Nyt studie: Betydelig del af mundkræfttilfælde kædes sammen med røgfri tobak
På verdensplan kan et ud af tre tilfælde af kræft i munden kædes sammen med røgfri tobak som snus eller tygning af arecanødder.
Det viser et nyt studie, som er publiceret i The Lancet Oncology. Formålet med studiet var at estimere, hvor mange tilfælde af kræft i mundhulen på verdensplan, der hænger sammen med forbrug af røgfri tobak eller arecanødder, der især bruges i det sydlige og sydøstlige Asien som nydelsesmiddel i form af betel-tygning.
Forskergruppen bag studiet beregnede såkaldte population attributable fractions (PAF'er) ved hjælp af prævalensen af aktuel brug af røgfri tobak eller arecanøddeprodukter fra nationale undersøgelser og tilsvarende risici for oral kræft fra litteraturen. PAF defineres af WHO som den proportionale reduktion i sygdom eller dødelighed, der ville forekomme i en population, hvis eksponering for en risikofaktor blev reduceret eller elimineret. Forskerne anvendte PAF'er på nationale estimater af forekomsten af oral kræft i 2022 fra Global Cancer Observatory's Cancer Today's database for at finde tilfælde, der kunne tilskrives røgfri tobak eller forbrug af arecanødder.
Resultaterne viste, at globalt kunne anslået 120.200 tilfælde af mundhulekræft diagnosticeret i 2022 tilskrives røgfri tobak eller forbrug af arecanødder. Det svarer til 30,8 procent af alle tilfælde af oral kræft. Omkring 77 procent af tilfældene blev fundet blandt mænd. Regioner med de højeste PAF'er var Melanesien, Mikronesien og Polynesien (78,6 procent), Sydcentralasien (57,5 procent) og det sydøstlige Asien (19,8 procent). Lavere mellemindkomstlande repræsenterede 90,2 procent af verdens samlede tilskrivelige tilfælde af oral kræft.
Resultaterne belyser, at en betydelig del af tilfælde af kræft i munden kan forebygges gennem øget kontrol med røgfri tobak og arecanødder, påpeger forskerne bag studiet. Den globale kræftbekæmpelsesindsats bør iværksætte yderligere foranstaltninger for at reducere forbruget af røgfri tobak og arecanødder i befolkninger med den største tilskrivelige byrde, mener forskerne.