Ledende overlæge: Keytruda og kemostråleterapi ligner ny standard ved højrisiko livmoderhalskræft
ESMO: Behandling med Keytruda (pembrolizumab) kombineret med kemoradioterapi forbedrer den samlede overlevelse (OS) hos patienter med højrisiko lokalavanceret livmoderhalskræft sammenlignet med kemoradioterapi alene. Det er formentlig et praksisændrende resultat, siger ledende overlæge Anja Ør Knudsen.
”Det er en glædelig nyhed, som jeg tror, kan blive praksisændrende for patienter med lokal-avanceret livmoderhalskræft,” siger Anja Ør Knudsen, ledende overlæge på Onkologisk afdeling på Syddansk Universitetshospital.
Udtalelsen falder i forbindelse med en ny interimanalyse fra fase III-studiet ENGOT-cx11/GOG-3047/KEYNOTE-A18, der blev præsenteret på den europæiske kræftkongres ESMO 2024 (abstract #709O).
Studiet har undersøgt effekten af pembrolizumab i kombination med kemostråleterapi (CCRT) sammenlignet med placebo plus CCRT hos patienter med højrisiko lokalavanceret livmoderhalskræft (LACC). I dag tilbydes danske patienter kun kemostråleterapi, hvilket er en kurativ behandling for en betydelig del af patienterne. Med tilføjelsen af pembrolizumab hos patienter med et fremskredent sygdomsstadium bliver flere patienter raske, viser interimanalysen.
”Det er en spændende tilgang at give immunterapien up front, før det drejer sig om dissemineret sygdom. Det passer godt med den tendens, vi har set de seneste år inden for livmoderhalskræft, hvor det viser sig at være effektivt at give immunterapien tidligere i forløbet. Her betyder det, at flere patienter kan blive raske,” siger Anja Ør Knudsen.
Behandlingen står til at skulle vurderes i Medicinrådet, der afventer en ansøgning fra virksomheden MSD. Rådet forventer at træffe en afgørelse i januar 2025.
Flere raske efter immunterapi
I studiet blev patienterne randomiseret til at modtage enten 5 serier med pembrolizumab 200 mg eller placebo hver tredje uge, efterfulgt af 15 serier med pembrolizumab 400 mg eller placebo hver sjette uge. CCRT bestod af fem serier af cisplatin plus ekstern strålebehandling og brachyterapi.
Resultaterne af analysen viser, at behandling med pembrolizumab plus CCRT resulterede i en statistisk signifikant forbedring i den samlede overlevelse (OS) sammenlignet med placebo plus CCRT.
- Efter en median opfølgning på 29,9 måneder var den 36-måneders OS-rate 82,6 procent for pembrolizumab plus CCRT versus 74,8 procent for placebo plus CCRT (median OS blev ikke opnået i nogen af armene; HR=0,67 [95% CI 0,50–0,90]; P=0,0040).
- Forbedringen i OS blev generelt set i alle prædefinerede subgrupper, inklusiv FIGO stadier IB2-IIB (HR=0,89 [95% CI 0,55–1,44]) og III-IVA (HR=0,57 [95% CI 0,39–0,83]).
”Forskellen på de to behandlingsarmes OS-rater er cirka otte procentpoint, hvilket måske ikke lyder af så meget, men det er nogle vigtige procentpoint. Patienterne i studiet er blandt de mest syge af de patientgrupper, vi tænker, vi kan tilbyde kurativ behandling. I det lys er det flot, at der alligevel er otte procentpoint flere patienter, som er raske efter 36 måneder,” siger Anja Ør Knudsen.
Langt forløb med immunterapi
Forskeren, der under ESMO var inviteret til at diskutere analysen efter dens præsentation, var også positiv omkring resultatet.
“Resultaterne er meget relevante for denne højrisikopopulation og giver en større chance for kurativ behandling sammenlignet med eksisterende behandlinger. Højrisikopopulationen, der er inkluderet i dette studie, kommer fra en forskelligartet geografisk og helbredsmæssig baggrund, og denne heterogenecitet bidrager til robustheden og anvendeligheden af resultaterne,” udtalte Remi Nout, onkolog og professor ved Erasmus MC Cancer Institute i Rotterdam, Holland.
Han havde dog også forbehold omkring behandlingens varighed.
“Det skal bemærkes, at behandlingen skal administreres over en periode på to år, hvilket øger både omkostningerne og byrden for patienterne, men samlet set overstiger fordelene sandsynligvis risici,” sagde han.
Det forbehold kan Anja Ør Knudsen godt følge.
”Det er et langt forløb med immunterapi, og det er det typisk i disse studier. Jeg håber, at vi kan indhente nogle tal, der kan vejlede os til at forkorte forløbet, så behandlingen ikke er så ressourcekrævende for vores patienter,” siger hun.
Bivirkninger af grad ≥3 relateret til behandlingen blev rapporteret hos 69,1 procent af patienterne i pembrolizumab plus CCRT gruppen og 61,3 procent i placebo plus CCRT gruppen.