Skip to main content

 

- først med nyheder om medicin

Vyloy godkendt i EU som førstelinjebehandling af fremskreden mavesæks- og mavemundskræft

Europa-Kommissionen har godkendt Vyloy (zolbetuximab) i kombination med kemoterapi til behandling af fremskreden mavesæks- og mavemundskræft. Vyloy er på nuværende tidspunkt den første og eneste godkendte behandling i EU, der retter sig mod biomarkøren Claudin-18.2, som er positivt udtrykt hos 38 procent af patienter med fremskreden mavesækskræft.

Godkendelsen kommer samtidig med en opdatering af de kliniske retningslinjer fra European Society for Medical Oncology (ESMO), som anbefaler Vyloy i kombination med kemoterapi som førstelinjebehandling hos patienter med CLDN18.2-positiv, HER2-negativ fremskreden sygdom. De amerikanske lægemiddelmyndigheder, FDA, har også for nylig godkendt behandlingen.

Godkendelsen gælder Vyloy i kombination med fluoropyrimidine- og plantinbaseret kemoterapi til førstelinjebehandling af voksne patienter med Claudin-18.2-positiv, HER2-negativ, lokalt fremskreden, inoperabel eller metastatisk adenokarcinom i mavesæk eller mavemund. Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA) har anbefalet, at Vyloys status som orphan drug opretholdes grundet de dårlige overlevelsesudsigter forbundet med mavesæk- og mavemundskræft.

Data fra fase III-studierne SPOTLIGHT og GLOW, som understøtter den europæiske markedsføringstilladelse, viste, at behandling med Vyloy medførte statistisk signifikante forbedringer i progressionsfri overlevelse (PFS) og samlet overlevelse (OS) sammenlignet med standardbehandling med kemoterapi hos patienter med mavesæk- eller mavemundskræft.

I SPOTLIGHT-studiet demonstrerede Vyloy plus mFOLFOX6 som førstelinjebehandling en median PFS på 10,61 måneder versus 8,67 måneder med placebo plus mFOLFOX6. Median OS var 18,23 måneder versus 15,54 måneder i de respektive behandlingsarme.

Lignende resultater blev observeret i GLOW-studiet, hvor median PFS var 8,21 måneder versus 6,8 måneder, mens median OS var 14,39 måneder og 12,16 måneder ved behandling med Vyloy plus CAPOX sammenlignet med placebo plus CAPOX.

I både SPOTLIGHT og GLOW var forekomsten af alvorlige behandlingsrelaterede bivirkninger ens i Vyloy-armen sammenlignet med kontrol-armen. De hyppigste behandlingsrelaterede bivirkninger, uanset grad, var i Vyloy-armen kvalme, opkast og nedsat appetit.

Vyloy virker ved at binde sig til CLDN18.2 på kræftcellens membran, hvilket resulterer i antistofafhængig cytotoksicitet og komplementafhængig cytotoksicitet, som forhindrer tumorvækst.

Kultur

BØGER: Forfatteren blev læge, og lægen blev forfatter. Annette Ellegaard pendulerer mellem identiteter og skriver om mord og dramaer i den medicinalbranche, vi alle er viklet ind i.

FILM: Den spanske mesterinstruktør, Pedro Almodóvar, har lavet en stilfuld og elegant film om aktiv dødshjælp. Desværre bliver den først rigtigt medrivende meget sent.

FILM: ’We Live in Time’ er et parforholds- og kræftdrama, der berører seeren, selvom spillefilmen sin barske historie til trods også minder om et glansbillede. Det er ikke en overbevisende skildring af et sygdomsforløb, men den egner sig til en omgang hyggesørgen med lommetørklæder og popcorn.

KULTUR-TEMPERATUR: Afdelingslæge og psykiatri-formand Jacob Isøe Klærke hylder komikeren Roberto Benigninis komedie ’Livet er Smukt’.  ”Det er en meget anderledes måde at gå til Holocaust og krig på sammenlignet med de fleste andre film om emnet,” siger han om filmen.

BØGER: Overlæge Thomas Maria Melchior ved Hjertemedicinsk afdeling ved Sjællands Universitetshospital har begået en passioneret og imponerende grundig bog om, hvordan udenlandske søsterordener var bag opbygning og modernisering af sygehusvæsenet i Danmark i 1800- og 1900-tallet og dermed bidrog til fundamentet for den velfærdsstat, vi har i dag. 

BØGER: ´Madregler´ er en handy indgang til en madkultur, der er bedre for både den enkelte borger og vores udsatte klode. Bøger som denne vil dog næppe gøre en stor forskel for dem, der i forvejen har få midler og lever usundt.

PODCAST: Mennesker, som er blevet ramt af en tumor i hjernen, beretter ofte om kognitive udfordringer og manglende forståelse for deres sygdom. Podcastserien ´Hjernetumorliv´ fra Hjernetumorforeningen er et modigt og vellykket forsøg på at give omgivelserne indblik i de mange udfordringer, som de alt for ofte usynlige patienter må kæmpe med hjemme, på arbejdsmarkedet og i forhold til det kommunale sundhedssystem.

KULTUR-TEMPERATUR: Cheflæge Martin Schultz havde ikke set den komme. Men han er via sin 15-årige datter blevet draget af computerspillet ’The Last of Us’, der viser en verden i smukt forfald.

TV: Miniserien ´Dør far i morgen?´ på TV2 Nord er en sjælden fin, vemodig og livsbekræftende fortalt skildring af alt det, som er vigtigst i den sidste tid i livet for den unge kræftsyge far Kristian, og hans kone og deres tre mindreårige børn. Hver dag kommer døden tættere på, men ingen ved, hvornår den indtræffer, og hvordan finder man så den udholdelige balance mellem håb og virkelighed? 

BØGER: Kvinders hårtab er en kompleks udfordring, som selv de dygtigste læger kæmper med. Alligevel bliver kvinders klager ofte ignoreret i sundhedsvæsnet, understreger forfatteren bag ny bog. Bogen udforsker de mange aspekter af kvinders hårtab, og bogens advarsler mod mirakelkure og nemme løsninger, der markedsføres bredt, er tiltrængte og overbevisende.