Efter 20 års stilstand: Immun- og kemoterapi er ny dansk førstelinjebehandling ved blærekræft
Fem måneder efter EU-godkendelsen er Opdivo (nivolumab) i kombination med kemoterapi (gemcitabin og cisplatin) endelig dansk standard førstelinjebehandling ved lokalavanceret eller metastatisk urotelialt karcinom. Det er omtrent 20 år siden, at førstelinjebehandlingen sidst har ændret sig for denne sygdom.
”Det er en behandling, vi har ventet på, så vi er glade,” siger Andreas Carus, overlæge på Onkologisk Afdeling ved Aalborg Universitetshospital og formand for Medicinrådets fagudvalg for blærekræft.
Medicinrådets anbefaling er baseret på resultater fra CheckMate-901-studiet. Resultaterne blev først præsenteret på European Society of Medical Oncology (ESMO) Congress 2023 og samtidig publiceret i New England Journal of Medicine.
Med en gennemsnitlig opfølgning på cirka 33 måneder viste CheckMate-901, at nivolumab i kombination med cisplatin og gemcitabin reducerede risikoen for død med 22 procent. Median samlet overlevelse (OS) var 21,7 måneder med immun-kemoterapi mod 18,9 måneder med cisplatin-gemcitabin alene (HR (hazard ratio): 0,78).
Risikoen for sygdomsprogression eller død blev reduceret med 28 procent med nivolumab plus kemoterapi, med en median PFS på 7,9 måneder sammenlignet med 7,6 måneder med cisplatin-gemcitabin alene (HR 0,72).
”Det er helt klart en forbedring af den nuværende førstelinjebehandling af patienter (med urotelial karcinom, red.), der er egnede til cisplatin konbinationskemoterapi. Der sker generelt betydelige fremskridt inden for behandlingen af urotelial kræft disse år,” siger Andreas Carus.
Mere effektiv behandling på trapperne
Selvom den nye kombinationsbehandling er en klar forbedring af det nuværende tilbud til de patienter med urotelialt karcinom, der tåler behandlingen, så forventer Andreas Carus, at behandlingen kun midlertidigt vil være det foretrukne førstevalg.
”Nu og her giver det en mulig forbedret behandling i første linje til patienter, der er egnede til cisplatin. Men formentlig bliver kombinationen af enfortumab vedotin og pembrolizumab snart tilgængelig på det danske marked (EMA har givet markedsføringstilladelse, red.), og denne kombination giver en væsentlig forbedring af standardbehandlingen for blærekræft,” siger han.
Andreas Carus har tidligere rost kombinationen af enfortumab vedotin og pembrolizumab, som ifølge ham har givet ”uhørt flotte” resultater ved metastatisk urotelial karcinom.
”Når Medicinrådet formentlig snart har anbefalet kombinationen af enfortumab vedotin og pembrolizumab, vil nivolumab, cisplatin og gemcitabin træde i baggrunden og blive et behandlingsalternativ til patienter, der ikke tåler enfortumab vedotin,” siger han.
Anbefalingen af nivolumab, cisplatin og gemcitabin gælder for patienter i god almentilstand med en performancestatus på 0 eller 1.