler gennem belåning i bolig og lån fra familie og venner. To patienter skaffede midler gennem indsamling på internettet og gennem forskellige organisationer. Det var altså ikke de mest velhavende,” siger Carsten Rytter.  

Han understreger samtidig, at alle patienter behandlet med T-DXd havde udtømt behandlingsmulighederne i det offentlige, inklusive muligheden for at indgå i forsøg og tilbud på de eksperimentelle afsnit. Samtidigt var alle patienter i god form og egnede til yderligere behandlinger. De havde alle sygdom, der havde spredt sig i kroppen, og to af patienterne havde kræft, der havde spredt sig til hjernen.

”Der var høj evidens for effekt hos HER2 3+ (HER2-high) brystkræft og senere også 2+ og 1+ (HER2 low). Ansøgningen i Medicinrådet lå til behandling i et år for hver af de to grupper, og begge grupper af patienter fik jo efterfølgende godkendt behandling i det offentlige og overgik naturligvis straks dertil,” siger Carsten Rytter.  

Kræver opbakning fra det offentlige  

Når Carsten Rytter behandler en kræftpatient på privathospitalet AROS, gør han det i samarbejde med en offentligt ansat onkolog, forklarer han. En patient kan ikke henvende sig og betale sig til en behandling uden at få opbakning fra en offentligt ansat onkolog. Det er nemlig den offentligt ansattes vurdering og anbefaling, som ligger til grund for, at behandlingen igangsættes, forklarer han.  

”Patienterne på AROS behandles på offentligt ansattes anbefaling både med hensyn til indikation for behandling, sygdomsstadium og patientens performance. Vi vurderer også selv patienten ved fremmødet, og om der er grundlag for at opstarte behandlingen,” siger Carsten Rytter.  

Han forklarer samtidig, at de på privathospitalet også har afvist patienter, selvom deres behandling blev anbefalet af den lokale onkolog, da de vurderede, at patienterne havde et for ringe helbred.

“Vi har også bremset patienter i videre behandling, hvis en løbende vurdering ikke gav indikation for at fortsætte. Vi er opmærksomme på, at vi bør være mere forsigtige, end det er nødvendigt i det offentlige,” siger Carsten Rytter.  

Intet incitament til overbehandling  

Carsten Rytter siger også, at de på AROS ikke har et økonomisk incitament til at vælge bestemte behandlinger, da de ingen avance har på medicinen.  

”Vi har endda brugt meget tid på at skaffe rabat hos medicinalfirmaerne, så patienterne kan få den billigere, men det er indtil videre kun lykkedes hos et enkelt firma,” siger han.  

Honoraret til personalet på AROS er heller ikke i den høje ende. Det koster 4.000 kroner for intravenøs behandling, hvilket inkluderer et gebyr til AROS samt honorar til anæstesipersonale og til onkologen, siger Carsten Rytter. Ifølge privatlægen er onkologens andel langt under halvdelen og inkluderer også forarbejde ved bestilling af medicin, kommunikation med patienten, tilstedeværelse under behandlingen og efterfølgende notat og plan.  

”Jeg har ligesom alle andre læger gode pensionsforhold, og jeg er ingenlunde afhængig af indtægterne. Min motivation er alene at give meget syge, men stadig friske, et veldokumenteret behandlingstilbud og chancen for et længere og bedre liv. Vi oplever en meget stor taknemmelighed og glæde over, at vores tilbud eksisterer,” siger Carsten Rytter, der er tidligere overlæge på Aarhus Universitetshospital.  

Er til fare for patienter  

Stod det til Dansk Selskab for Klinisk Onkologi (DSKO) bør det dog ikke være muligt at købe sig til kræftbehandling i Danmark. Der er nemlig en stor risiko for, at det kan belaste det offentlige sundhedsvæsen, at det er til fare for patienterne og fører til ulighed i sundhed.  

Det mener formanden for DSKO, Malene Støchkel Frank, der er overlæge på Klinisk Onkologisk Afdeling, Sjællands Universitetshospital.  

”Ulighed er det, der bekymrer os allermest. Den opstår åbenlyst, når nogle kan købe sig til særlige behandlinger, mens andre hverken har økonomien til det eller ressourcerne til at tænke over, om der kunne være andre muligheder end det, de bliver tilbudt i det offentlige. Det skaber en skævvridning,” sagde hun til Onkologisk Tidsskrift i juni 2024.  

Belaster sundhedsvæsenet endnu mere  

En anden bekymring fra det faglige selskab er, at privatpraktiserende onkologer kan finde på at tilbyde kræftbehandlinger med høj toksicitet og lav effekt, hvilket kan resultere i svære bivirkninger hos patienterne, som det offentlige så må håndtere. Det kan belaste sundhedsvæsenet.

Det er dog ikke tilfældet, mener Carsten Rytter, der forklarer, at privathospitalet ikke tilbyder svært belastende behandlinger, da de ikke er gearet til at håndtere dem.  

”Det må foregå på de offentlige afdelinger. Og de patienter, vi har behandlet med for eksempel T-DXd, har vi fulgt dem i hele deres forløb, og der har kun været en enkelt indlæggelse i offentligt regi efterfølgende, som dog skyldtes progression af kræften,” siger han og fortsætter:  

“Vi har hos flere patienter konsulteret den lokale onkolog i tvivlstilfælde. Det offentlige har således for vores patienter ikke haft store udgifter, tværtimod har man sparet de meget dyre behandlinger.”

I løbet af omtrent 25 år har Carsten Rytter behandlet cirka 25 patienter på privathospitalet AROS, hvoraf otte af dem er blevet behandlet med T-DXd. Carsten Rytter og AROS har behandlet syv til otte kræftformer, herunder modermærkekræft, hjernekræft, hovedhalskræft, lungekræft og brystkræft. Antallet af henvendelser har dog taget til de seneste år.  

Få behandling gennem fondspuljer  

I stedet for at lukke ned for det nuværende samarbejde mellem det offentlige og det private, mener Carsten Rytter, at DSKO burde bruge kræfterne på at sikre, at kvaliteten og rammerne er gode, så man er sikker på, at der ikke opstår de skrækscenarier, som det faglige selskab frygter.  

”Man kan blandt andet arbejde på, at egnede patienter får behandlingen finansieret helt eller delvist fra fondspuljer etableret af eksempelvis Kræftens Bekæmpelse, så den enkelte patient ikke skal betale det fulde beløb selv,” siger han.

Carsten Rytters forslag går på, at det er den offentligt ansatte onkolog og patienten, der skal søge fondspuljen, når alle standardbehandlinger og eksperimentelle behandlinger i det offentlige er udtømte.   

Hvilke muligheder giver vi fremtidens patienter?

Hæmatologisk Tidsskrift bringer en række artikler på baggrund af webinaret "Når samfundet slår kassen i - Hvilke muligheder giver vi fremtidens patienter?", som Medicinske Tidsskrifter afholdt 21. maj 2024. På webinaret diskuterede en række politikere og eksperter, hvordan fremtidens sundhedsvæsen skal se ud i takt med, at der kommer flere private aktører.
 
Artikelserien dykker længere ned i diskussionen og sætter nye perspektiver på debatten.

Læs alle artiklerne her

Se eller gense webinaret her.

Fremtidens patientliv

Kultur

KULTUR-TEMPERATUR: Anette Ellegaard har tidligere arbejdet mange år som læge i psykiatrien. Under pseudonym skriver hun i dag krimier, hvor en læge har hovedrollen. Den seneste krimi er netop udkommet.

STREAMNING: Push er godt hverdagsdrama med gode skuespil og stærke karakterer i de ledende roller, men også parrene med alle deres herlige særheder er skønne at følge.

TEATER: Stykket ’Hold så kæft Lars!’ er et forsøg på at gøre os klogere på psykisk sygdom og skabe dialog om de forhold, man møder i samfundet og sygehusvæsenet som psykisk syg. Stykket er en komisk tragedie om en ung, selvmordstruet kvindes depression og hendes kærlighedsaffære med en mand, der bare gerne vil redde hende. Det lykkes ikke.

TV: DR Kontants undersøgelse af hvordan ikke-overvægtige danskere i stigende grad får udskrevet Wegovy rejser en række vigtige spørgsmål om ansvar, etik og sundhedsrisici, når såvel tykke som tynde og raske som syge kan lyve sig frem til en recept online – heriblandt også mennesker med anoreksi.

KULTUR-TEMPERATUR: Overlæge Kristoffer Marså har for nylig kaldt til debat om medmenneskelighed i sundhedsvæsenet efter at have opsagt sin overlægestilling. Han har også netop i en svær stund oplevet, hvordan et stykke klassisk strygermusik kan skabe samhørighed.

MUSIK: En undersøgelse fra Aarhus Universitet viser, at ældre mennesker er i stand til at huske musikstykker lige så godt som unge, fordi de ældres hjerner formår at kompensere for aldersrelaterede forandringer.

TV: DR satser i disse dage på oplysning og underholdning om demenssygdomme på alle platforme. Heriblandt også med en fuldstændig vidunderlig og inspirerende TV-serie om 17 mennesker med demens, der på kun otte uger skal synge sig frem til sammen at afholde stor koncert i DR’s koncertsal.

DOKUMENTAR: Anne-Grethe Bjarup Riis, skuespiller og filminstruktør, har skabt en række dybt personlige dokumentarprogrammer om sin søns kræftforløb med et klart formål: At give læger, skoler og andre fagfolk, der arbejder med alvorligt syge børn, konkrete værktøjer til at forbedre forholdene for børnene og deres familier. Serien er en nødvendig, men barsk opfordring til handling.

UDSTILLING: Tiderne mødes i Nikolaj Kunsthal i København, hvor Katrine Ærtebjerg fra 30. august er aktuel med udstillingen ’En sky er en pige er en dreng er en kat’, hvor hendes malerier udstilles sammen med værker af den danske kunster Ovartaci, der døde i 1985. Temaer - identitet, køn og eksistens - knytter de to kunstnere og forankrer den flydende identitet i historien.

KULTUR-TEMPERATUR: Troels Krarup Hansen, administrerende direktør for Steno Diabetes Center Aarhus, er ikke blot vældig glad for at lave musikquiz for kolleger og medarbejdere. Han har også tilbage i 1980’erne spillet keyboard i bandet Uh Babe, der vandt en andenplads i en aarhusiansk talentkonkurrence.