Skip to main content

 

- først med nyheder om medicin

DSKO-formand: Penge skal ud af ligningen i dansk kræftbehandling

Malene Støchkel Frank

Privatbehandling af kræft skaber ulighed og har negative afsmitninger på det offentlige tilbud, mener DSKO-formand  Malene Støchkel Frank. Hun mener, at der er behov for et opgør, inden konsekvenserne vokser.

Står det til Dansk Selskab for Klinisk Onkologi (DSKO), skal al kræftbehandling i Danmark foregå i det offentlige. 

Hovedargumentet er, at privatbehandling fremmer ulighed, siger Malene Støchkel Frank, der er overlæge på Klinisk Onkologisk Afdeling, Sjællands Universitetshospital og formand for DSKO. 

”Ulighed er det, der bekymrer os allermest. Den opstår åbenlyst, når nogle kan købe sig til særlige behandlinger, mens andre hverken har økonomien til det eller ressourcerne til at tænke over, om der kunne være andre muligheder end det, de bliver tilbudt i det offentlige. Det skaber en skævvridning,” siger hun. 

DSKO sendte i 2022 et bekymringsbrev til Sundhedsstyrelsen, hvori de beskrev en række bekymringspunkter ved privatbehandling af kræft. Et initiativ, der opstod i kølvandet af, at flere og flere uhelbredeligt syge brystkræftpatienter selv betalte for behandling med medicinen Enhertu, der dengang ikke var godkendt af Medicinrådet. 

Ifølge Malene Støchkel Frank handler modstanden ikke om at forhindre enkelte patienter i at købe sig til en effektiv behandling, men om at højne standarden for alle.

Penge ud af ligningen 

Selvom privatbehandling ikke direkte trækker penge eller ressourcer ud af det offentlige, så mener Malene Støchkel Frank, at det sker indirekte, når eventuelle bivirkninger fra den private behandling skal håndteres i det offentlige system. Enten fordi de opstår uden for den private læges åbningstid, eller fordi bivirkningerne har en sværhedsgrad, der kræver det. 

Det betyder, at der trækkes på det offentliges ressourcer, som ellers kunne være brugt på patienterne, og lige så vigtigt ifølge Malene Støchkel Frankat, at sårbare patienter i nogle tilfælde lokkes af behandlinger, som giver flere bivirkninger end gode effekter.

”Jeg tror næsten ikke, der findes klinikere i Danmark, der ikke har oplevet, at deres patienter er kommet tilbage efter en behandling foreksempel i udlandet og har været dårligere, end da de tog afsted,” siger hun og forklarer, at det faktum, at der er penge involveret mellem læge og patient øger risikoen for overbehandling.

”Er det sundt, at der er penge mellem en selv og den kræftpatient, man skal behandle? Jeg tror, der er en risiko for, at det skaber et incitament for at tilbyde en behandling, man måske ikke burde have gjort, og derfor handler det om at tage penge ud af ligningen for at beskytte patienterne,” lyder det fra Malene Støchkel Frank.

Data går tabt

Som modstykke til den private behandling, mener Malene Støchkel Frank i stedet, at der bør satses mere på de eksperimentelle enheder, hvor mange patienter kan tilbydes behandling, når alle andre muligheder er udtømte. 

Her kan man samtidig høste en masse værdifulde data, som ellers går tabt, når patienterne ikke behandles i det offentlige. Og det er en af DSKOs andre store bekymringer, når det kommer til strømningen mod de private aktører.

”Når patienterne køber sig til behandling i det private, bliver der ikke indsamlet data i tilstrækkeligt omfang, og det betyder et tab af erfaringer. Jeg tror næsten ikke, det kan understreges, hvor vigtig den viden er,” siger hun.  

Bliver værre i fremtiden

I dag findes der ingen opgørelser over hvor meget bivirkningshåndtering efter private behandlinger fylder. Så hvor stort et problem udgør konsekvenserne af den private praksis overhovedet i dag? Er bekymringerne teoretiske eller allerede virkelighed? 

Malene Støchkel Frank er ikke i tvivl om, at problemet vil vokse i takt med den stigende tendens til at købe sig til private sundhedsydelser.

”Vi ved selv, hvor mange bivirkninger, nye behandlinger kan have, og det bruger vi mange ressourcer på i det offentlige. Samtidig ser vi et stigende antal kræftpatienter og formentlig også en retning imod mere privat onkologisk praksis,” siger hun og fortsætter:

 “Så det er vores bekymring, at der kommer et større og større ressourcetræk, og selvom vi i dag ikke mærker så meget til det i vores kliniske hverdag, så er jeg sikker på, at det vil ske i fremtiden. Desværre.”

Kultur

BØGER: Befolkningsundersøgelser viser, at fire-seks procent af befolkningen opfylder kriterierne for en ADHD- eller ADD-diagnose. For de fleste medfører diagnoserne udfordringer på mange områder: De udvikler oftere misbrug, begår kriminalitet, lider af psykisk sygdom og har dårligere uddannelse. Men for nogle kan ADHD/ADD også være en styrke og en fordel, skriver forfatter i ny bog.

BØGER: I sin vigtige, men missionerende debatbog ´Mæt af dage´, argumenterer forfatter og dokumentarfilmproducent Ebbe Preisler stærkt for menneskets ret til frit selv at kunne bestemme, hvornår livet ikke længere er værd at leve. Ebbe Preisler berører dog kun delvist de mange spørgsmål, der bør indgå i debatten om aktiv dødshjælp.

TV: Der er al mulig grund til at se den aktuelle, velformidlede og foruroligende dokumentar ´Tynd på sprøjte´. Den følger to unge kvinder, der bruger den populære vægttabsmedicin Wegovy, de har købt online, til kosmetiske formål. Dokumentaren sætter fokus på det voksende fænomen, hvor både kendte og ukendte deler deres succeshistorier om mirakuløse vægttab, som bliver fremstillet som vejen til et perfekt, Instagram-værdigt liv.

KULTUR-TEMPERATUR: Anette Ellegaard har tidligere arbejdet mange år som læge i psykiatrien. Under pseudonym skriver hun i dag krimier, hvor en læge har hovedrollen. Den seneste krimi er netop udkommet.

STREAMNING: Push er godt hverdagsdrama med gode skuespil og stærke karakterer i de ledende roller, men også parrene med alle deres herlige særheder er skønne at følge.

TEATER: Stykket ’Hold så kæft Lars!’ er et forsøg på at gøre os klogere på psykisk sygdom og skabe dialog om de forhold, man møder i samfundet og sygehusvæsenet som psykisk syg. Stykket er en komisk tragedie om en ung, selvmordstruet kvindes depression og hendes kærlighedsaffære med en mand, der bare gerne vil redde hende. Det lykkes ikke.

TV: DR Kontants undersøgelse af hvordan ikke-overvægtige danskere i stigende grad får udskrevet Wegovy rejser en række vigtige spørgsmål om ansvar, etik og sundhedsrisici, når såvel tykke som tynde og raske som syge kan lyve sig frem til en recept online – heriblandt også mennesker med anoreksi.

KULTUR-TEMPERATUR: Overlæge Kristoffer Marså har for nylig kaldt til debat om medmenneskelighed i sundhedsvæsenet efter at have opsagt sin overlægestilling. Han har også netop i en svær stund oplevet, hvordan et stykke klassisk strygermusik kan skabe samhørighed.

MUSIK: En undersøgelse fra Aarhus Universitet viser, at ældre mennesker er i stand til at huske musikstykker lige så godt som unge, fordi de ældres hjerner formår at kompensere for aldersrelaterede forandringer.

TV: DR satser i disse dage på oplysning og underholdning om demenssygdomme på alle platforme. Heriblandt også med en fuldstændig vidunderlig og inspirerende TV-serie om 17 mennesker med demens, der på kun otte uger skal synge sig frem til sammen at afholde stor koncert i DR’s koncertsal.