Skip to main content

 

- først med nyheder om medicin


"5-FU og capecitabin er grundstenene i behandlingen af metastatisk tarmkræft, og hvis vi ikke har mulighed for at give det, er vi meget hæmmet. Derfor er det positivt, at vi nu har et effektivt alternativ,” siger Per Pfeiffer.

Patienter med metastatisk tarmkræft får vigtig ny behandlingsmulighed

Patienter med metastatisk kræft i tyk- eller endetarmen (mCRC), som ikke tåler nuværende standardbehandling og ikke har et godt alternativ, får nu en ny og effektiv behandlingsmulighed med kombinationsbehandlingen Teysuno (tegafur/gimeracil/oteracil).

Det sker, efter at Medicinrådet på sit seneste møde har anbefalet Teysuno til patienter, som har udviklet hånd-fod-syndrom (HFS) eller kardiovaskulær toksicitet på standardbehandling med 5-FU eller capecitabin. Behandlingen kan gives som monoterapi eller i kombination med oxaliplatin eller irinotecan samt med eller uden bevacizumab.

”Medicinrådets anbefaling betyder, at nogle af vores patienter får et bedre behandlingstilbud og vil leve længere. 5-FU og capecitabin er grundstenene i behandlingen af metastatisk tarmkræft, og hvis vi ikke har mulighed for at give det, er vi meget hæmmet. Derfor er det positivt, at vi nu har et effektivt alternativ,” siger Per Pfeiffer, professor og overlæge på Onkologisk Afdeling ved Odense Universitetshospital.

Forhindrer behandlingsstop

Baggrunden for Medicinrådets anbefaling er, at cirka 5 procent og 15 procent af patienter med mCRC udvikler henholdsvis kardiovaskulær toksicitet eller hånd-fod-syndrom (HFS) på fluoropyrimidin (5-FU/capecitabin), som er den nuværende standardbehandling af pMMR mCRC i første og anden linje. Det fører ofte til dosisreduktion eller behandlingsstop, men med anbefalingen af Teysuno har lægerne nu et effektivt tilbud til de patienter, som ikke kan fortsætte på 5-FU/capecitabin grundet kardiovaskulær toksicitet eller HFS.

Medicinrådet skriver i anbefalingen, at Teysyno ”kan være lige så effektivt til at forlænge overlevelsen […] som de nuværende behandlinger, samtidig med at patienterne har mulighed for at fortsætte behandling. Behandling med tegafur/gimeracil/oteracil er ikke forbundet med yderligere bivirkninger.”

Medicinrådet skriver videre, at omkostningerne til behandling med Teysuno er på niveau med de nuværende behandlinger, hvorfor Rådet vurderer, at omkostningerne er rimelige i forhold til effekten.

Man antager, forklarer Per Pfeiffer, at risikoen for kardiovaskulær toksicitet og HFS skyldes nedbrydningsprodukter fra 5FU. Teysuno indeholder tegafur, som omdannes til 5FU, men derudover indeholder Teysuno to andre aktive stoffer, gimeracil og oteracil, som bevirker, at tegafur er effektivt ved lavere doser og har færre bivirkninger. Gimeracil hæmmer enzymet dihydropyrimidin dehydrogenase, der er ansvarligt for nedbrydning af 5-FU, og oteracil reducerer aktiviteten af fluorouracil i godartet væv i tarmen.

Med ryggen mod muren

Der findes ingen prospektive kliniske studier, som specifikt har undersøgt effekten af Teysuno hos patienter, som udvikler kardiovaskulær toksicitet eller HFS på behandling med fluoropymiridin. Derfor har Medicinrådet taget udgangspunkt i en metaanalyse fra 2022, som førte til EMA’s godkendelse af behandlingen. Metaanalysen inkluderer ni asiatiske studier og kun ét europæisk studie, og Medicinrådet har særligt fokuseret på det europæiske studie i vurderingen af resultaterne.

”Teysuno er et japansk produkt, og man har været i tvivl om, om resultaterne i de japanske studier kan overføres på europæiske patienter,” siger Per Pfeiffer.

Han blev tidligt opmærksom på de japanske resultater med Teysuno og besluttede sig for at tilbyde behandlingen til de af hans patienter med mCRC, som udviklede kardiovaskulær toksicitet på standardbehandling.

”Når vi stod med ryggen mod muren, og der ikke var andre muligheder, så gav vi patienterne mulighed for at afprøve Teysuno, selvom det på daværende tidspunkt ikke var godkendt af EMA. Det var til gengæld godkendt til patienter med kræft i mavesækken, så vi havde adgang til behandlingen,” siger Per Pfeiffer.

Satsningen viste sig at bære frugt. Sammen med kolleger fra en række europæiske lande har Per Pfeiffer leveret data til et observationsstudie, som blev udgivet i 2022 med finske Pia Østerlund som førsteforfatter. Hun er professor på Karolinska Institutet i Stockholm. Studiet inkluderede 200 patienter med solide tumorer, som havde skiftet til Teysuno efter at have udviklet kardiovaskulær toksicitet på capecitabin eller 5-FU. Studiet viste, at 192 af de 200 patienter ikke oplevede tilbagevendende kardiovaskulær toksicitet efter at være skiftet til Teysuno. De resterende 8 patienter oplevede toksicitet af grad 1 til 2.

Observationsstudiet har indgået i Medicinrådets vurdering af behandlingen.

Incidensen af tarmkræft i Danmark er cirka 4.250 patienter årligt. Cirka halvdelen diagnosticeres med mCRC. Medicinrådet vurderer, at 224 patienter årligt kandiderer til behandling med Teysuno. 

Kultur

TV: TV 2’s ´Så længe vi danser´ forsøger at undersøge dansens helbredende potentiale for mennesker med Parkinsons. Selvom filmen har rørende øjeblikke, mangler den empati og nærvær, hvilket gør den mere til en skildring af andres ulykke end en engagerende film om dansens transformerende kraft.

UDSTILLING: Steno Museets nye udstilling 'Den Oversete Krop' sætter fokus på konsekvenserne af, at biologiske kvindekroppe i århundreder har været overset i medicinsk forskning. Blandt udstillingens mest markante installationer er verdens største strikkede moderkage af den australske kunstner Rebecca Vandyk-Hamilton.

UDSTILLING: Der begynder nu en digitalisering af effekter fra Dansk Sygeplejehistorisk Museum, så sygeplejerskernes historie kan følges online fra 2026.

KULTUR-TEMPERATUR: Trine Lind bruger ofte museer til at holde 1:1 møder, både med faglige og personlige relationer. ”Jeg har et årskort til SMK (Statens Museum for Kunst, red.), som ligger tæt på Rigshospitalet. Her tager jeg tit ned og har forskellige møder. Det er en god måde også at bruge et museum på,” fortæller hun.

UDSTILLING: I en kælder i Hillerød kan man få udvidet sin horisont, hvis man er interesseret i medicinens historie. Her bor nemlig Dansk Farmacihistorisk Samling, som siden 2015 har haft åbent for offentligheden hver tirsdag. Her kan interesserede se både tabletmaskiner og kigge på en flaske mumie-pulver, som var et stort nummer inden for folkemedicinen for omkring 200 år siden.

STREAMING: En ny dokumentar lader os følge en amerikansk tech-milliardærs forsøg på at bruge moderne medicinske teknologier til at undgå døden. Hans biologiske alder falder, og hans biohacking-projekt spreder sig lige nu til resten af verden, hvor millioner følger hans fysiske resultater, køber hans kostbare kosttilskud og deltager i hans Don’t Die-arrangementer.

STREAMING: Ny dokumentar berører seeren med en stærk fortælling om Superman-skuespilleren Christopher Reeve, der efter en rideulykke levede resten af sit liv i en kørestol på grund af en ryggradslammelse. ’Super/Man: The Christopher Reeve Story’  går i tårekanalerne, men er også en smule flyvsk.

BØGER: Farmaceut og ph.d. og tidligere forsker på Novo Nordisk Anette Sams forklarer i sin nye populærvidenskabelige bog, hvordan kroppen, hvis den aktiveres korrekt, selv kan producere og udnytte de stoffer, der ligger til grund for slankemedicin som Wegovy. Bogen er særligt relevant som supplement til behandling, men kan også være et alternativ til de dyre medicinske løsninger for personer med mindre alvorlige vægt- eller stofskifteproblemer.

BØGER: Overlæge og virusforsker Anders Fomsgaard fra Statens Serum Institut og adjungeret professor ved Syddansk Universitet (SDU) forsøger i en ny bog at vise mennesket bag lægen og forskeren. Men desværre undgår den ellers humoristiske virolog og prisbelønnede kommunikator at udforske de af fagets, pandemiens og livets store spørgsmål, som kunne have gjort hans selvportræt mere komplekst, nuanceret og interessant for andre.

BØGER: I ´Klarlund og Kandis på kur´ kombinerer professor Bente Klarlund og Kandis-forsanger Johnny Hansen videnskab og personlige erfaringer for at motivere til en sundere livsstil gennem små, holdbare ændringer. Bente Klarlund Pedersens inddragelse af den folkekære Johnny Hansen er godt fundet på.