Skip to main content

 

- først med nyheder om medicin


”Man skal selvfølgelig altid tage denne slags retrospektive opgørelser med nogle forbehold. Her ser jeg blandt andet den mangelfulde information om binyrebarkhormon (glucocorticoid) under indlæggelse som en potentiel betydningsfuld confounder," siger Inge Marie Svane.

Nye data: Immunterapi ser ud til at øge risikoen for knoglebrud

Kræftpatienter behandlet med immunterapi har øget risiko for ​​større osteoporotiske knoglebrud, viser et nyt studie. Professor Inge Marie Svane mener dog, at man skal tage resultatet med et forbehold.

Det nye studie, som er publiceret i British Medical Journal Oncology, har undersøgt forekomsten af ​​større osteoporotiske frakturer (MOF) hos modermærkekræftpatienter behandlet med immun-checkpoint-hæmmere (ICI). 

Studiekohorten omfattede 3.137 patienter med en gennemsnitsalder på 68 år. 64 procent af patenterne var mænd, og alle havde modtaget ICI-behandling i perioden 2011-2022. Incidensrater af MOF før og efter ICI-initiering blev fastslået ved hjælp af International Classification of Diseases 9/ 10 diagnostiske koder.

Analysen viste, at 40 patienter (1,3 procent) havde en MOF i året før ICI-opstart. 57 patienter (1,8 procent) havde en MOF i det første år efter ICI-opstart, og 34 patienter (1,8 procent) havde en MOF i det andet år efter ICI-opstart. Hazard ratio (HR) for MOF over det første år efter versus året før den første ICI-dosis var 1,82 (95 procent CI 1,24 til 2,66), mens HR var 1,85 (95 procent CI 1,12 til 2,90) i løbet af det andet år. Tidligere fraktur, ældre alder, kvindeligt køn og kombinationsbehandling med ICI var forbundet med større risiko for MOF efter ICI-initiering, viste analysen. 

Binyrebarkhormon påvirker knoglerne

Forskerne bag studiet påpeger i baggrunden til studiet, at forstærket immunaktivering fra immunterapi teoretisk kan resultere i osteoklastaktivering, knogletab og fraktur. Slutteligt konkluderer de, at i betragtning af at der er en plausible biologisk mekanisme, kan osteoporose og osteoporotiske frakturer være en ny immunrelateret bivirkning ved ICI-behandling.

Professor Inge Marie Svane, der er leder af National Center for Cancer Immune Therapy (CCIT-DK) på Herlev Hospital, mener, at man skal læse studiets konklusion med en vis portion skepsis. 

”Man skal selvfølgelig altid tage denne slags retrospektive opgørelser med nogle forbehold. Her ser jeg blandt andet den mangelfulde information om binyrebarkhormon (glucocorticoid) under indlæggelse som en potentiel betydningsfuld confounder. Som jeg læser det, har de kun haft adgang til den receptudleverede prednisolon, og det er jo typisk de lave doser, der gives ud på den måde, mens de høje doser gives under indlæggelse,” siger Inge Marie Svane.

Hun fortsætter:

”Steroid (binyrebarkhormon) er hovedmidlet til at behandle bivirkninger udløst af immunterapien, og det kunne jo stemme meget godt overens med en særlig association mellem kombinations-immunterapi og frakturer, da man har en betydelig højere risiko for alvorlige bivirkninger og dermed behandling med høje doser binyrebarkhormon. Binyrebarkhormon har en velkendt dårlig effekt på knogler og øger risikoen for afkalkning og frakturer. Det, synes jeg, de går lidt let hen over i diskussionen.”

En anden pointe er, at studiet ikke umiddelbart kommer ind på en mulig måde at forebygge eventuelle knoglerelaterede bivirkninger, påpeger Inge Marie Svane. 

”Kunne det for eksempel være en pointe altid at give D-vitamin til disse patienter. Jeg kan ikke se, at de har kigget på dette,” siger hun.

Kultur

BØGER: Vejledningsbog om unges mistrivsel kommer med mange gode råd og tips til forældre. Men citater fra de unge selv og nogle cases kunne have gavnet bogen.

KULTUR-TEMPERATUR: Nogle gange opstår store kulturoplevelser helt tilfældigt. Det var tilfældet for sundhedspolitisk professor Mickael Bech, der sammen med sin kone fik en overvældende oplevelse på Montmartre i Paris.

BØGER: Professor Henning Beck-Nielsens erindringer "Du kan hvis du vil - En mønsterbryders historie" er en lun og humoristisk bog om en dreng, ung studerende og senere bemærkelsesværdig forsker, som hele sit liv har været optaget af at bryde mønstre. For sig selv, sine patienter og i sin internationalt anerkendte og banebrydende forskningskarriere. Læs den og bliv i godt humør over, hvordan hårdt arbejde, venlighed og omtanke for andre kan føre langt.

DOKUMENTAR: Den intime og rørende dokumentar ´I am Celine Dion´ om den verdenskendte canadiske sanger Celine Dion og hendes unikke stemme stræber efter at være mere end blot en berømthedsfortælling. Den kaster lys over hendes komplekse forhold til karriere, helbred, livstruende kronisk sygdom og mental sundhed – en ambition, der stort set lykkes.

BØGER: Da komikeren Geos far døde i 2015, havde Geo i 40 år flygtet fra hans vold. De næste ni år flygtede han fra frygten for selv at være psykopat. I ny hudløs og bevægende bog fortæller han humoristisk og alvorligt om denne angst, som førte til, at han blev professionelt udredt. Geo blev frikendt, men farens overgreb har givet ham kompleks PTSD (posttraumatisk stressforstyrrelse), som han tvivler på nogensinde at overvinde.

UDSTILLING: I efterårsferien kan børn og voksne i København genbesøge grumme perioder af byens historie. Københavns Museum sætter fokus på knogler og kranier og fortæller derudfra historien om, hvordan tidligere danskere levede og døde, og hvad man gjorde for at opnå et længere og bedre liv.

KULTUR-TEMPERATUR: Som nyudnævnt regionrådsformand i Region Sjælland er der begrænset tid til læsning af bøger. Men Trine Birk Andersen ved udmærket godt, hvilken bog hun skal læse videre i, når det bliver efterårsferie.

TV: I den svenske dokumentarserie ´Jakten på Ozempic´ kaster Sveriges publicservice station, SVT, lys over et globalt sundhedsfænomen, nemlig de rige og de raskes hurtige og stadigt stigende forbrug af den appetitdæmpende diabetesmedicin Ozempic som slankemiddelMen desværre er værten umoden og selvoptaget.

STREAMING: Ingen løgn er for stor til, at hovedpersonen i TV-serien ´Skruk´ ikke straks kaster sig hovedkulds ud i den, hvis den kan give et par hurtige point. Det er både morsomt og tragikomisk.

BØGER: Heldigvis er det aldrig for sent at forbedre et rodet og forsømt mikrobiom. Kvaliteten af vores måltider er afgørende for, om vi har en sund tarmflora, eller om vi kæmper med konsekvenserne af en svækket. Det forklarer professor Oluf Borbye Pedersen i sin nye bog, hvor han viser, hvordan man kan styrke både mikrobiomet og helbredet gennem nye og lækre grøntsager og frugter.