“Sundhedsforsikringer og -ordninger er blevet folkeeje på niveau med at have en arbejdsmarkedspension," mener Kent Damsgaard.
Private sundhedsforsikringer slår igen rekord: De er blevet folkeeje
Antallet af danskere, der har en privat sundhedsforsikring, bliver ved med at stige til et rekordhøjt antal, der fastslår, at den type forsikringer er blevet folkeeje.
2,9 mio. danskere har i dag en sundhedsforsikring eller en sundhedsordning. Det er en stigning på omkring 200.000 i forhold til året før.
Det viser nye tal fra brancheorganisation for forsikrings- og pensionsselskaber, F&P.
“Sundhedsforsikringer og -ordninger er blevet folkeeje på niveau med at have en arbejdsmarkedspension (...). Vi ser nu, at langt størstedelen af danskere i job har en sundhedsordning og rigtig mange anvender den. Knap 700.000 danskere gjorde brug af den sidste år til at få behandling, ud over de mange, der har brugt en online læge, som også er en del af ordningen for mange,” siger adm. direktør i F&P Kent Damsgaard i en pressemeddelelse.
Langt størstedelen omfatter en forsikring, som en kollektiv ordning på arbejdspladsen, men de individuelt tegnede forsikringer er også steget markant i forhold til året før, viser tallene.
Skaber ulighed i sundhed
Det største område, som danskerne bruger deres ordninger til, er fortsat fysioterapi. Men de nye tal viser også, at det igen er brugen af ordningerne inden for det mentale område som psykologhjælp ved stress, der relativt er steget mest.
Velfærds- og seniorchef i PFA, Jesper Brask Fischer, har tidligere udtalt til Sundhedspolitisk Tidsskrift, at Danmark er i gang med et skifte i velfærdsmodellen med en større andel af privatisering. Et sådant offentligt-privat velfærdsmix kan være med til at aflaste det offentlige, hvis det reguleres klogt, lød det.
Samme konklusion kom Sundhedsstrukturkommissionen frem til i sommer, på trods af at flere læger har kritiseret udviklingen for at skabe ulighed i sundhed.
“Sundhedsforsikringer udgør en lille andel af de samlede udgifter i sundhedsvæsenet, og der er f.eks. ikke tegn på, at sundhedsforsikringer i væsentligt omfang trækker ressourcer ud af det offentlige sundhedsvæsen,” skrev kommissionen i sin rapport.
Det kan dog ikke afvises, at der kan være et vist dræn af offentlige ressourcer inden for enkelte specialer eller fagområder, understreger rapporten dog samtidig.
Sundhedsforsikringer tegner sig i dag for omkring 2 procent af de samlede udgifter i sundhedsvæsenet – svarende til cirka 6 mia. kr. ifølge rapporten.